Silvestrovský výstup na Osečný

31.12.2020

Trasa : Partizánske (dolný pomník) – horný pomník – Osečný vrch a späť.   (Celkom cca 4 hodiny chôdze.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 9 km, prevýšenie 370 m, nenáročná túra.
Lokalita : Tribeč – Rázdiel
Popis : Tribeč patrí medzi kryštalické pohoria. Jeho podstatnou časťou je chránená krajinná oblasť Ponitrie. Naším cieľom je vystúpiť na dominantný vrchol podcelku Rázdiel Osečný vrch, kde pri varenom víne spoločne oslávime Silvester 2019. Počas nenáročnej túry budeme obdivovať krásy miestnej prírody, najmä výhľad na okolie spod vysokého napätia. Výlet je určený pre všetky vekové kategórie turistov.

Doprava : Individuálne.
Indivoduálny odchod je okolo 9. hodiny od dolného pomníka, stretnutie na vrchole od 10:30.

Nezabudnite si priniesť vlastné poháriky na varené víno a samozrejme doneste niečo ochutnať z vášho vianočného pečiva či zabíjačky.

FOTOGRAFIE



Silvester na Osečnom


      Posledný deň v roku už tradične patrí výstupu na vrch Osečný. 552-metrový kopec sa nachádza v pohori Tribeč, ani nie päť kilometrov od Partizánskeho. Akcia sa konala aj tento rok, i keď protipandemické opatrenia si vyžiadali niektoré zmeny. Horci sa nestretli pri dolnom pomníku ako zvyčajne, ani sa nerobila hromadná spoločná fotografia, ale postupne a individuálne kráčali zablatenou lesnou cestou na horný pomník a odtiaľ k novému stožiaru vysokého napätia. Tam nasledoval kratší oddych a vychutnanie si netradičného výhľadu na inverziou zahalené mesto. V doline sa rozprestierala hmla, z továrenského komína bola vidieť iba horná tretina, ostatok sa strácal v hustom opare. Aj z vedľajšieho vrchu Šípok vytŕčal iba špic.

      Bez ponáhľania postupujeme od stožiara nahor na Baranie rožky, potom na juh a pred jedenástou hodinou prichádzame na vrchol Osečného. Tam už rozvoniava varené vínko, ktoré Renáta nalieva príchodzím do kovových šáločiek, ktoré členovia dostali na januárovej výročnej schôdzi. Nechýbajú ani zabíjačkové špeciality ako klobása a slanina, v nádobách hniezdi množstvo koláčov a zákuskov, k dispozícii je údený syr, slané pečivo a ďalšie dobroty. Postupne na vrchol došlo až 47 turistov. Nie je to síce rekord, ale ani sklamanie. Potešiteľné tiež bolo, že inverzia sa pominula, a tak sme mohli z Osečného dovidieť skutočne do veľkej diaľky. Hrebeň Považského Inovca a dva vysielače na jeho najvyššom bode vôbec neboli tie najvzdialenejšie objekty, ktoré sa dali zhliadnuť voľným okom. Na západe sa týčili ešte Malé Karpaty so Zárubami a dokonca sme mohli pozorovať aj paru z jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach.

      Ponúkanie sa dobrotami, zápis do vrcholovej knihy, fotografovanie, rozhovory, smiech a spev – to všetko trvalo najmenej dve hodiny. Okolo jednej sa turisti začali postupne presúvať späť do svojich príbytkov, aby sa pripravili na večernú oslavu Silvestra. V perfektnej atmosfére a za nádherného slnečného počasia horci ukončili svoj 21. turistický rok. Dúfajme, že ten ďalší už nebude poznačený nepríjemnou infekčnou chorobou, ktorá znemožnila zorganizovanie niektorých naplánovanych zájazdov.