Silvestrovský výstup na Osečný

31.12.2022

Trasa : Partizánske (dolný pomník) – horný pomník – stožiar vysokého napätia – Osečný vrch – naspäť tou istou cestou.   (Celkom cca 4 hodiny chôdze.)
Parametre trasy :  Dĺžka cca 9 km, prevýšenie 370 m, nenáročná túra.
Lokalita : Tribeč – Rázdiel

Popis : Podstatnou časťou pohoria Tribeč je chránená krajinná oblasť Ponitrie. Naším cieľom je vystúpiť na dominantný vrchol podcelku Rázdiel Osečný vrch (552 metrov), kde pri varenom víne spoločne oslávime Silvester 2022. Počas nenáročnej túry budeme obdivovať krásy miestnej prírody, najmä výhľad na okolie spod vysokého napätia. V prípade dobrej viditeľnosti je vidno aj časť Veľkej Fatry.
Výlet je určený pre všetky vekové kategórie turistov.

Doprava : Individuálne.
Spoločný odchod je o 9. hodine od dolného pomníka za riekou Nitrou v Partizánskom, stretnutie na vrchole od 10:30.

Nezabudnite si priniesť vlastné poháriky na varené víno a samozrejme doneste niečo ochutnať z vášho vianočného pečiva či zabíjačky.
Drevo na oheň je pripravené, za čo, ako každoročne, patrí vďaka Kolačancom.

FOTOGRAFIE



Silvester na Osečnom s rekordnou účasťou


      Posledný minuloročný deň sa doobeda o deviatej zišlo pri dolnom pomníku niekoľko desiatok milovníkov prírody. Turistický klub Horec organizoval ôsmy ročník Silvestrovského výstupu na Osečný. Ráno bolo teplé, nikde ani jedinej vločky snehu. Predseda klubu Peter Horváth privítal účastníkov, zaželal im šťastný nový rok a pozval ich na najbližšiu januárovú akciu. Bude ňou návšteva hradu Hrušov a rozhľadne na Vápennom vrchu.

      Po privítaní sa vlniaci had tiel vydal serpentínami na horný pomník a odtiaľ pod vysoké napätie. Na križovatkách sa k hlavnému prúdu pridávali ďalší a ďalší turisti. Na vyhliadke pod stožiarom sme si spravili menší oddych, súčasťou ktorého bolo občerstvenie a zhotovenie zopár fotografií. Výhľady na protiľahlé pohoria však kazila hmla. Pokračujeme na 552-metrový kopec Osečný. Víta nás blčiaci oheň a rozvoniava varené vínko. Drevo pripravili turisti z Kolačna a tridsať litrov vína uvarili členovia výboru spolu s ďalšími účastníkmi. Podľa odporučenia na internetovej stránke si každý účastník priniesol svoju vlastnú šáločku, aby sme plastovými pohárikmi nezanášali prírodu. Ľudí postupne pribúdalo, až sa na vrchole zišlo rekordných 124 občanov. Bola to vynikajúca účasť v poslednom dni roku, navyše nikdy predtým sa na Silvestra nezišlo na Osečnom toľko turistov. Okrem teplého nápoja a mnohých druhov sladkostí sa ľudia ponúkali aj surovými či grilovanými klobásami, opečenou slaninkou, jednohubkami, pagáčikmi, tyčinkami a ďalšími dobrotami. Po vyše dvoch hodinách na vrchole sme si urobili spoločné fotografie, zapísali sa do knihy návštev a pomaly sme schádzali späť. Niekto tou istou trasou, niekto popri minivodopáde na prameni Geradza a cez Čertovu lúku k salašu. Dvadsiata akcia turistického klubu Horec sa vydarila a my v novom roku bez nejakého zimného spánku pokračujeme ďalšími túrami.