Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2020

Trasa : Autobusová točňa na Ľubianke – sedlo pod Žarnovom - Žarnov – sedlo - autobusová točňa.   (Celkom 4 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 7 km, prevýšenie 530 m, nenáročná túra.
Lokalita : Vtáčnik
Popis : Vtáčnik je po Poľane druhým najvyšším pohorím slovenského stredohoria. Naším cieľom bude individuálne vystúpiť na výrazný bralnatý vrchol Žarnova, kde účastníkov čakajú krásne výhľady a upomienkové predmety. Nenáročné podujatie je určené pre všetky vekové kategórie.
Kvôli opatreniam proti šíreniu vírusu sa na vrchol bude vystupovať individuálne a postupne, nie hromadne.
  
Doprava : Individuálne autami.
Odchod na Žarnov od točne autobusov na Ľubianke medzi 9:30-10:30.

FOTOGRAFIE



Po roku opäť na Žarnove


      Posledná tohtoročná nedeľa priniesla krásne slnečné počasie. A tak sa vyše sto turistov z okolitých, ale i vzdialenejších klubov vybralo na sopečný vrch Žarnov ležiaci v pohorí Vtáčnik. Pre horcov to bol už 21. ročník takéhoto vianočného výstupu. Kvôli zákazu zhromažďovania, ale pri povolených vychádzkach do prírody, sa na vrchol vystupovalo postupne a individuálne.

      Niektorí milovníci prírody začali svoju túru už pred ôsmou hodinou ráno, iní až po desiatej. Postupne sa na Žarnove vystriedalo hádam aj 150 turistov. Príchodzí dostali od výboru TK Horec kalendáriky na rok 2021, zapísali sa do návštevnej knihy, chvíľu pobudli na skale, pozreli si výhľady na protiľahlé pohoria a zase schádzali k svojim autám. Počasie bolo celý deň slnečné, i keď hore fúkal studenší vietor. Z vrcholu bolo okrem Inovca, Rokoša a Strážova dovidieť aj na krásne zasnežený Kľak. Nevšedným úkazom sa stali dvaja návštevníci, ktorí na 840-metrový kopec vyšli na koňoch. Podaktorým turistom Žarnov nestačil, tak si ešte vybehli cez Sladnú skalu na Buchlov. Tento vyše tisícmetrový skalnatý vrch zvládol aj náš najmladší člen Peťko.

      Dúfajme, že o rok už výstup na Žarnov nebude ničím obmedzený a po absolvovaní túry bude v Red Dollari čakať i pohostenie s tradičnou kapustnicou.