Výstup na Krížnu

11.6.2022

Trasa : Turecká - Ramžiná - Úplaz - Kráľová studňa (prameň) - Krížna - rázcestie pod Krížnou - Pod Líškou - Majerova skala - Staré hory (pri kaplnke).
Parametre trasy :  Dĺžka 19 km, prevýšenie 1130 m, náročná túra. Čas chôdze: 7,5 hodiny.
Lokalita : Veľká Fatra

Popis :
   Krížna - tretí najvyšší vrch Veľkej Fatry s výškou 1574 metrov. Na vrchole stojí vojenský objekt spojovej služby s vysielačmi. Z Krížnej je pekný kruhový výhľad. Stretávajú sa tu 3 červené značky, prechádza tadiaľto Cesta hrdinov SNP a zimné bežkárske trate.
   Majerova skala - rezervácia a zároveň prírodný výtvor nachádzajúci sa nad obcou Staré Hory. Nájdeme tu veľa vzácnych druhov rastlín a živočíchov. Zo skaly je úchvatný výhľad na okolitú krajinu.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:45 zo sídliska Šípok, o 6:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia 9 €, nečlenovia 11 €.
Autobus pôjde cez Malé Uherce, Hornú Ves a Žarnovicu.

Zase zdražela nafta, a tak zdražel aj 1 kilometer cesty autobusom na 1,40 eur. Preto musíme zmeniť cenu na Krížnu z pôvodných 8 eur na 9 eur.
Prosíme tých turistov, ktorí už zaplatili 8 eur, aby v autobuse doplatili ešte 1 euro.

Kvôli nepriaznivej predpovedi počasia na Krížnej (silný dážď a búrky) sa túra prekladá na 11. júna.
Pošlite mi pls mail alebo esemesku, či sa v náhradnom termíne môžete akcie zúčastniť alebo nie.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk).
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

MAPA     FOTOGRAFIE



Nezabudnuteľné výhľady z Krížnej a z Majerovej skaly


     Veľká Fatra bola vyhlásená za národný park takmer presne pred dvadsiatimi rokmi. Na jeho území je zriadených viacero maloplošných chránených oblastí. Jednou z nich je i prírodná pamiatka Majerova skala. Na ňu, ale nielen tam, viedli druhú júnovú sobotu kroky päťdesiatky turistov z turistického klubu Horec.

     Pôvodný termín zájazdu (podobne ako pri aprílovej návšteve rozhľadne na Lopeníku) bol kvôli nepriaznivej predpovedi počasia o týždeň posunutý. A rozhodnutie bolo správne. Je zbytočné a často i riskantné trepať sa do 1600-metrovej výšky, kde hrozí hustý dážď či dokonca búrky. V náhradnom termíne sa počasie vydarilo a po celý deň na účastníkov svietilo už takmer letné slnko. 19-kilometrová túra začínala v známej podhorskej obci Turecká. Preteká ňou potok Ramžiná a rodinnú zástavbu tvoria pekne upravené domčeky či drevenými rytinami vyzdobené penzióny. Kedysi tu fungovala aj sedačková lanovka, ktorá vyvážala lyžiarov na vrch Krížna. Obec je známa i Majstrovstvami sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek.

     Nám dnes halušky nebolo treba, každý mal so sebou svoj vlastný mäsitý či vegetariánsky pokrm. Cez križovatky turistických chodníkov Ramžiná a Úplaz sa po troch hodinách dostávame k prameňu Kráľova studňa. Ešte kúsok pred ním je oddychové miesto s lavičkami a tabuľkou, ktorá oznamuje, že tu, vo výške 1345 metrov pramení riečka Bystrica. Tá sa po prekonaní 23 kilometrov vlieva do Hrona a podľa nej bolo pomenované mesto Banská Bystrica. Neďaleko prameňa sa vypína Kráľova skala. Je to známa veľkofatranská vyhliadka tvorená mohutnými vápencovými bralami, ktorá poskytuje vhodnú pôdu pre viaceré druhy chránených vápnomilných rastlín. My si z flóry najviac všímame čučoriedky, tie sú však ešte nezrelé. Časť našich turistov vyliezla na skalu, časť sa zase išla občerstviť do horského hotela Kráľova studňa. Po doplnení síl pokračujeme po červeno značenej Ceste hrdinov SNP na najvyšší bod dnešnej túry, ktorým je 1574-metrov vysoká Krížna. Je to tretí najvyšší vrchol tohto pohoria a zároveň i menšia rarita – stretávajú sa tu tri červené značky. Na Krížnej stojí vojenský objekt spojovej služby s vysielačmi, je tu i meteorologická stanica. Slnečné počasie nám doprialo krásny výhľad na hlavný hrebeň Veľkej Fatry s najvyšším vrchom Ostredkom, videli sme Nízke Tatry, Choč, Lúčanskú Fatru s Martinkami a Kľakom, i telekomunikačnú vežu na Skalke. Takmer neuveriteľnou vecou je, že spomínaný Ostredok nie je ten istý, na ktorom sa turisti fotievali ešte pred pár rokmi po domnelom výstupe na vrchol Veľkej Fatry. V roku 2015 sa presným meraním zistilo, že vyšší o tri metre je iný bod, ktorý sa nachádza južnejšie od toho pôvodného. A tak došlo nielen k prečíslovaniu nadmorskej výšky, ale aj k presunu Ostredku na nové miesto.

     Na Krížnej čakáme na pomalších turistov (jeden cestou stratil kľúče, druhý mobil a tretí samého seba), no a potom nasledovalo dlhé, vyše 1200-metrové klesanie do obce Staré Hory. Pri odbočke na Rybovské sedlo si prípomíname tragickú udalosť spred 98 rokov, kedy sa z juhovýchodného svahu Krížnej uvoľnila obrovská lavína. Tá nabrala veľkú rýchlosť, až 180 km/h, zavalila osadu Rybô, tam strhla a zasypala tri domy. O život vtedy prišlo 18 ľudí. I dnes, týždeň pred letným slnovratom, sa vo Fatre nachádzajú snehové polia, ktoré sa doteraz nestihli roztopiť. Nás však zaujme ďalší prírodný úkaz, ktorý sa nám pri klesaní postavil do cesty – Majerova skala. Je to jedinečný prírodný výtvor, ktorý je zaradený k prírodným pamiatkam Slovenska. Nájdete tu rôzne druhy vzácnych rastlín, ale žije tu aj množstvo chránených živočíchov – od motýľov a vtákov až po veľké šelmy ako mačka divá, rys, či dokonca medveď. Samotná skalná plošina nám ponúkla čarovný výhľad nielen do ďaleka, ale i do dolinných hĺbok. Dve oproti sebe stojace strmé skaly lákajú na atraktívne fotozábery.

     Okolo tretej hodiny postupne prichádzame do obce Staré Hory. Tá pozostáva z viacerých rozstúsených osád, kde sa stredoveký ľud venoval baníctvu, hutníctvu a lesníctvu. Obec je známa aj ako pútnické miesto s viacerými cirkevnými stavbami. Po vzore osád sme sa aj my rozstrúsili – a to do troch susediacich reštaurácií, aby sme si po náročnej túre oddýchli a doplnili energiu pri osviežujúcich nápojoch. Nádherný deň plný slnka, prírodných krás a výhľadov znovu potvrdil, že turistika je jednou z najobľúbenejších a najvďačnejších športových aktivít a tak nečudo, že na Slovensku je vyše 22 tisíc organizovaných turistov.