Zbojnícka chata / Východná Vysoká

8.8.2020

Trasa A: Tatranská Polianka - Velický most - Sliezsky dom - Poľský hrebeň - Východná Vysoká - Sliezsky dom - Starý Smokovec.
Parametre trasy A:  Dĺžka 19 km, prevýšenie 1460 m, veľmi náročná vysokohorská túra. Čas chôdze: 8:20 hod.
Trasa B: Tatranská Polianka - Velický most - Sliezsky dom - Poľský hrebeň - Prielom - Zbojnícka chata - Hrebienok - Starý Smokovec.
Parametre trasy B:  Dĺžka 20 km, prevýšenie 1460 m, veľmi náročná vysokohorská túra. Čas chôdze: 8:35 hod.
Trasa C: Starý Smokovec - Hrebienok - Rainerova chata - Veľká Studená dolina - Dlhé pleso - Zbojnícka chata - Hrebienok - Starý Smokovec.
Parametre trasy C:  Dĺžka 18 km, prevýšenie 1100 m, náročnejšia vysokohorská túra. Čas chôdze: 6:30 hod.
Trasa D: Voľný program v okolí Hrebienka - vodopády, Rainerova a Zamkovského chata, Skalnaté pleso...
Parametre trasy D:  Nenáročná túra, dĺžka a prevýšenie podľa vlastného výberu.
Lokalita : Vysoké Tatry

Popis :
   Hrebienok - východiskový bod mnohých turistických trás. Dá sa naň vyviezť pozemnou lanovkou alebo vystúpiť peši. Z Hrebienka vedú značky do Veľkej Studenej doliny (Zbojnícka chata), Malej Studenej doliny (Téryho chata), na Slavkovský štít alebo na Skalnaté pleso.
   Rainerova chata - najstaršia chata vo Vysokých Tatrách. Postavená bola v roku 1863 Jánom Rainerom. Na vyše sto rokov zanikla a obnovená bola v roku 1998. Je to chata s malým občerstvením bez podávania jedál a ubytovania. V chate je aj expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia a starých lyží.
   Veľká Studená dolina - 7 kilometrov dlhá turisticky príťažlivá dolina. Za tesným ústím ju v hornej rozšírenej časti člení viacero skalných prahov. Dolina ukrýva najväčší počet plies zo všetkých tatranských dolín, až 26. Na juhu ju lemuje mohutná rázsocha Slavkovského štítu, Nad pásmom lesa a kosodreviny stúpa dolina popri Vareškovom a Dlhom plese k Zbojníckej chate.
   Zbojnícka chata - chata s celoročnou prevádzkou. Má charakter turistickej ubytovne. Ponúka nocľah na poschodových posteliach s kapacitou 16 ľudí. Ubytovaní majú možnosť prípravy vlastných jedál v malej kuchynke pri nocľahárni, kde je k dispozícii plynový varič. V letných mesiacoch poteší terasa s výhľadom do doliny, v zime či zlom počasí príjemné posedenie pri krbe v jedálni. Zbojnícka chata je celoročne zásobovaná nosičmi.
   Východná Vysoká - turisticky veľmi významný vyhliadkový štít v hlavnom hrebeni Vysokých Tatier. Má tvar skalnej pyramídy s výškou 2428 metrov. Výhľad z vrcholu je považovaný za jeden z najkrajších v celom národnom parku. Možno vidieť celé Vysoké Tatry vrátane Gerlachu a Rysov.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 4:45 zo sídliska Šípok, o 5:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 13 €, nečlenovia 15 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, Hradište a Lelovce.

* Kto má problémy s kolenami, resp. kto nemá výbornú kondíciu, tomu neodporúčame trasu A alebo B. Je tam veľké prevýšenie.
* Trasa C - Zbojnícka chata - je tiež veľmi pekná, s viacerými zaujímavými plesami. Na Hrebienok môžete vyjsť peši (cca 50 minút) alebo sa dá využiť pozemná lanovka zo Smokovca.
* Autobusy budú celý deň parkovať v Starom Smokovci. Odchod domov o 18:00.

* Upozorňujeme na opatrnosť pri pití alkoholických nápojov. Komu sa stane úraz a zistia mu alkohol, celú záchrannú akciu si bude musieť platiť sám.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902380 (Ľubo).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku.

MAPA     FOTOGRAFIE



Krížom-krážom po Vysokých Tatrách


     Dva autobusy, teda spolu 85 horcov sa druhú augustovú sobotu vybralo za krásneho slnečného počasia do nášho najnavštevovanejšieho a najvyššieho pohoria. Na rozdiel od televíznych správ, v ktorých strašili preplnenými strediskami, dlhokánskymi radmi na lanovky a prepchatými horskými chodníkmi, turisti z Partizánskeho a okolia nezažili nič nezvyčajné. Ľudí vo Vysokých Tatrách bolo ako po iné roky, a tak si mohli vybrať z niekoľko trás, od ľahkých, až po veľmi náročné.

