Výstup na Drieňok

2.10.2021

Trasa : Rakša - Mača - sedlo za Drieňkom - Drieňok - sedlo za Drieňkom - Malý Rakytov - Veľká Skalná - Kôpka - chata Kráľov dvor - Čremošnianske lazy - Čremošné.
Parametre trasy :  Dĺžka 20 km, prevýšenie 1130 m, náročná túra. Čas chôdze: 8 hodín.
Lokalita : Veľká Fatra

Popis :
   Rakša - podhorská obec ležiaca na hornom Turci, 4 km severovýchodne od centra Turčianskych Teplíc. Cez obec preteká rovnomenný potok. Východisko na túry do Veľkej Fatry.
   Drieňok - majestátny vápencovo-dolomitový vrch. Z jeho vrcholu ležiacom vo výške 1268 metrov sa naskytá nádherný kruhový výhľad do šíreho okolia. Najvhodnejším obdobím na návštevu Drieňka sú jarné mesiace, kedy skaliská vo vyšších častiach vrchu zakvitnú prekrásnou vápnomilnou kvetenou.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:45 zo sídliska Šípok, o 6:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 6 €, nečlenovia 8 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, Vestenice, Lelovce a Prievidzu.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.
Nenechávajte si platbu na poslednú chvíľu, lebo sa môže stať, že na túru sa nedostanete.

Na akcii môžete zaplatiť za ďalšiu túru - Výstup na Žibrid a Budzogáň - 6/8 eur.

V prípade zlého počasia môže výbor presunúť akciu o týždeň neskôr.

MAPA     FOTOGRAFIE



Horci druhýkrát na Drieňku


     Jeden zo známych veľkofatranských vrchov je Drieňok. Do výšky 1268 metrov sa vypína nad Turčianskymi Teplicami. Presne päťdesiat turistov z klubu Horec sa ho rozhodlo zdolať prvú októbrovú sobotu z podhorskej obce Rakša.

     Dlhý zástup milovníkov prírody z Partizánskeho a okolia sa začal zo spomínanej dediny hadiť po asfaltovej cestičke ku križovatke Mača. Cestou míňame Rakšianske rašelinisko, niekoľko chát, posedov a senníkov. Stretávame jelene, lane a srnky. Popri potoku Rakša začíname strmo stúpať do sedla Skalná. Vchádzame do národného parku Veľká Fatra, ktorý bol vyhlásený vládou SR v marci 2002. Ešte trištvrte hodinu a stojíme na vrchole Drieňku. Majestátny vápencovo-dolomitový vrch je jedným z najpôsobivejších kopcov Fatry. Tak ako pred trinástimi rokmi, keď sme tu boli prvýkrát, i teraz fúka silný vietor. Nevadí, hlavne že doobedňajšia oblačnosť sa rozišla, vyjasnilo sa a my si môžeme vychutnať pôsobivý kruhový výhľad. Oproti sa nám ukazuje skalnatý vrch Ostrá, za ním zase hôľnatá Tlstá a vzadu na horizonte typický Kľak. Všetko miesta, kde už naše vibramy „onehdy“ zablúdili. Stromy naokolo sa pomaly začínajú sfarbovať do žlta a červena. Skutočne krásna jesenná sobota.

     Po dlhom oddychu a nasýtení sa panoramatickými výhľadmi pokračujeme späť do sedla a odtiaľ prudko klesáme úzkou dolinou, ktorá je súčasťou rezervácie Veľká Skalná a má názov Rožková. Namiesto očakávaných čerstvých rožkov sme sa dočkali popadaných stromov, ktorými je dolina priam zatarasená. Raz ich bolo treba podliezť, inokedy preliezť a ak sa nedalo ani jedno, ani druhé, hrubé kmene sme dookola obchádzali. Chodník bol navyše zablatený; tu sa šmykne jedna turistka, tam zase druhá, tretia sa díva pod nohy a nevšimne si vodorovný kmeň, ktorý jej poriadne ťukne do čela. Preskúšali sme ju z malej násobilky :-) a keďže to nevyzeralo na otras mozgu, ideme ďalej. Čo sa dá robiť, príroda nám pripravila aj zopár prekážok. Posledný úsek doliny je už rovnejší a ponúka nášmu zraku i fotoaparátom skaly bizarného tvaru.

     Na lúke, kam napokon prichádzame, nás víta množstvo fialových kvietkov jesienok a šantiace lúčne koníky. Po ďalšej hodine šľapania sa dostávame k horskému hotelu Kráľov dvor. Pekná drevená stavba nás zlákala dať si teplé jedlo a studené nápoje. Čo však kráľovsky vôbec nepôsobilo, bola obsluha. Dve čašníčky zrejme doteraz nezažili, že sa na nich vyrúti pol stovky hladných a smädných turistov. Nestíhali zapisovať a nosiť objednávky do kuchyne, nestíhali čapovať a variť kávu, nestíhali nosiť jedlo na stoly. Načakali sme sa veru poriadne, kým každý dostal to, čo si jeho žalúdok vysníval. Ani ceny neboli celkom ľudové – nehanbili by sa za ne ani vysokohorské chaty, kam suroviny vynášajú nosiči. Zdržanie sa na chate však malo aj jednu výhodu: väčšina horcov si ušetrila niekoľko kilometrov klesania do Čremošného, pretože autobus nám vyšiel v ústrety a úzkou cestičkou sa vydriapal až ku Kráľovmu dvoru. Po 20-kilometrovej túre v nádhernej fatranskej prírode a zdolaní 1150-metrového prevýšenia odchádzame okolo pol piatej domov.