Výstup na Kôprovský štít

7.8.2021

Trasa : Popradské pleso (zastávka) - Popradská poľana - nad Popradským plesom - nad Žabím potokom - Hincovo pleso - Vyšné Kôprovské sedlo - Kôprovský štít - nad Popradským plesom - Trigan - Pred Heliosom - Štrbské Pleso.
Parametre trasy :  Dĺžka 20 km, prevýšenie 1310 m, náročná túra. Čas chôdze: 7:35 hod.
Trasa B : Popradské pleso (zastávka) - Popradská poľana - nad Popradským plesom - nad Žabím potokom - Hincovo pleso - nad Popradským plesom - Trigan - Pred Heliosom - Štrbské Pleso (bez výstupu na Kôprovský štít).
Parametre trasy B :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 900 m, náročnejšia túra. Čas chôdze: 5:30 hod.
Lokalita : Vysoké Tatry

Popis :
   Hincovo pleso - najväčšie a najhlbšie pleso na území Vysokých Tatier. Má 20 hektárov a jeho maximálna hĺbka je 54 metrov. Povrch plesa je zamrznutý približne 270 dní ročne. Leží v Mengusovskej doline, v nadmorskej výške 1945 metrov.
   Kôprovský štít - 2367-metrov vysoký vrch neďaleko hlavného hrebeňa Vysokých Tatier. Je z neho krásny kruhový výhľad. Nachádza sa nad najväčším tatranským plesom, do ktorého sa dá pri dostatočnom rozbehu zoskočiť.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 4:45 zo sídliska Šípok, o 5:00 od železničnej stanice.
Odchod domov : Z parkoviska na Štrbskom Plese o 18:00. Buďte prosím v autobuse načas.
Prestávky : Ráno na pumpe pred Martinom, podvečer v motoreste Rieka. Kto chce, môže si doniesť plavky a okúpať sa v lome.
Cena : členovia TK 12 €, nečlenovia 14 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, Hradište, Lelovce a Prievidzu.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023

V sobotu 31.7. ráno o piatej sme priamo v autobuse hlasovaním rozhodli, že kvôli veľmi zlému počasiu v Tatrách sa akcia prekladá o týždeň, teda na 7. augusta.
Kto nemôže v tomto náhradnom termíne ísť, nech zavolá, pošle esemesku alebo mail. Peniaze mu budú vrátené, prípadne presunuté na Rozsutec.
Kto sa zo zdravotných či iných dôvodov odhlásil do piatkovej polnoci, musí svoju prípadnú účasť v novom termíne potvrdiť.

Na akcii môžete zaplatiť za ďalšiu túru 21.8. - Výstup na Veľký Rozsutec - 8/10 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Fantastické počasie na Kôprovskom štíte


     Prvá augustová sobota, na ktorú bol pôvodne naplánovaný výstup na známy tatranský vrchol, neveštila nič dobré. Už skoro ráno pri nastupovaní do autobusu privítal turistov z klubu Horec hustý lejak a predpovede ohlasovali vo Vysokých Tatrách nielen dážď, ale aj intenzívne búrky. Priamo v autobuse sa hlasovaním rozhodlo, že akciu presunieme o týždeň neskôr, teda na 7. augusta. A vyplatilo sa. Presnú päťdesiatku horcov po celý deň sprevádzalo nádherné slnečné počasie.

     O pol deviatej vystupujeme na zastávke pod Popradským plesom a po modrej značke kráčame smerom k samotnému plesu. Tatry sú priam prepchaté turistami, a to nielen slovenskými, ale aj českými, poľskými a maďarskými. Načo však vzdychať, keď my k tým tisíckam návštevníkov patríme tiež. Po odbočení na severozápad pokračuje naša trasa popri Žabom potoku, kde ťažšie úseky sú preklenuté drevenými mostíkmi. Prekonávame niekoľko skalných prahov a blížime sa k najväčšiemu jazeru na slovenskej strane Vysokých Tatier – k Veľkému Hincovmu plesu. Leží v Mengusovskej doline, v nadmorskej výške 1945 metrov. Je nielen najrozsiahlejšie, ale aj najhlbšie: jeho rozloha je 20 hektárov a maximálna hĺbka až 54 metrov. Povrch plesa býva zamrznutý približne 270 dní v roku. Tam si dávame oddych a prikrmujeme hladné žalúdky. To už máme za sebou prevýšenie 900 metrov a cítiť to i v nohách. Väčšina horcov sa rozhodla, že na Kôprovský štít sa štverať nebude, pobudla teda ešte chvíľu pri plese a potom sa pomaly vybrala na spiatočnú cestu. Preceňovať svoje sily sa naozaj neoplatí, najmä v náročnom vysokohorskom teréne. Dvadsiatka zdatnejších turistov sa serpentínami vydala do Vyšného Kôprovského sedla a odtiaľ po skalnatom hrebeni na samotný Kôprovský štít, ktorý tróni vo výške 2363 metrov. Výhľady z vrcholu sú nádherné, hlavne na poľskú časť Tatier. Obloha má azúrovú farbu a hlboko dole sa vo vodách Veľkého i Malého Hincovho plesa zrkadlia Mengusovské štíty.

     Obe naše skupiny sa stretávajú pri chatách na Popradskom plese. Tam si doprajeme dlhší oddych, teplé jedlo a studené nápoje. Navštívime aj symbolický cintorín. Jednu z pamätných tabuliek tu má umiestnenú aj náš bývalý člen Damián, ktorý v Tatrách zahynul pred šiestimi rokmi. Veru, veľhory vedia byť nielen vďačné, ale aj kruté. Ako i dnes. Krúžiaca záchranárska helikoptéra, ktorú sme pozorovali desiatky minút, dávala tušiť, že Tatry si zrejme vybrali svoju ďalšiu obeť. Ako sme sa dozvedeli večer v správach, z vrcholu Žabieho koňa spadol poľský horolezec a svoj stometrový zvislý let neprežil. Niekoľko našich turistov, ktorí namiesto Kôprovského štítu dali prednosť Rysom, jeho pád sledovali v priamom prenose...

     Okolo piatej hodiny sa postupne schádzame na Štrbskom Plese, kde sa to priam hmýri návštevníkmi. Zastavujeme sa pri stánkoch, kupujeme suveníry a sladkosti, posielame rodinným príslušníkom fotografie. Dnes sme za krásneho počasia prekonali dvadsať kilometrov s prevýšením 1310 metrov. O šiestej hodine sa naloďujeme do autobusu a bez úrazov odchádzame domov. Cestou späť sme v motoreste Rieka stihli nielen večeru, ale kto chcel, mohol sa aj okúpať v prírodnom jazierku v lome pri Šútove.