Téryho chata, Priečne sedlo

6.8.2022

Trasa A : Starý Smokovec - Hrebienok - Nad Rainerovou chatou - Zamkovského chata - Malá Studená dolina - Téryho chata - Hrebienok - Starý Smokovec.
Parametre trasy A :  Dĺžka 19 km, prevýšenie 1150 m, náročná vysokohorská túra. Čas chôdze: 7,5 hodiny.

Trasa B : Starý Smokovec - Hrebienok - Nad Rainerovou chatou - Zamkovského chata - Malá Studená dolina - Téryho chata - Pod Sedielkom - Priečne sedlo - Zbojnícka chata - Veľká Studená dolina - Hrebienok - Starý Smokovec.
Parametre trasy B :  Dĺžka 24 km, prevýšenie 1670 m, veľmi náročná vysokohorská túra, iba pre ZDATNÝCH turistov. Čas chôdze: 9,5 hodiny.

Trasa C : Voľný celodenný program v okolí Hrebienka (napr. Rainerova a Zamkovského chata, Obrovský vodopád a Skalnaté pleso, Sliezsky dom...)

Lokalita : Vysoké Tatry

Popis :
   Hrebienok - turistické centrum a východiskový bod mnohých turistických trás, predovšetkým do Malej a Veľkej Studenej doliny. Sú tu hotely, chaty a bufety. Dá sa sem dopraviť zo Starého Smokovca pozemnou lanovkou.
   Téryho chata - chata ležiaca vo výške 2015 metrov. Je najvyššie položenou chatou s celoročnou prevádzkou. Okolie je ideálne na športové aktivity a strávenie voľného času. Je vhodné na turistiku, prechody cez sedlá, horolezectvo, skialpinizmus, ale aj na oddych a relax pri Spišských plesách.
   Priečne sedlo - vysokohorské sedlo (2352 m) spájajúce Téryho a Zbojnícku chatu. Sedlo pretína dvojitým zárezom Prostredný hrebeň. Prechod cez sedlo je náročný, preto je zabezpečený reťazami a kramľami. Od roku 2013 sa dá sedlo prejsť oboma smermi.
   Zbojnícka chata - chata v závere Veľkej Studenej doliny s celoročnou prevádzkou. Chata má charakter turistickej ubytovne. Ponúka nocľah na poschodových posteliach s kapacitou 16 ľudí. V letných mesiacoch poteší terasa s výhľadom do doliny, v zime či zlom počasí príjemné posedenie pri krbe v jedálni.

Zoberte si dostatočné množstvo nápojov, najmenej 2 litre.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:00 zo sídliska Šípok, o 5:15 od železničnej stanice.
Cena : členovia 14 €, nečlenovia 16 €.
Autobus bude stáť vo Veľkých Bieliciach (pri Belanke), pri Skačanoch, v Hradišti, v Dolných i Horných Vesteniciach a v Lelovciach.

Kvôli predpovedi veľmi zlého počasia na Téryho chate (silný dážď, búrka, hmla) sa akcia prekladá na 6. augusta.
Každý, kto bol prihlásený, nech mi oznámi (mailom, esemeskou, zavolaním), či bude môcť o týždeň ísť alebo nie.

Kto vtedy nebude môcť ísť, vrátime mu peniaze. Zároveň sa môžu prihlasovať noví záujemcovia.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk).
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a presné miesto nástupu do autobusu.

Na akcii môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 20.8. - Výstup na Chabenec. Cena: 12/14 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Preplnená Téryho chata


     Dvanásty tohtoročný autobusový zájazd turistického klubu Horec smeroval do Vysokých Tatier. Cieľom bolo prekonať 1150-metrové prevýšenie a navštíviť Téryho chatu, ktorá je najvyššie položenou horskou ubytovňou s celoročnou prevádzkou.

