Veľký a Malý Zvolen, lyžovačka na Donovaloch

16.2.2019

Trasa: Donovaly - Veľký Zvolen - Malý Zvolen - Veľký Zvolen - Nová hoľa - Mišúty - Donovaly.
Parametre trasy :  Dĺžka 10 km, prevýšenie 920 m, stredne náročná zimná túra. Čas chôdze: 5 hodín.
Lokalita : Veľká Fatra

Popis :
   Donovaly - známe lyžiarske a rekreačné stredisko. Je tu 17 zjazdoviek rôznej dĺžky a náročnosti. Najdlhšia meria 2100 metrov. K zjazdovkám samozrejme patria moderné lanovky a vleky. Sú tu aj 4 trate pre bežkárov, najdlhšia má 14 kilometrov.
   Veľký Zvolen - hôľnatý 1403-metrový vrchol nad Donovalmi. Spolu s Novou hoľou patrí k turisticky najobľúbenejším cieľom. Z vrcholu vybieha východným smerom rázsocha Novej hole.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 6:15 zo sídliska Šípok, o 6:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 10 €, nečlenovia 12 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, Hradište, Lelovce, Handlovú a Banskú Bystricu.

Akcia je určená aj pre lyžiarov a bežkárov, ktorí sa môžu dosýta vyšportovať v lyžiarskom stredisku Donovaly.
Pešiakom odporúčame zobrať si snežnice a turistické palice.


Informácie, odhlásenia a prihlásenia na čísle 0944 902380 (Ľubo).

MAPA     FOTOGRAFIE



Čarokrásna zima nad Donovalmi


     A či viete, že na Slovensku sa okrem mesta Zvolen nachádza aj vrch s rovnakým názvom? Čnie nad Donovalmi a so svojou výškou 1403 metrov poskytuje návštevníkom krásny kruhový výhľad. Naň, ale nielen tam, sa vybralo vyše šesťdesiat turistov z klubu Horec v rámci svojej tretej tohtoročnej akcie.

     Do posledného miesta naplnený autobus plus dve autá navyše sa tretiu februárovú sobotu dopravili do známeho rekreačného strediska Donovaly. To sa nachádza na východnej strane Veľkej Fatry. Je to lyžiarske stredisko so 17 zjazdovkami a 14 kilometrami bežeckých tratí. Asi tretina účastníkov dala pred pešou turistikou prednosť lyžovaniu a bežkovaniu. Spúšťali sa dole z Novej hole. Ostatní sa vydali na 10-kilometrovú zimnú túru. Množstvo snehu pod nohami, ale aj na protiľahlých pohoriach vytváralo krásnu zimnú atmosféru. Úplne priezračné ovzdušie poskytovalo ďaleké výhľady na vatou obalené vrcholky Nízkych Tatier a Roháčov. Na severe sa zase týčil Choč, východnejšie i náš národný vrch Kriváň. Oproti z hrebeňa vytŕčali kovové prsty vysielačov na Krížnej a Krížave. Nádherné slnečné počasie a teplota vysoko nad februárovým priemerom dovolila účastníkom kráčať iba v tričkách.

     Výstupová trasa na hôľnatý Veľký Zvolen bola strmá a chodník miestami zľadovatelý. Po dlhšom oddychu na vrchole a oslave narodenín pokračujeme zasneženou planinou na trochu nižší Malý Zvolen. Všetko je ožiarené slnkom, nad nami atramentovo modrá obloha. Cestou stretávame skialpinistov – či už patriacich Horcu alebo ďalších – ktorí tu majú vyznačené vlastné trasy. Našich bežkárov zase predbiehali deti na psích záprahoch. Nechýbali ani sane ťahané koníkom. Všetko na okolí žije, športuje a oddáva sa slnečným lúčom. Na Novej holi, kam napokon prichádzame, sa stretávame s našimi lyžiarmi. Z vrcholu sa spúšťajú aj paraglajdisti. Rozbehnú sa dole brehom, v istom okamihu pokrčia kolená a už sa aj vznášajú v atmosfére. V ponuke majú i tandemový zoskok, ale cena 70 eur za štvrť hodinu krúženia nad krajinou je privysoká. A tak od vrcholovej stanice lanovky pekne peši – ako sa na turistov patrí – schádzame popod kabínky strmo dole späť k autobusu. Sneh už je mokrý a naberá sa do vibrám. Pred treťou hodinou prichádzame na Donovaly, kde v sympatickej reštaurácii napĺňame svoje hladné žalúdky výbornou kapustnicou s hríbami, pečeným kolenom alebo živánskou.

     Nezabudnuteľná túra s fantastickým počasím, unikátnymi výhľadmi a výbornou atmosférou uspokojila všetkých šesťdesiatich účastníkov. Už teraz rozmýšľame, kam sa vydať o rok.