Zvonička, rozhľadňa Háj

4.12.2021

Trasa : Nová Baňa (vlak) - Zvonička - banská šachta - Červená skala - Havrania skala - rozhľadňa Háj - Predný Šarvíz - Kohútovo - Nová Baňa (vlak).
Parametre trasy :  Dĺžka 11 km, prevýšenie 560 m, nenáročná túra. Čas chôdze: 4 hodiny.
Lokalita : Pohronský Inovec

Popis :
   Zvonička - Pôvod malebnej historickej zvonice ukrytej v lesoch nad mestom siaha do druhej polovice 19. storočia. V tomto období vyrástlo na úpätí vrchu Háj pútnické miesto s kaplnkou, ktorú Novobančania plánovali vybaviť zvonmi. Keďže však zistili, že zvuk zvonov by z kaplnky nedoľahol do mesta, rozhodli sa postaviť pre ne na neďalekom, lepšie situovanom mieste samostatnú drevenú zvonicu. Okolo nej vyrástol neskôr rekreačný areál.
   rozhľadňa Háj - Nad Novou Baňou vo výške 629 metrov sa vypína 18-metrová rozhľadňa. Veža bola postavená v októbri 2017. Spodná tretina je murovaná, zvyšok je z dreva a strecha z plechu. Veža má šesť medzipodlaží, dve vyhliadkové poschodia a hore veľkú plošinu s vysunutou podlahou. Pri pozorovaní panorámy si môžete pomôcť dalekohľadom s 35-násobným priblížením. V spodnej časti stavby sú umiestnené mlynské kolesá z ryolitu, ktoré sa v tejto oblasti vyrábali. Nachádza sa tu aj schránka s návševnou knihou a drevené lavičky na oddych.
   náučný chodník Zvonička - bol zriadený za účelom získavania a prehlbovania poznatkov v rôznych oblastiach histórie, poznávanie zaujímavých prírodných lokalít zameraných na pôvodnú faunu a flóru, s atraktívnymi pohľadmi na Novú Baňu. Samotný chodník má dĺžku 6 kilometrov s niekoľkými informačnými a panoramatickými tabuľami i lavičkami.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:15 zo sídliska Šípok, o 7:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 4 €, nečlenovia 6 €.
Autobus pôjde cez Malé Uherce a Hornú Ves.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.
Zoberte si respirátory, keby náhodou autobus zastavila kontrola.

KVÔLI PANDÉMII A ZÁKAZU CESTOVANIA DO INÉHO OKRESU MUSEL VÝBOR TÚTO AKCIU ZRUŠIŤ.
USKUTOČNÍ SA NIEKEDY V NÁHRADNOM TERMÍNE.

MAPA     F



Zvonička, rozhľadňa Háj