     Pred deviatou hodinou zaparkoval autobus so 45 turistami v Starom Smokovci. Vítalo nás slnečné počasie a pekná panoráma vysokotatranských vrcholov. Väčšina účastníkov sa na Hrebienok vyviezla pozemnou lanovkou, niektorí si však tento úsek vyšľapali peši v rámci rannej rozcvičky. Na Hrebienku nás okrem chát, hotelov a reštaurácií čakalo aj niekoľko vyrezávaných drevených medveďov. Tabule upozorňovali, že v Tatrách sa s týmto dravcom možno stretnúť, treba preto dodržiavať základné „protimedvedie“ opatrenia. Z Hrebienka vedú turistické značky všetkými smermi a dá sa nimi dostať k mnohým vyhľadávaným lokalitám Vysokých Tatier, akými sú napríklad Sliezsky dom, Zbojnícka chata, Slavkovský štít či Skalnaté pleso. My využívame červeno značenú magistrálu a smerujeme na Zamkovského chatu. Cestou sa pofotíme pri obrovskom vodopáde, ktorý sa nachádza na Malom Studenom potoku. Je vysoký dvadsať metrov a jeho hukot počuť doďaleka.

     Na Zamkovského chate ešte stále vládne pekné počasie. Po občerstvení pokračujeme po zelenej značke Malou Studenou dolinou na Téryho chatu. Asi v polovici trasy vchádzame do hmly, ktorá zakryla výhľady na špicaté tatranské štíty. Neskôr vo vyšších polohách nás osviežil aj drobný dážď, ale nebolo to nič strašné. Popri viacerých menších vodopádoch, ktoré prepadávali cez skalné prahy, sa okolo poludnia dostávame na chatu. Tá leží vo výške 2015 metrov. Jej okolie je vhodné na horolezectvo, skialpinizmus, ale i relax pri piatich Spišských plesách. Kvôli šmykľavému terénu a hmle upúšťame od náročného prechodu Priečnym sedlom, a tak nám zostáva viac času na oddych v útrobách chaty. Tá je tak preplnená turistami rôznych národností, že spočiatku si ani nebolo kam sadnúť. Okrem očakávaných Poliakov a Čechov sa tu prikrmujú aj Angličania, Nemci, Francúzi, dokonca i jedna 6-členná rusky hovoriaca rodinka. Zaujímavosťou je, že pred pár rokmi tu na priedomí koncertovalo Muchovo kvarteto, ktorého prvý huslista pochádza z Partizánskeho. Ich sláčikové nástroje vyniesli do dvetisícmetrovej nadmorskej výšky horskí nosiči. I my sme stretli jedného z nich. Jeho náklad pozostával najmä z nápojov a mohol mať približne 80 kilogramov. V bufete sme sa ohriali špeciálnym nosičským čajom, voňavou kávou či horúcou čokoládou so šľahačkou. Dobre padli aj výdatné polievky.

     Počas zostupu spočiatku mrholilo, neskôr sa však vyčasilo a znovu sa ukázalo slnko. Krásne tatranské končiare z oboch strán lemovali Studenú dolinu, ktorou sme schádzali na Hrebienok. Z lesných plodov prevládali maliny, čučoriedok bolo pomenej a sem-tam sa vyskytli aj nezrelé brusnice. Zato vzácnych kvetov vrátane horcov bolo všade neúrekom. Počas návratu sme si pozreli Rainerovu útulňu, čo je najstaršia vysokotatranská chata. Čoskoro oslávi 160. narodeniny. Vnútri sa nachádza menšia expozícia histórie a súčasnosti horských nosičov, zbierka starého horolezeckého náradia, dobových lyží a tiež zvoncov. Tradičnou zimnou akciou chaty býva "Klaňanie Trom kráľom" pri snehovom betleheme. Súčasným prenajímateľom a chatárom je kežmarský stredoškolský učiteľ Peter Petras. Toho sme dnes vo svojom kráľovstve nevideli, ale zastupovala ho jeho verná napodobnenina – drevená socha. Kúsok pod chatou sme sa mohli započúvať do hukotu Veľkého a Malého Studenovodského vodopádu. Ani ony neušli našim fotoobjektívom. Z Hrebienka dole podobne ako ráno: väčšina lanovkou a menšina peši. Po prekonaní 19-kilometrovej trasy sa všetci schádzame v Starom Smokovci na parkovisku. Po šiestej hodine nasýtení zážitkami a vysokohorskou prírodou opúšťame najnavštevovanejšie slovenské pohorie.