Zbojnícky chodník, Tiesňavy, Diery

17.8.2019

Trasa A: Vyšné Kamence - Podolina - dolina Obšívanka - Malé nocľahy - Zbojnícky chodník - Tiesňavy.
Autobusom z Tiesňav do Štefanovej a po oddychu pokračujeme:
Štefanová - sedlo Vrchpodžiar - Podžiar - Dolné diery - Nové diery - Horné diery - Pod Pálenicou - sedlo Vrchpodžiar - Štefanová.
Parametre trasy :  Dĺžka 13 km, prevýšenie 1020 m, náročnejšia túra. Čas chôdze: 6 hodín.

Trasa B: Vyšné Kamence - Podolina - dolina Obšívanka - Malé nocľahy - Zbojnícky chodník - Tiesňavy - Boboty - sedlo Vrchpodžiar - Podžiar - Dolné diery - Nové diery - Horné diery - Pod Pálenicou - Vrchpodžiar - Štefanová.
Parametre trasy :  Dĺžka 16 km, prevýšenie 1450 m, náročná túra. Čas chôdze: 8 hodín.

Lokalita : Malá Fatra

Popis :
   Zbojnícky chodník - začína na parkovisku Tiesňavy, pokračuje cez les prudkým stúpaním po spevnených schodoch. Výhľady na známe skalné útvary ako Ťava a Mních. Po modrej turistickej značke cez skalné bralá a lesné cestičky vystúpime k rozcestníku Malé Nocľahy. Pokračuje sa po modrej značke do jednej z najkrajších dolín - do doliny Obšivanka. Chodník sa vyznačuje prudkým klesaním; je vybavený reťazami a lanami. (My pôjdeme opačným smerom.)
   Tiesňavy - národná prírodná rezervácia a údolie v pohorí Malá Fatra. Tvoria impozantný vstup do Vrátnej doliny. Ten vedie úzkym kaňonom riečky Varínka s viacerými vodopádmi. Nachádza sa tu niekoľko zaujímavých skalných útvarov, z ktorých najznámejší je kamenný Mních. Okrem neho tu môžeme vidieť Ťavu, Päť furmanov, Krokodíla, Jánošíkovu kolkáreň, Jánošíkovu posteľ a Organy.
   Diery - sústava tiesňav a kaňonov zabezpečená rebríkmi. Nachádzajú sa v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec. Skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné diery, Nové diery a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý ich vyformoval. V Dierach sa nachádza viac ako dvadsať vodopádov. Bizarné skalné útvary so špecifickou klímou sú domovom viacerých zaujímavých druhov rastlín a živočíchov.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:15 zo sídliska Šípok, o 5:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 9 €, nečlenovia 11 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, Hradište a Lelovce na Žilinu.

Autobus je naplnený. Odhlasovanie a informácie na čísle 0944 902380 alebo mailom: lu@wing.sk (Ľubo M.).

Na túre môžete zaplatiť za ďalší zájazd - Vysoké Tatry (12/14 eur).

MAPA1     MAPA2     MAPA3          FOTOGRAFIE



Atraktívna túra v Malej Fatre


     Počas teplej a slnečnej augustovej soboty sa vyše pol stovky turistov z klubu Horec vybralo do jedného z najkrajších slovenských pohorí – do Malej Fatry. Cieľom bolo prejsť Zbojníckym chodníkom, navštíviť dolinu Obšívanka a obľúbené rokliny Diery s desiatkami vodopádov.

     Kúsok za obcou Vyšné Kamence začína turistická trasa, ktorá bola dlhé obdobie uzatvorená. Až pred pár rokmi ju znovu sprístupnili, a to pomocou kovových schodíkov a oceľových lán. Vybavený týmito pomôckami je Zbojnícky chodník bezpečný a môžu ho absolvovať aj bežní turisti bez špeciálneho horolezeckého výstroja. 54 horcov sa teda okolo ôsmej hodiny rannej vybralo po modrej značke v ústrety bizarným skalným útvarom. Krok po kroku stúpame po schodíkoch dolinou Obšívanka a obdivujeme rozmanité vápencové útvary. Raz je to kamenná ihla, inokedy zas mláďa orla. Prichádzame k skalnej terase, ktorú treba prekonať pomocou lán. Pod nami zíva hlboká priepasť. Vyhliadkové plošinky poskytujú pohľad z vtáčej perspektívy do terchovskej doliny s roztrúsenými domčekmi. Najvyšším bodom prvej časti dnešnej túry sú Malé nocľahy. Z nich zostupujeme dole a opäť máme príležitosť obdivovať fantastické výtvory prírody ako kamennú ťavu alebo modliaceho sa mnícha. Zbojnícky chodník konči v rezervácii Tiesňavy, kde nas na ceste do Vrátnej doliny čaká autobus, ktorým sa presúvame do Štefanovej.

     Druhá časť turistického dňa sa odohráva v Dierach. Je to sústava roklín a kaňonov zabezpečená rebríkmi, mostíkmi, stupačkami a reťazami. Nachádzajú sa v národnej prírodnej rezervácii Rozsutec a skladajú sa z troch ucelených častí: Dolné, Nové a Horné diery. Preteká nimi Dierový potok, ktorý tu vytvoril viac ako dvadsať vodopádov. Bizarné skalné útvary so špecifickou klímou sú domovom viacerých chránených druhov rastlín a živočíchov. Počas prechodu týmito tromi tiesňavami počúvame zurčanie, ba až hukot potoka, nadchýname sa vodopádmi a spenenou vodou v menších kotloch. Strmé a šmykľavé úseky opatrne prekonávame pomocou rebríkov. Prekvapuje nás, že do takéhoto nie veľmi bezpečného prostredia sa niektorí rodičia odvážia zobrať i menej ako štvorročné deti, s ktorými sa potom pred náročnejšou prekážkou otočia a vracajú späť. Jedna mamička dokonca niesla v šatke iba trojmesačného novorodenca. Stačilo by jediné pošmyknutie a maličký to nemusí prežiť. Iní návštevníci zase nedodržiavajú jednosmernosť trasy v Nových dierach alebo si do klzkého terénu obujú takmer nedeľné botasky. Okrem Poliakov a Čechov, na ktorých sme v našich horách zvyknutí, sme stretali aj Nemcov, Francúzov, ba dokonca i skupinu Izraelcov.

     Okolo štvrtej hodiny všetci opäť prichádzame do Štefanovej, kde si pri výdatnom jedle vymieňame svoje dnešné dojmy. Keďže 13 kilometrov v Malej Fatre sa tretine účastníkov akosi málilo, vybehli ešte na menej navštevovaný horský masív Boboty, ležiaci mimo hlavného hrebeňa. Tým si trasu predĺžili o ďalšie tri kilometre, ale hlavne, celkové prevýšenie, ktoré prekonali, bolo až 1450 metrov, čo je naozaj pekný výkon. Bočný masív im poskytol ešte jeden zážitok: Sledujúc z vyhliadky impozantný Rozsutec a susedný Stoh si dvaja turisti všimli, že z protiľahlého svahu pohoria schádza dole k obydliam veľké tmavé zviera. Malo typickú kolísavú chôdzu a mierilo k jednej z chát. S veľkou pravdepodobnosťou to bol medveď túžiaci po čerstvom tovare z kontajnera. Počet týchto dravcov na Slovensku nie je presne stanovený. Niektoré odhady hovoria o 1500 jedincoch, iné až o 2250 kusoch. Pravdou však je, že stretnutí s naším najväčším dravcom v poslednom období pribúda.