Deň s Horcom - Veľká Ostrá a Oselná skala

1.9.2021

Trasa : Mullerov štál - kameňolom - Veľká Ostrá - pod Hrubým vrchom - Oselná skala - studnička - Kozie chrbty - Vojtechov - Drahožická dolina - bufet Na kameni pri priehrade.   (Čas chôdze: 4,5 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 12 km, prevýšenie 450 m, menej náročná túra.
Lokalita : Tribeč

Popis :
   Veľká Ostrá - netradičný vrch s riedkym lesom, bizarnými stromami a vápencovými skalami.
   Hrubý vrch - najvyšší vrch okresu Partizánske s výškou 735 metrov. Na vrchole je umiestnený telekomunikačný vykrývač.
   Oselná skala - ostrý skalnatý útvar nad Drahožickou dolinou s pekným kruhovým výhľadom. Pod ním lavičky, stôl a ohnisko. Priamo pod skalou menšie kamenné more.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:45 zo sídliska Šípok, o 8:00 od železničnej stanice.
Autobus pôjde cez Malé Uherce a Hornú Ves.
Cena : členovia TK 2 €, nečlenovia 4 €.
Kto sa nechce zúčastniť túry, môže prísť priamo k bufetu autom či na bicykli.
Doprava domov : individuálna (peši, autobusom SAD, taxíkom...)

V bufete Na kameni bude o 13:00 pre všetkých účastníkov pripravený guláš.
Táto akcia je náhrada za Deň s Horcom, ktorý sa mal uskutočniť v apríli (Tematín - Bezovec). Koná sa v stredu 1.9., kedy je štátny sviatok.

Ak by bolo veľmi zlé počasie, túra sa uskutoční v náhradnom termíne v sobotu 4.9.

Prihlasovanie a platenie vopred nie je potrebné. Peniaze sa budú vyberať v autobuse. V cene je aj guláš.

MAPA     FOTOGRAFIE



Deň s Horcom pri guláši


     Turistický klub Horec každoročne organizuje pre svojich členov špeciálnu aprílovú akciu – Deň s Horcom. V apríli roku 2000 bol totiž klub založený. Po kratšej túre obyčajne nasleduje posedenie, guláš, priateľské rozhovory a niekedy aj spoločenský program. Minulý rok, ako aj na jar tohto roku nám vírus znemožnil uskutočniť toto tradičné podujatie. A tak výbor naplánoval túto akciu na prvý septembrový deň, kedy je na Slovensku štátny sviatok.

     Pôvodne sa malo ísť na zrúcaninu hradu Tematín a skončiť na Bezovci, ale kvôli pandemickým problémom sa okrem dátumu zmenilo aj miesto. V stredu ráno teda autobus odviezol štyridsiatku turistov k Mullerovmu štálu; ten sa nachádza medzi Cerovou a Penhýbľom. Síce nepršalo, ale po utorkovom daždi boli chodníky zablatené. Prechádzame okolo kameňolomu a vstupujeme do lesa. Prvým dnešným navštíveným vrchom bola Veľká Ostrá, kam sme sa vydriapali strmým svahom. Je to zaujímavý a netradičný kopec s dosť riedkym lesom, bizarnými stromami a vápencovými skalami. Z vrcholu bol kvôli stromom iba čiastočný výhľad, navyše väčšina okolitých hrebeňov bola skrytá v oblakoch. Pri zostupe na zelenú turistickú značku nachádzame množstvo plávok, ale aj masliaky a ďalšie huby. Popod Hrubý vrch, ktorý je najvyšším bodom v našom okrese, pokračujeme na Oselnú skalu. Je to ostrý skalnatý útvar nad Drahožickou dolinou s pekným kruhovým výhľadom. Pod ním sú lavičky, stôl a ohnisko. V sedle nás náučná tabuľa informovala, že kedysi v dávnoveku sa tu rozprestieralo more, čo ilustrovali aj farebné obrázky s morskými živočíchmi. No a priamo pod bralom sa doteraz nachádza nie slané, ale kamenné more. Z Oselnej skaly, kam sme sa opatrne vyštverali, bol už lepší výhľad ako z Veľkej Ostrej; na severe sa ukazovali Nitrické vrchy s Rokošom, trochu západnejšie Šípok, Osečný i nová rozhľadňa na Chotenovci, v diaľke sa črtal Považský Inovec. Dlhší oddych na špicatom skalnatom výčnelku poslúžil i na spravenie zaujímavých fotografií. A chuťové poháriky sa zase potešili čerstvým čučoriedkam.

     Do cieľa pri uhereckej priehrade neklesáme po turistickej značke, ale okolo upravenej studničky. Od nej prichádzame k skalnému útvaru s miestnym názvom Kozie chrbty. Mnohí z nás sú tu prvýkrát. Opäť sme si mohli zaliezť po vápencových skalkách a obdivovať 3D obraz slovenskej prírody. Pri zostupe do Drahožickej doliny nám však dobrý pocit z pekne prežitého dňa skazil roj sršňov. Či do ich hniezda niekto nechtiac zakopol alebo ich vyplašil iným spôsobom, to už nezistíme. Sršne ako zmyslov zbavené začali nad nami nielen lietať a bzučať, ale štípali, koho zasiahli. Vyberali si najmä oblasť hlavy. Veľmi bolestivé štípance, ktoré neskôr začali červenieť a opúchať, si odnieslo sedem našich turistov. Jeden dostal naraz až štyri zásahy. Ľudia nedobrovoľne zaočkovaní sršním jedom použili dezinfekčné prostriedky, ktoré okrem hygienickej funkcie aj príjemne chladili. Prežili sme covid, prežijeme aj uštipnutie agresívnym bodavým hmyzom.

     Pred jednou hodinou sa dostávame k priehrade do bufetu Na kameni. Tam na všetkých čaká guláš z diviny a bravčoviny. Pri teplom jedle a osviežujúcich nápojoch ešte takmer dve hodinky pobudneme v príjemnom prostredí, vymeníme si zážitky z dovoleniek a povyberáme peniaze na ďalšiu akciu, ktorou bude výstup na Sivý vrch. Okrem pešiakov, ktorí absolvovali 12-kilometrovú trasu, prišli na guláš aj dvaja naši cyklisti a niekoľko horcov sa priviezlo autami. Spolu sa nás zišlo na tohtoročnom Dni s Horcom takmer pol stovky. Ale iba zopár sa vybralo späť do Partizánskeho peši, aby si cestou pozreli uhereckú kalváriu a Skalu pod vrchom Šípok.