Silvestrovský výstup na Osečný

31.12.2021

Trasa : Partizánske (dolný pomník) – horný pomník – Osečný vrch a späť.   (Celkom cca 4 hodiny chôdze.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 9 km, prevýšenie 370 m, nenáročná túra.
Lokalita : Tribeč – Rázdiel
Popis : Podstatnou časťou pohoria Tribeč je chránená krajinná oblasť Ponitrie. Naším cieľom je vystúpiť na dominantný vrchol podcelku Rázdiel Osečný vrch, kde pri varenom víne spoločne oslávime Silvester 2021. Počas nenáročnej túry budeme obdivovať krásy miestnej prírody, najmä výhľad na okolie spod vysokého napätia. Výlet je určený pre všetky vekové kategórie turistov.

Doprava : Individuálne.
Individuálny odchod je okolo 9. hodiny od dolného pomníka, stretnutie na vrchole od 10:30.

Nezabudnite si priniesť vlastné poháriky na varené víno a samozrejme doneste niečo ochutnať z vášho vianočného pečiva či zabíjačky.

FOTOGRAFIE



Ďalší Silvester na Osečnom


      Posledný minuloročný deň sa o deviatej ráno zišlo pri dolnom pomníku približne 35 milovníkov prírody. Turistický klub Horec organizoval siedmy ročník Silvestrovského výstupu na Osečný. Ráno bolo teplé, nikde žiaden sneh. Vlniaci sa had tiel stúpal serpentínami cez horný pomník pod vysoké napätie. Tam si účastníci vychutnali nielen prinesené vianočné pečivo, ale aj výhľad na okolité vrchy. Vládla mierna inverzia, takže spod bielej peny vytŕčali iba vrcholky blízkych kopcov ako Šípok, Chlmok, Rokoš alebo Vtáčnik.

      Ešte trochu stúpania, potom pár kilometrov po rovine a ocitáme sa na 552-metrovom Osečnom. Tu nás už víta blčiaci oheň, ktorý založili dvaja turisti z Kolačna. Tí už niekoľko dní pred akciou napílili, posekali, naukladali a pozakrývali drevo. Varené víno zase pripravili „vysokohorskí nosiči“, ktorí v bandaskách vyniesli na vrchol nielen 30 litrov bieleho vínneho moku, ale aj vodu, kotol so stojanom, cukor a nevyhnutné aromatické koreniny. Podľa odporučenia na internetovej stránke si každý účastník priniesol svoju vlastnú šáločku, aby sme plastovými pohárikmi nezanášali prírodu. Okrem horúceho vareného vínka a mnohých druhov sladkostí kolovala medzi labužníkmi aj klobása, slaninka, syr, slané pagáčiky a iné dobroty. Prichádzali ďalší a ďalší turisti, takže napokon sa po vrcholovej plošinke premávalo vyše 80 ľudí a štyria predstavitelia psieho plemena. Inverzia postupne slabla, ukázalo sa slnko a naskytol sa pekný výhľad na hrebeň Tribeča a Považského Inovca. Dobrý zrak mohol rozoznať aj Topoľčiansky hrad. Po skončení hostiny sme si urobili vrcholové fotografie, zapísali sa do knihy návštev, zaspievali si niekoľko ľudových piesní a pomaly schádzali späť. Niekto tou istou trasou, niekto cez chatu Ondrej či inými cestičkami. Posledná, teda pätnásta minuloročná akcia turistického klubu Horec sa vydarila, a tak sa môžeme s chuťou pustiť do ďalšieho ročníka.