Jesenná návšteva Pienin (trojdňovka)

15.9.-17.9. 2022

Trasa 1: Strednica - Pri Tablici - Magurka - Slodičovský vrch - Malá poľana - Ždiar, Bachledova dolina.
Parametre trasy 1:  Dĺžka 12 km, prevýšenie 470 m, menej náročná túra. Čas chôdze: 3,5 hodiny.
Lokalita : Spišská Magura

Trasa 2: Červený Kláštor - Pieninská lávka - Sromowce Nižne - chata Tri koruny - sedlo Szopka - Tri koruny - rázcestie Kosarzyska - Góra Zamkova (zrúcanina Pieninského hradu) - Czertez Góra - Sokolica - riečny prievoz - Prielom Lesnického potoka - chata Pieniny.
Parametre trasy 2:  Dĺžka 15 km, prevýšenie 830 m, stredne náročná túra. Čas chôdze: 5,5 hodiny.
Lokalita : Pieniny

Trasa 3: Haligovce – Haligovské skaly – Pod Plašnou – Lesnícke sedlo – Šľachovky – Husciawa – Vysoké skalky – sedlo pod Vysokými skalkami – Stráňanské sedlo.
Parametre trasy 3:  Dĺžka 17 km, prevýšenie 930 m, stredne náročná túra. Čas chôdze: 5,5 hodiny.
Lokalita : Pieniny - Malé Pieniny

Trasa 4: Stará Ľubovňa (parkovisko) – Ľubovniansky hrad (resp. skanzen, múzeum zbraní) – parkovisko.
Parametre trasy 4:  Dĺžka 2 km, prevýšenie 160 m, nenáročná túra. Čas chôdze: 1 hodina.
Lokalita : Stará Ľubovňa

MAPA1    MAPA2    MAPA3

FOTOGRAFIE      VIDEO

Konečne opäť trojdňová atraktívna akcia (po dvoch rokoch rôznych protipandemických opatrení). Prvý deň navštívime Spišskú Maguru, druhý a tretí deň národný park Pieniny a Staroľubovniansky hrad.
Ubytovaní budeme v chatkách v stredisku Goralský dvor v Haligovciach.

- 15.9. štvrtok - štátny sviatok. Odchod ráno o 5:15 a 5:30. Spraví sa trasa 1.
- 16.9. piatok - pracujúci si zoberú dovolenku. Spraví sa trasa 2.
- 17.9. sobota - príchod domov v nočných hodinách. Spraví sa trasa 3 a 4.

Cena : členovia 85 €, nečlenovia 90 €.
V cene je zahrnuté: 2 noci v chatkách strediska Goralský dvor v Haligovciach, 2x polpenzia, miestny poplatok, autobusová doprava na 3 dni.
Prosíme, prihlasujte sa a zaplaťte do konca mája. Potom musíme poslať zálohu za ubytovanie.

Popis :
   Bachledova dolina - dolina na pomedzí Spišskej Magury, Belianskych Tatier a Podtatranskej brázdy. Je známou rekreačnou oblasťou letnej i zimnej turistiky. Stredisko Ski Bachledova ponúka možnosti ubytovania i rekondície, no tiež možnosti lyžovania, sánkovania, korčuľovania, lyžiarskej školy, detského ihriska či prechádzku náučným chodníkom. V severnej časti sa nachádzajú viaceré lyžiarske vleky a lanovky prepojené so strediskom v Jezersku. Na hrebeni stojí rozhľadňa i atraktívny chodník korunami stromov.
   Pieniny - patria medzi najkrajšie pohoria Slovenska. Ležia v Zamagurí na hranici s Poľskom. Rozprestierajú sa na ploche 100 km2. Polovica z nich patrí Slovensku a druhá polovica leží na území Poľska. Pieniny nevynikajú svojou nadmorskou výškou, najvyššiu výšku dosahujú na vrchole Vysokých skaliek - 1050 m. Najznámejším vrcholom a symbolom Pienin je známe trojvršie Tri koruny, ležiace na poľskej strane pohoria.
   Tri koruny - najvyšší a najzaujímavejší vrch vo vlastných Pieninách ležiaci nad ľavým brehom Dunajca. Na južnej strane vrchu je päť skalných veží, ktorých steny sú okolo 100 m vysoké a majú podobu koruny. Z najvyššej veže Okrúhlej (Okraglica, Okrúhlica) je uchvacujúci pohľad do strmín Prielomu Dunajca. Na vrchole je vyhliadková galéria pre 15 osôb, pri návale vystupujúcich sa na vyhliadke možno zdržiavať iba 10 minút.
   Sokolica - popri Troch korunách najpopulárnejší a najkrajší štít Pienin. Jej skalné steny klesajú kolmými zrázmi k Dunajcu. Z vrcholu je úchvatný pohľad. Značkované výstupové chodníky sú na niektorých úsekoch zabezpečené kotvením.
   Vysoké skalky - najvyšší vrch Pienin, týčiaci sa nad obcou Stráňany. Ide o skutočne veľmi pekný kút Slovenska. Vrchom prechádza slovensko-poľská štátna hranica. Na vrchole Vysokých skál sa nachádza bezpečnostným zábradlím ohradená vyhliadková plošina, z ktorej sa naskytá nádherný výhľad na slovenskú i poľskú stranu. Okrem vrchov Pienin odtiaľ možno obdivovať štíty Vysokých i Západných Tatier, celý hrebeň Belianskych Tatier či známu Babiu horu. Pri pozornom pohľade vidieť i neďaleký Ľubovniansky hrad.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:15 zo sídliska Šípok, o 5:30 od železničnej stanice.
Autobus bude stáť vo Veľkých Bieliciach pri Belanke, pri Skačanoch, v Hradišti, v H. Vesteniciach a v Košťanoch.

