Rozhľadňa na Chotenovci

24.4.2021

Trasa : Partizánske salaš - chata Ondrej - Hlboké - kaplnka - Skalná brána - Kopanica - rozhľadňa na Chotenovci - sedlo Plešovica - Kolianová - Brodzany - Partizánske.
Parametre trasy : Dĺžka 23 km, prevýšenie 400 m, stredne náročná túra.
Lokalita : Tribeč

Doprava : Odchod peši od salaša v Partizánskom o 9:00.

FOTOGRAFIE



Horci na novej rozhľadni


      Po aprílovom čiastočnom uvoľnení opatrení sa menšia skupina turistov z klubu Horec rozhodla navštíviť niekoľko zaujímavých cieľov v neďalekom okolí Partizánskeho. Boli to Skalná brána nad Hlbokým, vápenný vrch Kopanica, rozhľadňa na kopci Chotenovec a napokon Kolianová s lavičkami a upraveným ohniskom.

      Posledná aprílová sobota bola na turistiku ako stvorená: celý deň slnko, teplo a žiaden opar. Horci začali svoju 23-kilometrovú trasu na parkovisku za salašom. Známou cestou sme sa po žltej značke dostali k bývalej chate Ondrej a odtiaľ na Hlboké. V strede rozľahlej lúky stojí kaplnka, kde sme si dopriali oddych, spoločnú fotografiu a zápis do prvej z piatich návštevných kníh, ktoré sme dnes počas nášho putovania stretli. Lesnou cestou pokračujeme ku Kamennej bráne. Tá sa nachádza uprostred lesa a pred dvoma rokmi k nej viedla miestna zelená značka. Žiaľ, väčšinu tabuliek neprajníci poodlamovali. Skalnou bránou, ktorá má výšku asi štyri metre, sa dá priamo prejsť a na uľahčenie pohybu v strmom teréne slúžia natiahnuté laná. Nad klenbou sa nachádza lavička a schránka s knihou, do ktorej sme spravili druhý zápis. Kúsok nad bránou sa nachádza vápencový vrch Kopanica. Na vrchol stúpame popri väčšej bažine, kde sa chodia napájať a kúpať diviaky. Samozrejme, že v blízkosti stál nový poľovnícky posed.

      Po oddychu na Kopanici, ktorý bol spríjemnený rozhovorom s tromi turistami z Vráblov, už smerujeme k hlavnému objektu dnešnej túry – k novej rozhľadni na vrchu Chotenovec. Jeho názov na rozdiel od Kopanice nie je uvedený vo všetkých mapách. Návrh na výstavbu vyhliadkovej veže, ktorá stojí v nadmorskej výške 470 metrov, padol v Občianskom združení Tu žijeme z Veľkého Klíža. Rozhľadňa bola vybudovaná v prvých mesiacoch tohto roka. Má celkovú výšku 16 metrov. Stojí na menšej čistinke, ktorej dominuje pekná borovica. Občianske združenie tu plánuje vyznačiť aj oficiálny turistický chodník. Z výšky asi jedenásť metrov, kde sa nachádza najvyššie podlažie veže, je pekný výhľad na pohorie Považský Inovec, na hrebeň Tribeča a Vtáčnika, vidno i najvyšší vrchol nášho okresu Hrubý vrch s telekomunikačným vykrývačom. V doline sa rozkladajú dediny ako Veľký Klíž, Klátova Nová Ves, v diaľke sa dajú zazrieť i Topoľčany.

      Ďalším naším cieľom bola už spomenutá Kolianová – lúka s lavičkami, stolom a vybetónovaným ohniskom, kde sme si opiekli špekáčiky. Výhľady sa nám ponúkali najmä na južnú a západnú časť pohoria Tribeč, ale z určitého miesta bolo vidieť aj sympatickú vežičku novej rozhľadne. Na čistinke nás vítali fialky a kašky. Rastú tu i chránené poniklece, tie však už boli odkvitnuté. Po skončení opekačky a zápise do piatej dnešnej knihy sa zberáme do Brodzian, kde v bufete pri futbalovom ihrisku končíme dnešnú zaujímavú túru. Prebúdzajúca sa príroda nám priniesla pekné vizuálne zážitky a pohyb na čerstvom vzduchu zase zvýšenie imunity a hladiny vitamínu D. Treba využiť každú možnosť nechať na seba pôsobiť jarné slnečné lúče.