Rozhľadňa na Lubíne, Drieňový vrch

4.1.2020

Trasa : Bystričany - Chalmová - Malý Lubín (rozhľadňa) - sedlo pod Drieňovým vrchom - Drieňový vrch - poľovnícka chata - Slatina - Cinínová lúka - Telesný vrch - Veľký vrch - Malé Kršteňany - Šimonovany - Partizánske.
Parametre trasy : Dĺžka 21 km, prevýšenie 560 m, menej náročná túra.
Lokalita : Nitrické vrchy

Popis: Menej náročná túra pôjde najprv po modrej značke z Chalmovej na Malý Lubín. Tam sa nachádza menšia rozhľadňa. Potom sa od značky odpojíme a miestnym žltým značením vystúpime na Drieňový vrch. Na Slatinách pod vrcholom si budeme opekať prinesené údeniny. Cez Telesný vrch prídeme na Veľký vrch, ktorý je súčasťou prírodnej rezervácie. Sú z neho pekné výhľady na Vtáčnik a Tribeč.

Doprava : vlakom o 7:17 z Partizánskeho do Bystričian.

Treba si zobrať niečo na opekanie. Pod vrcholom pri poľovníckej chate si spravíme ohník.

Na túre môžete zaplatiť za ďalší zájazd - Výstup na Suchý vrch. Cena: 4/6 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Opekačka pod Drieňovým vrchom


      Hneď prvú januárovú sobotu sa 45 turistov z klubu Horec vybralo na menej náročnú zimnú túru do neďalekého pohoruia Drieňov. Od kúpeľov v Chalmovej vedie na vrch Malý Lubín lesnícky náučný chodník. Informačné panely približujú návštevníkom význam a funkcie lesa, ochranu prírody, lesostepné spoločenstvá, zvieratá a rastlinstvo v okolí, ako aj poľovníctvo v tejto oblasti. Postavený tu bol altánok, kaplnka a na Lubíne aj menšia drevená rozhľadňa. Pri nej sme si prvý raz oddýchli a rozhliadli sa. Kvôli hmle však výhľad nebol veľmi pôsobivý. Zaujali nás aspoň žlté guľaté plody cudzopasného imela, ktoré si pochutnávalo na starších duboch.

      Trasa ďalej vedie menšou lesostepou so solitérnymi (osamotenými) listnatými stromami až na Drieňový vrch. Vo výške 616 metrov si robíme vrcholovú fotografiu, pretože dnes už vyššie nevystúpime. Kilometer pod vrchom sa nachádza poľovnícka chata. Tu zakladáme oheň a keďže sa niet kam ponáhľať, dobrú hodinu sa venujeme opekaniu špekačiek a slaninky. Tá rozvoniava do širokého okolia. Po nasýtení hladných žalúdkov pokračujeme cez Slatinu na Cinínovú lúku. Tu sa od nás odpájajú piati Skačanci, aby sa cez križovatku na Vartách dostali do svojej obce. Väčšina pokračuje neznačkovanými cestičkami na juh. V jednej chvíli nám chodník prekrížilo šesť mladých srniek. Okolo poludnia prichádzame na Veľký vrch. Zapisujeme sa do návštevnej knihy a dojedáme prinesenú potravu. Veľký vrch je národná prírodná rezervácia s výskytom vzácnych rastlín a živočíchov. Vyhlásený tu bol 4. stupeň ochrany so zákazom vjazdu akýchkoľvek motorových vozidiel. Narušiteľov, ktorí sa tu žiaľ občas vyskytnú, čaká vysoká pokuta. Hmla pomaly ustupuje, takže z vrcholu si môžeme pozrieť protiľahlý hrebeň pohoria Vtáčnik so známymi vrchmi sopečného pôvodu ako Žarnov či Michalov vrch.

      Západným svahom schádzame na pole a pokračujeme smerom k Malým Kršteňanom. Teplejšia zima spôsobila, že namiesto snehu sa miestami brodíme v blate. Kedysi sa dali na poli spozorovať stáda danielov, dnes sú z väčšej časti vystrieľané. Po príchode do Krštenian nečakáme na autobus, ale peši kráčame do Šimonovian a 20-kilometrovú túru končime o druhej hodine v meste obuvi.