Prihlasovanie, odhlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk)
Prihlasovanie a platba i v športovom obchode pri podchode.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.



Trojdňovka v Pieninách


     Po dvoch rokoch odkladu sa turisti z klubu Horec po piaty raz mohli vybrať na viacdňovú akciu. Striedajúc slovenské a české prírodné pamiatky padlo tentoraz rozhodnutie na národný park Pieniny. Ten patrí medzi najkrajšie chránené územia na Slovensku. V polovici septembra teda 43 horcov využilo štátny sviatok a nalodilo sa do autobusu, aby spoznali krásy Pienin.

     Deň prvý – Bachledova dolina
     Pohorie s rozlohou 100 km2 leží v Zamagurí na hranici s Poľskom. Ich najznámejším a najnavštevovanejším vrcholom je trojvršie Tri koruny ležiace na poľskej strane pohoria. Atraktívne je i splavovanie hraničnej rieky Dunajec na pltiach. Prvý deň sme však dali prednosť inej lokalite. Z obce Ždiar nachádzajúcej sa na severnej strane Belianskych Tatier stúpame do lesov Spišskej Magury. I napriek zlovestnej predpovedi počasia to nebolo až také strašné. Občas hmla, ale dážď sa nám vyhol. Zato potešilo veľa masliakov, hrabákov a sem-tam sa vyskytol vo vlhkej pôde aj dubák. Cestou obdivujeme najmä Belianske Tatry s ich dominantnými vrchmi Ždiarska vidla a Havran, ktoré sú však kvôli ochrane prírody neprístupné. V blate si všimneme veľkú čerstvú stopu medveďa. Nuž, tieto šelmy sú už hádam všade. Nás je však presila, hlasná vrava ich hádam odplaší. Cez Magurku a Slodičovský vrch prichádzame na Malú poľanu. Je to lyžiarske a rekreačné stredisko nad Bachledovou dolinou. Nachádza sa tu drevený Chodník korunami stromov, kovová rozhľadňa, detské mestečko a lanová dráha, sú tu vrcholové stanice dvoch lanoviek, niekoľko bufetov a chát. Nás zaujme druhá, drevená rozhľadňa, kam je prístup bez poplatku. Štvorposchodová veža s ďalekohľadom ponúka výhľad na Zamagurie a Vysoké Tatry. Po zostupe do Bachledovej doliny si kupujeme upomienkové predmety a v popoludňajších hodinách nás autobus odváža do Haligoviec. Ubytovávame sa v Goralskom dvore. Po šiestich sa rozmiestňujeme do menších chatiek. Na dvore sú umiestnené staré poľnohospodárske stroje značky Slávia. O šiestej hodine nás čaká prvá večera a po nej nám na dobrú náladu vyhrával na harmonike a spieval ľudové piesne náš šofér Dodo Halák.

