Výstup na Chabenec

1.9.2022

Trasa : Magurka - Mestská hora - Nad sedlom Ďurkovej - Chabenec - Malý Chabenec - Ďurková, útulňa - sedlo Ďurkovej - Ďurková - Zámostská hoľa - sedlo Zámostskej hole - Pod Zámostskou hoľou - Bašovňa - Magurka.
Meandre Lužňanky a rozhľadňa.
Parametre trasy :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 1100 m, náročná túra. Čas chôdze: 7 hodín.

Lokalita : Nízke Tatry

Popis :
   Chabenec - 1955-metrový vrch ležiaci v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier. Je z neho krásny kruhový výhľad na Nízke i Vysoké Tatry a na Chočské vrchy. Po potlačení SNP prechádzali cez vrchol zvyšky ustupujúcich povstaleckých vojsk. Zahynul tu politik a novinár Ján Šverma.
   Útuľňa Ďurková - horská chata s celoročnou prevádzkou. Je postavená na mieste bývalého salaša. V blízkosti je prameň vody a miesto pre postavenie stanov. Chata poskytuje stravu a ubytovanie s vlastným spacákom. V zime ju využívajú skialpinisti.
   meandre Lúžňanky - chránené územie pri obci Liptovská Lúžna. Tok horského potoka Lúžňanka tu vplyvom nápadného zmiernenia spádu meandruje (kľukatí sa), pričom jednotlivé meandre sa k sebe často približujú a je ich možné ľahko preskočiť. Riečka miestami vytvára dojem, že tečie hore kopcom. V blízkosti sa nachádza aj dvojposchodová drevená rozhľadňa.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:15 zo sídliska Šípok, o 5:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia 12 €, nečlenovia 14 €.
Autobus bude stáť vo Veľkých Bieliciach (pri Belanke), pri Skačanoch, v Hradišti, v Dolných i Horných Vesteniciach a v Lelovciach.

Kvôli predpovedi veľmi zlého počasia na Chabenci (silný dážď, búrky) musíme aj túto akciu preložiť. Nový termín je 1. septembra (štátny sviatok).
KAŽDÝ, kto bol prihlásený, nech mi oznámi (mailom, esemeskou, zavolaním), či bude môcť v náhradnom termíne ísť alebo nie.

Kto vtedy nebude môcť ísť, vrátime mu peniaze. Zároveň sa môžu prihlasovať noví záujemcovia.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk).
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a presné miesto nástupu do autobusu.

MAPA     FOTOGRAFIE



Krásna túra v Nízkych Tatrách


     Po 12-dňovom odklade spôsobenom dažďom a búrkami sa turisti z klubu Horec predsa len vybrali navštíviť Chabenec – vrch ležiaci v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier. Prvý septembrový deň ich v podhorskej obci Magurka vítalo slnečné ráno. Pekné počasie a ďaleké výhľady im boli dopriate po celých deväť hodín pobytu v prírode.

     Osada Magurka je najvyššie položená obec na Slovensku. Leží vo výške 1050 metrov v závere Ľupčianskej doliny, pod vrcholkami Latiborskej hole, Ďurkovej a Chabenca. Jedinú ulicu lemujú zrubové stavby. Pred siedmimi storočiami sa tu začalo s ťažbou zlata, čo dokumentuje i náučný Zlatý chodník a niekoľko zachovalých štôlní. Tu sa začala naša 17-kilometrová túra. Serpentínami stúpame po zelenej značke a ochutnávame lesné plody. Prevládajú maliny, vo vyšších polohách sú aj čučoriedky a brusnice. V tráve nás čaká i zopár masliakov. Počas oddychu na čistinkách sa nám otvára výhľad na Vysoké Tatry, Choč, Kľak, Rozsutec, Chopok, Ďumbier, Kráľovu hoľu a ďalšie známe vrcholy. V doline sa rozlieva Liptovská Mara. Cez Mestskú horu sa dostávame na hlavný hrebeň Tatier a po červenej magistrále pokračujeme na východ. Prechádzame okolo niekoľkých pôsobivých skalných útvaroch. Okolo poludnia dosahujeme najvyšší bod dnešnej túry – 1955 metrov vysoký Chabenec. Po potlačení SNP tadiaľto prechádzali zvyšky ustupujúcich povstaleckých vojsk. Život v hlbokom snehu a víchrici vyhasol aj horúčkou zmorenému novinárovi Jánovi Švermovi.

     Aspoň hodinu oddychujeme na kamennom vrchole s kruhovým výhľadom. Vychutnávame si pekné počasie, obdivujeme nádhernú slovenskú prírodu. Z takmer dvojtisícovej výšky vidíme celé Nízke Tatry od Kráľovej hole až po Veľkú Chochulu. Tešia nás aj vzácne kvety, najmä sýtomodré zvončeky. Po relaxe sa cez Malý Chabenec dostávame k útulni Ďurková. Je to pekne upravená horská chata s celoročnou prevádzkou. Poskytuje stravu a ubytovanie pre turistov, ktorí prechádzajú nízkotatranským hrebeňom. Na povale sa dá prespať na matracoch s použitím vlastného spacáka. Pôvodne to bol salaš, neskôr ho prestavali na chatu. Vtipne koncipovaná tabuľa nachádzajúca sa vo vnútorných priestoroch odpovedá návštevníkom na často kladené otázky. Niečo z nich vyberáme: Áno, sme tu celý rok. Áno, aj v zime. Áno, chodí aj medveď, ak nesedí. Nie, nevieme, aké bude zajtra počasie. Nie, nemáme wifi. Nie, mobil sa nedá dobiť. Nie, nechodia nám sem smetiari. Odpad si zoberte so sebou. Z otázok a odpovedí vidno, že i vysoko v horách ľudia očakávajú výdobytky civilizácie a čudujú sa, že v útulni nie je wifi alebo že elektrina vyrábaná solárnymi panelmi slúži len na nevyhnutné potreby. My si nepotrebujeme dobiť mobily, ale doplniť vlastnú energiu, a tak ochutnáme polievky, nápoje a sladkosti. Odfotíme sa pred budovou a vystúpame znovu na hlavný hrebeň. Všímame si zberačov lesných plodín, ako v národnom parku kovovými česákmi rabujú brusnice a čučoriedky. K chate samozrejme prišli na aute...

     Pod Zámostskou hoľou zabáčame doprava a strmým chodníkom klesáme do cieľa. Po nohách nás sprava aj zľava šľahajú vetvičky kosodreviny. Bolo to, akoby sme sa nachádzali v autoumývarke s množstvom rotujúcich kief. Pokefovaní prichádzame popri náučných paneloch opisujúcich ťažbu zlata späť do Magurky. Poslednou, ale veľmi zaujímavou zastávkou, sú meandre riečky Lúžňanka. Tá tečie cez dedinu Liptovská Lúžna a kúsok pred ňou vytvára na krátkom úseku mnohé kľučky; niekedy sa smer jej toku mení aj o viac ako 180 stupňov. Lokalita je chráneným prírodným územím. Jednotlivé meandre sú veľmi blízko pri sebe, je ich možné preskočiť a navyše tu bolo osadaných niekoľko malých mostíkov. Vplyvom zvlneného terénu sa zdá, akoby na niektorých miestach tiekla riečka hore kopcom. Všetko dotvára dvojposchodová drevená rozhľadňa, z ktorej je meandre veľmi dobre vidieť.