Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2021

Trasa : Autobusová točňa na Ľubianke (Bridove štále) – sedlo pod Žarnovom - Žarnov – sedlo - autobusová točňa.   (Celkom 4 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 6 km, prevýšenie 470 m, nenáročná túra.
Lokalita : Vtáčnik
Popis : Vtáčnik je po Poľane druhým najvyšším pohorím slovenského stredohoria. Naším cieľom bude individuálne vystúpiť na výrazný bralnatý vrchol Žarnova, kde účastníkov čakajú krásne výhľady a upomienkové predmety. Nenáročné podujatie je určené pre všetky vekové kategórie.
Kvôli opatreniam proti šíreniu vírusu sa na vrchol bude vystupovať individuálne a postupne, nie hromadne.
  
Doprava : Individuálne autami alebo autobusom SAD o 9:25 z Partizánskeho do Hornej Vsi-Rudice.
Odchod na Žarnov od točne autobusov na Ľubianke medzi 10:00-10:30.

FOTOGRAFIE



Na Žarnov sme vystúpili už 22-krát


      Vianočné podujatie turistického klubu Horec a ďalších klubov z regiónu Prievidza pripadlo tento rok na pondelok 27. decembra. I keď nebolo slnečno ako deň predtým, postupne sa na vrchole Žarnova stretla asi stovka turistov. Žarnov je výrazný skalný útvar sopečného pôvodu s výškou 840 metrov a leží na okraji bočného hrebeňa pohoria Vtáčnik. Počas tohtoročného výstupu sa na kopci nachádzalo asi 15 centimetrov snehu. Priamo horcov prišlo na Žarnov 45. Okrem nich sa zúčastnili aj Nováčanci, Oslanci, Skačanci, Kolačanci, Veľkouherčanci a mnohí ďalší milovníci prírody. Tí si z výšky vychutnávali ďaleký výhľad do okolia. Videli sme stúpajúcu paru z chladiacich veží našich dvoch atómových elektrární, ako i okolité horstvá obklopujúce hornonitriansku kotlinu. Na západe sa dokonca črtali Malé Karpaty so Zárubami. Výhľad bol naozaj perfektný.

      Po zvítaní a poponúkaní sa vianočnými koláčikmi, po zápise do vrcholovej knihy rozdali členovia výboru turistické kalendáriky s fotografiou impozantného Budzogáňa, ktorý sme navštívili na jeseň. Dvaja naši turisti si trasu predĺžili a cez Sladnú skalu došli až na Buchlov. Asi po hodine pobytu na vrcholovej planine Žarnova sme postupne začali schádzať dole. Väčšina opäť po žltej značke, ale keďže chodník bol poriadne vyšmýkaný, lepšie sa zostupovalo okolo poľovníckej chaty. Reštaurácia Red Dollars nebola otvorená, takže po zostupe k Bridovym štálom sme nasadli do áut a okolo jednej hodiny sa vybrali späť do svojich domovov.