Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2022

Trasa : Autobusová točňa na Ľubianke (Bridove štále) – sedlo pod Žarnovom - Žarnov – sedlo - autobusová točňa.   (Celkom 4 hod.)
Parametre trasy :  Dĺžka 6 km, prevýšenie 470 m, nenáročná túra.
Lokalita : Vtáčnik

Popis : Vtáčnik je po Poľane druhým najvyšším pohorím slovenského stredohoria. Taktiež je sopečného pôvodu.
Naším cieľom bude vystúpiť na výrazný bralnatý vrchol Žarnova (840 m), kde účastníkov čakajú krásne výhľady a upomienkové predmety. Nenáročné podujatie je určené pre všetky vekové kategórie.
Prineste ostatným ochutnať, čo ste upiekli na vianočné sviatky.
  
Doprava : Individuálne autami alebo autobusom SAD o 9:25 z Partizánskeho do Hornej Vsi-Rudice.
Odchod na Žarnov od točne autobusov na Ľubianke okolo 10. hodiny.

FOTOGRAFIE



Vianočný výstup na Žarnov


      Už 23. ročník výstupu na sopečný Žarnov sa za slnečného počasia uskutočnil v medzisviatkovom období v utorok 27. decembra. Zúčastnilo sa ho asi päťdesdiat turistov z klubu Horec a desiatky ďalších milovníkov prírody z okolitých klubov, ktorí pred sledovaním dookola opakovaných vianočných filmov a rozprávok dali prednosť fyzickej aktivite.

      Menej náročná túra v pohorí Vtáčnik mala štart na Bridovych štáloch. Po žltej značke vedúcej cez pole a les stúpali účastníci do sedla pod Žarnovom. Okrem horcov sa po blate čvachtali i turisti z Oslian, Prievidze, Kanianky, Nitrianskeho Rudna, Kolačna, Skačian a Topoľčianok. Ba dokonca prišli aj deti z Pastoračného centra na sídlisku Šípok. Vrcholová časť Žarnova, kam sme sa asi po hodine stúpania dostali, sa už nachádza v prírodnej rezervácii. Bieleho páperia nikde, iba osemročný Adam objavil v priehlbine metrový fľak špinavého snehu. Tohtoročný december je skutočne obzvlášť teplý.

      Na 840-metrovom vrchole sa postupne zišlo vyše sto turistov a tiež niekoľko štvornožcov rôznych plemien. Poblahoželali sme si k sviatkom, poponúkali sa prinesenými sladkosťami, údeninami, kávou i tuhšími tekutinami. Z vrchu bol krásny a ďaleký výhľad; okrem blízkych pohorí boli dokonca vidieť aj Malé Karpaty a komíny jaslovskej elektrárne. Neskôr sa zamračilo a začal padať drobnučký sneh. Po hodine strávenej na vrcholovej plošine sme postupne začali schádzať dole. Mnohí skončili v reštaurácii Red Dollars pri teplých jedlách a nápojoch. Niektorí turisti si trasu predĺžili výstupom na sopečný Buchlov, ktorý je o dvesto metrov vyšší.