     Deň druhý – Tri koruny
     Ani dnes predpoveď počasia meteorológom nevyšla, takže namiesto dažďa nás ráno privítal slnečný piatok. Autobusom sa presúvame do obce Červený Kláštor. Jej dominantou je národná kultúrna pamiatka Kláštor kartuziánov. História jeho vzniku siaha do roku 1320, kedy ho založili kartuziánski mnísi. V 18. storočí prešiel stavebnými úpravami, ktoré určili jeho terajší vzhľad. Obsahuje viaceré hodnotné nástenné maľby. My, žiaľ, nemáme čas na prehliadku kláštora, pretože nás čaká náročná túra. Mostom prechádzame cez Dunajec na poľskú stranu a stúpame k najatraktívnejšiemu miestu dnešnej túry – k skalnému útvaru Tri Koruny. Je to najvyšší a najzaujímavejší vrch tohto pohoria, ležiaci nad ľavým brehom Dunajca. Na južnej strane je päť skalných veží, ktorých steny sú okolo 100 metrov vysoké a majú podobu koruny. Z najvyššej veže Okraglica je uchvacujúci pohľad do strmín. Na samotnom vrchole je vyhliadková galéria pre 15 osôb. Zaplatíme vstupné 1,50 eur a po kovových mostíkoch a rebríkoch sa dostávame hore na vyhliadkovú plošinu. Fotenie nemá konca-kraja. Z výšky obdivujeme vlniaci sa Dunajec hlboko v doline. Pokračujúc lesnou cestou k zrúcanine Pieninského hradu ochutnávame čučoriedky a černice. Na hrade sa okrem niekoľkých múrov zachovala aj vodná priekopa. Čaká nás ešte ďalší výhľadový vrchol Sokolica. Tá je po Troch korunách druhým najpopulárnejším štítom Pienin. Jeho skalné steny klesajú kolmými zrázmi k rieke. Značkované výstupové chodníky sú na niektorých úsekoch zabezpečené kotvením. Vrcholová plošina je kvôli bezpečiu ohradená kovovým zábradlím. Zo Sokolice je fantastický výhľad na meandre Dunajca, ktorý sa kľukatí ako had a miestami sa jeho tok mení aj o 180 stupňov. V ňom plávajú početné plte s pasažiermi. V jednej z nich sú i traja naši turisti, ktorí pred náročným výstupom dali prednosť plavbe. My si po strmom zostupe zo Sokolice pár minút počkáme na kompu, ktorá nás za jedno euro prevezie na slovenskú stranu. Všetci sa schádzame v chate Pieniny a po naplnení žalúdkov goralskými špecialitami sa autobusom presúvame k ubytovniam.

     Deň tretí – Vysoké Skalky
     A je tu sobota. Pobaliť veci, zjesť posledné raňajky, urobiť rozlúčkovú fotografiu pred reštauráciou a vyraziť na poslednú túru. Dnes to bude hrebeň Malých Pienin, ktorý sa nachádza východne od včerajších Troch korún. Prvou zastávkou sú Haligovské skaly, kde nás zaujme väčšie skalné okno. Pokračujeme otvoreným nezalesneným terénom, ktorý nám ponúka výhľady na celý hrebeň. V chatke Rabštín si doprajeme teplú kávu a studené pivko, vystúpame na nevýrazný kopec Šľachovky a ľavou nohou po poľskej a pravou po slovenskej strane kráčame východným smerom na Vysoké Skalky. Na vrchol vedie poriadne strmá, a dnes i zablatená cestička. Hore vo výške 1050 metrov sa nachádza bezpečnostným zábradlím ohradená vyhliadková plošina, z ktorej sa naskytá nádherný výhľad na slovenskú i poľskú stranu. Okrem hlavných vrchov Pienin odtiaľ možno obdivovať štíty Vysokých i Západných Tatier, celý chrbát Belianskych Tatier či známu Babiu horu. Keďže pred nami sa sem vybrali aj dva autobusy ďalších turistov, tlačíme sa na plošine, vyhýbame sa jeden druhému a opatrne sa obchádzame. Posledná etapa dnešnej trasy vedie po rozľahlých lúkach, ktorú sú posiate fialovými jesienkami.
     Keďže nám zostali ešte tri hodiny času, rozhodneme sa navštíviť Starú Ľubovňu. Niekto zavíta do skanzenu ľudovej architektúry, niekto do múzea zbraní a asi tretina účastníkov sa rozhodla pre prehliadku Ľubovnianskeho hradu. Zrekonštruovaná rozsiahla stavba z 13. storočia sa vypína nad mestom a dodáva mu čarovný kolorit. Jeden a pol hodinová podrobná prehliadka nám priniesla množstvo zaujímavých informácií nielen o histórii objektu, ale i o živote šľachty. Raritou bolo, že po oficiálnej prehliadke so sprievodcom si každý mohol celý areál pozrieť ešte raz, a to individuálne, bez akýchkoľvek obmedzení a navyše bez zákazu fotografovania. To v iných zámkoch zrejme nezažijete. Najkrajší výhľad bol z 30-metrovej strážnej veže, kde v stredoveku väznili Mórica Beňovského.

     Spolu sme za tri dni prešli 46 kilometrov a vystúpali 2400 výškových metrov. Počas trojdňového pobytu bolo väčšinou pekné počasie, ktoré nám spolu s malebnou pieninskou prírodou poskytlo neopakovateľné zážitky.