Slovenský raj – Kláštorská roklina, Tomášovský výhľad

11.7.2020

Trasa : Podlesok - Hrdlo Hornádu - Prielom Hornádu - Kláštorská roklina - Kláštorisko - KR ústie - Letanovský mlyn - Tomášovský výhľad - Ihla - Čingov centrum - Čingov parkovisko.
Parametre trasy :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 800 m, stredne náročná túra. Čas chôdze: 6:15 hod.
Lokalita : Slovenský raj

Popis :
   Prielom Hornádu - približne 16 km dlhý úsek na hornom toku Hornádu od ústia Veľkej Bielej vody po Smižany. Od roku 1964 národná prírodná rezervácia. Hornád tu vytvoril kaňonovité údolie, ktoré je miestami široké iba niekoľko metrov. Brehy sú vysoké až 150 metrov. Prielom Hornádu nebol po celej svojej dĺžke vôbec priechodný až do roku 1974, keď sa ukončila výstavba chodníka Horskej služby.
   Kláštorská roklina - krátka a strmá roklina spájajúca dve známe a hojne navštevované oblasti Slovenského raja – Prielom Hornádu a Kláštorisko. Hoci je len pol druhého kilometra dlhá, vyznačuje sa prekvapivo veľkým množstvom vodopádov, čo jej významne pridáva na príťažlivosti. Roklina je prístupná po jednosmernom turistickom chodníku. prechod zabezpečujú rôzne technické pomôcky – rebríky, stúpačky, lávky a reťaze.
   Kláštorisko - turistické stredisko v nadmorskej výške 760 m. Nachádza sa tu ruina kartuziánskeho kláštora z 13. storočia. Kláštor bol útočiskom obyvateľov pred tatárskymi hordami. V súčasnosti je kláštor v rekonštrukcii. V okolí sú chaty s možnosťou občerstvenia.
   Tomášovský výhľad - atraktívna skalná galéria v južnom svahu Ludmanky s výhľadom do Prielomu Hornádu, doliny Bieleho potoka, na Čertovu sihoť, ako aj na Vysoké Tatry. Pod skalnou terasou v bezprostrednej blízkosti turistického chodníka sa nachádza jaskyňa Michalova džura.
   Čingov - stredisko cestovného ruchu v kotline rieky Hornád, východisko viacerých trás. Nachádza sa tu aj významné archeologické nálezisko – staroslovanské sídlo Hradisko.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 4:45 zo sídliska Šípok, o 5:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 15 €, nečlenovia 17 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, Hradište a Lelovce.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0908 356213 (Renáta).

MAPA     FOTOGRAFIE



V Kláštorskej rokline


     Národný park Slovenský raj je skvostom našej krajiny. Úzke tiesňavy, zurčiace potoky, dúhové vodopády, jaskyne, výhľadové bralá, skalné okná, mostíky a rebríky... To všetko sa dá nájsť v tomto pohorí, ktoré sa rozkladá na západ od Spišskej Novej Vsi. Druhú júlovú sobotu sa do Raja vybralo vyše päťdesiat turistov z klubu Horec. Sprevádzalo ich krásne počasie.

     Po predošlých návštevách Suchej Belej, Veľkého Sokola, Piecok, Zejmarskej rokliny, Vyšného Kyseľa a Sokolej doliny si horci tento rok naplánovali Prielom Hornádu s prechodom Kláštorskej rokliny a výstupom na Tomášovský výhľad. Na Podlesku nás privítalo slnečné ráno, takže po zakúpení vstupeniek sme sa hneď mohli rozbehnúť v ústrety fantastickej prírody. Po štvrť hodinke chôdze popri chatách a rančoch prichádzame k Hrdlu Hornádu. Tu sa východoslovenská rieka Hornád prvýkrát zarezáva do skál Slovenského raja a vytvára kaňon nazývaný Prielom Hornádu. Miestami je široký iba niekoľko metrov. V roku 1964 bol Prielom vyhlásený za národnú prírodnú rezerváciu. Brehy sú miestami vysoké až 150 metrov. Približne 16 kilometrov dlhý úsek – Chodník horskej služby – je vybavený mnohými technickými pomôckami. Chodník často vedie priamo nad riekou, kde sú v skalách upevnené kovové stúpačky, laná a reťaze. Bez nich by táto trasa nebola priechodná. Nakláňajúc sa nad Hornád pomaly postupujeme v smere toku, prechádzame niekoľkými mostami, prekonávame Vlčiu dolinu, až prichádzame k Ústiu Kláštorskej rokliny. Je to krátka, ale strmá tiesňava, v ktorej sa nachádza väčšie množstvo vodopádov a niekoľko jaskýň. Prejsť roklinou je dovolené iba v jednom smere – zdola nahor. Využívame nainštalované rebríky, po ktorých opatrne prekonávame 300-metrové prevýšenie. Fotografujeme Dúhový vodopád, prezeráme si Bielu jaskyňu, obdivujeme popadané kmene obrastené machom.

     Pred poludním prichádzame na Kláštorisko. Je to známe turistické stredisko na náhornej planine uprostred Raja. Zbieha sa tu mnoho turistických a cyklistických trás. Na Kláštorisku sa nachádza ruina kartuziánskeho kláštora z 13. storočia. Stavba bola útočiskom obyvateľov pred tatárskymi hordami. V súčasnosti je v rekonštrukcii. Občerstvujeme sa v niekoľkých bufetoch, prezeráme si pozostatky kláštora, opaľujeme sa. Práve tu zúri jedna reklamná akcia sprevádzaná hlasnou hudbou a nalievaním alkoholu. Neviem, či takéto aktivity patria zrovna do národného parku. Z Kláštoriska klesáme po klzkých kameňoch znovu k Prielomu Hornádu a neskôr k Letanovskému mlynu. Prvý vodný mlyn tu bol postavený začiatkom 19. storočia, neskôr bol zrekonštruovaný a zmodernizovaný. Teraz sa v jeho blízkosti nachádza bufet a zopár domčekov v lone prírody. Medzi murovanými stenami doteraz odpočíva zhrdzavený hriadeľ a náhonové mlynské kolesá. Napokon sa po prekonaní ďalších stúpačiek a mostíkov dostávame na Tomášovský výhľad. Starší turisti si určite pamätajú charakteristickú siluetu naklonenej borovice na okraji brala. Tá je však už niekoľko desaťročí minulosťou. Fascinujúca skala sa týči nad hladinou rieky Hornád až do výšky 150 metrov. Tvorená je strmými, miestami až previsnutými blokmi vytvárajúcimi terasy. Slúži aj na výcvik horolezcov. Vychutnáme si pohľad z vtáčej perspektívy do hlbokej doliny, započúvame sa do country piesní, ktoré na gitare vyludzuje jeden český pesničkár.

     Oddýchnutí, osviežení lesnými jahodami a ríbezľami, poniektorí aj s menším úlovkom dubákov, klesáme okolo skaly Ihla do rekreačného strediska Čingov. Okrem toho, že toto stredisko je východiskom viacerých turistických trás, je to aj významné archeologické nálezisko. Práve po príchode do cieľa sa spustil hustý lejak. Ten nás však už nezaskočil, pretože sme sa poschovávali v útrobách bufetov, predajní suvenírov alebo pod veľkými slnečníkmi. Krásnu a zaujímavú túru s dĺžkou asi 17 kilometrov bez problémov zvládol aj 74-ročný turista zo Skačian, či náš najmladší 5-ročný Adamko.