Hamuliakovo - Komárno (cykloakcia EuroVelo EV-6 popri Dunaji)

19.6.2021

Trasa : Hamuliakovo - Čilistov - Maka - Medveďov - Veľký Lel - Komárno.
Parametre trasy :  Dĺžka 85 km. Čas jazdy: 6 hodín.

Pešiaci: Prehliadka vodného diela Gabčíkovo a historickej časti Komárna - baziliku, synagógu, unikátnu komárňanskú pevnosť, námestie Európy a ďalšie pamiatky
Lokalita : Dunaj

Tretia hromadná cyklotúra TK Horec. Cyklisti budú prechádzať z Hamuliakova do Komárna.
Pôjde sa za každého počasia. V prípade silného dažďa zostanú bicykle v prívese a spravíme si prehliadku Komárna.

Popis :
   EuroVelo EV-6 – riečna cyklotrasa, červeno značená diaľková cyklomagistrála siete EuroVelo vedúca v dĺžke 3653 km pozdĺž viacerých veľkých európskych riek – Loira, Saôna, Rýn, Dunaj. Trasa spája francúzske atlantické pobrežie s rumunským mestom Constanta pri Čiernom mori. Časť pozdĺž Dunaja je známa tiež ako Dunajská cyklistická cesta. Náročnosť - REKREA (ľahká). Povrch - asfalt, štrk, prírodný povrch.
   Vodné dielo Gabčíkovo - veľké vodné dielo na rieke Dunaj, vybudované neďaleko mesta Gabčíkovo, juhovýchodne od Bratislavy. Je to viacúčelová stavba: produkcia elektriny, ochrana územia pred záplavami, regulácia výšky hladiny Dunaja. V Gabčíkove sú plavebné komory, ktorými lode prekonávajú rozdielne výšky hladiny.
   Komárno - mesto pri sútoku Dunaja a Váhu. Patrí medzi najstaršie trvalo obývané lokality na Slovensku. Nachádza sa tu rímskokatolícka Bazilika sv. Ondreja, niekoľko významných kostolov, synagóga a hlavne komárňanský pevnostný systém. Je to najväčší fortifikačný systém na území Slovenska a aj bývalého Rakúska-Uhorska. Jadrom komplexu a jeho najstaršou časťou je Stará pevnosť, mesto je zo západnej strany chránené Palatínskou líniou, z východnej Vážskou líniou. Stará protiturecká pevnosť vznikla na mieste staršieho hradu v snahe zabrániť postupnému prenikaniu Turkov.

Doprava : Vlastným autobusom so špeciálnym prívesom. Autobus môže zobrať 40 cyklistov a 10 pešiakov.
Nakladanie bicyklov od 5:30 na parkovisku pri výškovej budove ZDA, odchod o 6:00.
Cyklistov a pešiakov z Brodzian a Nedanoviec zoberieme na hlavnej ceste v dedine.
Z Komárna bude autobus odchádzať domov okolo 17:00.

Cena : členovia TK 15 €, nečlenovia 17 €.
Zaplatiť treba dopredu celú sumu. Platba až v autobuse nebude možná!

Pre prípad úrazu na bicykli odporúčame sa pripoistiť.
Taktiež odporúčame stiahnuť si do mobilu aplikáciu Mapy.cz - celé Slovensko.
Zoberte si náhradnú pneumatiku, pumpu, nástroje na opravu bicykla, doklady.

Odhlasovanie a informácie na čísle 0908 356213 (Renáta).

Na túre môžete zaplatiť za ďalší zájazd - Sivý vrch v Roháčoch (11/13 eur).