     Prvý zážitok mali cestovatelia ešte v autobuse. Na ceste si všimli zrazenú malú líšku, okolo ktorej bezradne pobehovali dve ďalšie líštičky, možno súrodenci. Zachrániť svojho príbuzného však nedokázali. Na poliach raňajkovali bociany a volavky, na lúkach sa popásali ovečky. Okolo deviatej prichádzame do Tatranskej Polianky. Tam z autobusov vystupuje približne tretina turistov, ktorí si naplánovali výstup na 2428-metrový vrch Východná Vysoká, respektíve prechod exponovaným sedlom Prielom. Ostatní pokračujú do Starého Smokovca, odkiaľ majú viaceré možnosti, ako v našich veľhorách využiť určených deväť hodín.

     Z Polianky sa teda približne 30 našich turistov začína štverať na Sliezsky dom. Je to vysokohorský hotel vo Velickej doline, ktorý bol niekoľkokrát poškodený lavínami, ale vždy znovu obnovený. Tesne nad ním sa nachádza Velické pleso a vodopád. Na samotnú Východnú Vysokú sa vystupuje z Poľského hrebeňa a horci, ktorí tento výstup zvládli, sa mohli potešiť krásnym výhľadom na množstvo tatranských štítov vrátane Gerlachu a Rysov. Zároveň mohli byť spokojní aj so svojou kondíciou, pretože prekonali prevýšenie takmer 1500 metrov. Väčšina z nich sa po oddychu vrátila na Sliezsky dom, odkiaľ zišla priamo do Starého Smokovca. Štyria najzdatnejší turisti pokračovali cez sedlo Prielom, kde sú najnebezpečnejšie úseky opradené reťazami a lanami. Okolo štyroch Zbojníckych plies zišli k rovnomennej chate a potom do Smokovca.

     Najväčšia skupina horcov vyšla na Hrebienok. Je to najstaršie turistické centrum vo Vysokých Tatrách s hotelmi, reštauráciami, chatami a atrakciami. Dá sa tam dostať pozemnou lanovkou. Tú však využilo iba málo našich turistov, ostatní si trasu pekne vyšľapali po svojich. Na Hrebienku nás privítal nebojácny jeleň, ktorý sa prechádzal pred jednou z reštaurácií a k ľuďom sa nebál priblížiť ani na dva metre. Po občerstvení a návšteve Vodopádov Studeného potoka si spravíme prehliadku Rainerovej chaty, ktorá má už takmer 160 rokov. Vnútri je menšia expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia a lyží. O chatu sa stará známy chatár Peter Petras. Potom už Veľkou Studenou dolinou, v ktorej leží až 26 plies, smerujeme k Zbojníckej chate. Cestou ochutnávame čučoriedky a maliny, obdivujeme množstvo druhov kvetov. Kamzíky ani svište sme dnes nestretli, zato sa nám do cesty znovu priplietla líška. Vôbec nebola plachá a bez mihnutia oka si z ruky človeka zobrala kus obloženého rožka. Salámu vyjedla a pečivo nevďačne vypľula. Kým kŕmič fotografoval okolité vrcholy, líška strčila hlavu do jeho vaku a zobrala si ďalší kus žvanca. Nuž, podaj čertovi prst... Pokračujúc popri potoku stretávame horského nosiča, ktorý z chaty znáša prázdne nádoby a odpadky. Na Hrebienku ho nabalia a pôjde zasa hore, nesúc na chrbte desiatky kíl jedla, nápojov a paliva. My prekonávame strmší skalný prah, míňame Vareškové a Dlhé pleso a okolo jednej hodiny prichádzame k Zbojníckej chate. Reštaurácia s krbom nás obdarila dobrou kapustnicou a nápojmi. Jedným z interiérových doplnkov chaty bol aj nefalšovaný drevený klavír. Neviem si predstaviť, žeby aj ten sem hore vynášal horský nosič. Ale v rámci prekonávania nosičských rekordov – ktovie? Slovenským rekordérom je Vladimír Hyžnay, ktorý na Snežku vyniesol 165-kilový náklad.

     Pred chatou je pekná terasa so stolíkmi a lavičkami, odkiaľ sú pekné výhľady do doliny. Za chatou zase tróni Sesterské pleso. Trochu vyrušoval zvuk všadeprítomných drónov, ale čo už narobíme s civilizáciou? Potešil pohľad na paraglajdistov krúžiacich nad ostrými štítmi. Po hodinovom oddychu tou istou cestou schádzame k autobusom čakajúcim v Smokovci. Tí z nás, ktorí nešli ani na Východnú Vysokú, ani na Zbojnícku chatu, sa poprechádzali okolo Hrebienka, navštívili Obrovský vodopád a podaktorí sa dostali až na Téryho chatu. Každý si z Tatier vybral to, čo mu vyhovovalo, prípadne navštívil miesto, kde dovtedy nebol. K vydarenému zájazdu prispelo aj slnečné počasie a fascinujúca tatranská príroda.