FOTOGRAFIE




Horci znovu na bicykloch


     Turistický klub Horec presne po roku zorganizoval už po tretíkrát po sebe hromadné cyklistické podujatie. Tentokrát cieľom cykloturistov bolo prejsť časť slovenského úseku medzinárodnej cyklotrasy EuroVelo 6 z Hamuliakova do Komárna. Jedná sa o riečnu diaľkovú cyklotrasu siete EuroVelo vedúcej v dĺžke 3653 kilometrov pozdĺž viacerých veľkých európskych riek: väčšej časti Loiry, časti Saôny, kratšieho úseku popri Rýne a takmer pozdĺž celej druhej najväčšej európskej rieky Dunaj. Trasa spája francúzske atlantické pobrežie s rumunským mestom Constanta pri Čiernom mori. Dve turistky, ktoré dali pred dvojkolesovým dopravným prostriedkom prednosť vlastným nohám, si prezreli vodné dielo v Gabčíkove a historické pamiatky Komárna.

     Tretiu júnovú sobotu o pol šiestej ráno sa schádza štyridsiatka horcov na parkovisku pri bývalej výškovej budove ZDA. Prvou úlohou bolo naložiť 37 bicyklov rôznych značiek do pristaveného cyklobusu SAD. Po polhodine nakladania vyrážame do juhoslovenskej dediny Hamuliakovo. Pred pol deviatou prichádzame do východzieho bodu našej cyklotúry. Tu nás čaká milé prekvapenie: sestra našej hospodárky nás víta s bohatým občerstvením. Nasleduje vykladanie bicyklov a krátka príprava na 85 kilometrov dlhú púť popri Dunaji. Túru začíname za veľmi pekného, slnečného a mimoriadne teplého počasia v miestnom prístave, ktorý je strediskom vodných športov. Umelo vybudované stavebné dielo tu vytvára obrovskú vodnú plochu. Hamuliakovo je známe vzácnou pamiatkou, kostolom sv. Kríža, pochádzajúcim z 13. storočia. Veža kostola je šikmá, preto ju aj nazývajú slovenská Pisa. Sklon veže je pravdepodobne spôsobený únavou stavebného materiálu alebo podmočením. Vnútri tejto významnej románskej stavby sa nachádzajú fresky staré takmer 600 rokov.

     Po hodinke pohodovej cyklojazdy prichádzame ku kompe Vojka-Kyselica, kde si doprajeme krátku prestávku. Odtiaľ pokračujeme ďalej po hrádzi smerom na Gabčíkovo. Možnosť občerstvenia je len v obciach popri cyklotrase. Po ďalšej hodinke po ľavom brehu Dunaja prichádzame k toľko diskutovanému, kritizovanému a zároveň velebenému vodnému dielu Gabčikovo. Z mosta si pozrieme, ako fungujú plavebné komory, niektorí z nás vystúpia aj na vyhliadkovú vežu. Hlavné objekty vodného diela Gabčíkovo tvoria zdrž Hrušov, stupeň Čunovo, Gabčíkovo a odpadový kanál. Stupeň Gabčíkovo sa skladá z vodnej elektrárne a plavebných komôr. Tie sú nenahraditeľnou súčasťou plynulej medzinárodnej plavby po Dunaji. Vďaka vodnému dielu je územie Slovenska a aj Maďarska chránené pred záplavami. Najzaujímavejším faktom týkajúcom sa mesta Gabčíkova je, že v roku 1948 bolo pomenované na počesť Jozefa Gabčíka, ktorý v operácii Anthropoid v roku 1942 vykonal atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heidricha.

     Od Gabčíkova pokračujeme po ľavom brehu dunajského kanála, ktorý sa po 10 kilometroch pri obci Cap napája na starý tok Dunaja. Tam si v miestnej krčme doprajeme dlhšiu občerstvovaciu prestávku. Pokračovaním po hrádzi prichádzame k Národnej prírodnej rezervácii Číčovské mŕtve rameno, ktoré je zapísané v zozname mokradí medzinárodného významu. Je jednou z najkrajších chránených prírodných oblastí Žitného ostrova. Pokračujúc po hrádzi vidíme ďalšie pozoruhodné zákutie – Veľkolélsky ostrov pri Zlatnej na Ostrove. Je to posledný veľký dunajský ostrov na slovenskom úseku rieky s rozlohou vyše 250 hektárov. Po piatich hodinách cyklojazdy prichádzame do Komárna, kde na parkovisku pred komárňanskou pevnosťou naša cyklojazda po Eurovele 6 končí.