Výstup na Babiu horu

8.7.2023

Trasa A : Lipnické sedlo (przelecz Krowiarki) - Szkolnikowe Rozstaje - Markowe Szczawiny - Perc Akademikow - Babia hora - Góra Sokolica - Lipnické sedlo.     [Poľský okruh.]
Parametre trasy A :  Dĺžka 15 km, prevýšenie 810 m, náročná túra s technickými pomôckami. Čas chôdze: 6 hodín.

Trasa B : Lipnické sedlo (przelecz Krowiarki) - Góra Sokolica - Babia hora - Przel. Brona - Markowe Szczawiny - Szkolnikowe Rozstaje - Lipnické sedlo.     [Poľský okruh.]
Parametre trasy B :  Dĺžka 15 km, prevýšenie 810 m, stredne náročná túra. Čas chôdze: 5 hodín.

Lokalita : Oravské Beskydy

Popis :
   Babia hora - vrch na slovensko-poľských hraniciach dosahujúci výšku 1725 metrov. Nachádza sa v CHKO Horná Orava a v Babiogorskom Parku Narodowom na poľskej strane. Je najvyšším vrchom Oravských Beskýd. Jej masív má tvar písmena „V“ a pozostáva z vrcholov Malej Babej hory a Babej hory (Diablak), ktorými prechádza poľsko-slovenská hranica. Považuje sa za najsevernejší bod Slovenska. Z vrcholu je krásny kruhový výhľad. Na úpätí hory sa nachádza mnoho močiarov a rašelinísk, ktoré sú charakteristické pre celú oblasť Oravských Beskýd. Okrem spomínaných močiarov sa na Babej hore vyskytuje väčšie množstvo prameňov. Na poľskej strane sa nachádzajú početné menšie plieska.
   Perc Akademikow - strmý žlto značený chodník na Babiu horu, ktorý je miestami zaistený reťazami a stupačkami.

Doprava : Vlastnými autobusmi. Odchod o 5:15 zo sídliska Šípok, o 5:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia 14 €, nečlenovia 16 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, popri Skačanoch, cez Hradište a Lelovce.

Odhlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

Z dôvodu predpovede dažďa a možnej búrky sa akcia prekladá o týždeň neskôr, teda na 8. júla.
Oznámte to aj kamarátom, známym a rodinným príslušníkom.
Prosím VŠETKÝCH prihlásených, aby mi mailom, esemeskou alebo telefonátom oznámili, či v náhradnom termíne pôjdu alebo nie.
Kto nebude môcť ísť, vrátia sa mu peniaze.

Nezabudnite si zobrať občiansky preukaz, kartičku poistenca, prípadne aj poľské peniaze.
V národnom parku Babia hora sa platí vstupné, a to 7 PLN (cca 1,60 eur) pre dospelých a 3,50 PLN pre študentov, dôchodcov a ZŤP.
Vstupné za všetkých zaplatí klub.

MAPA     FOTOGRAFIE



Babia hora zdolaná z poľskej strany


     Turistický klub Horec organizuje akcie nielen na Slovensku, ale aj v okolitých štátoch. I tam sú zaujímavé pohoria, pekné jaskyne, tajomné hrady a výhľadové kopce. Milovníci prírody z Partizánskeho a okolia najčastejšie navštevujú Čechy a Rakúsko, občas Maďarsko a Poľsko. Druhú júlovú sobotu sa dva autobusy vybrali do posledne menovaného štátu, aby doviezli turistov k Lipnickému sedlu, ktoré je pár desiatok kilometrov za slovensko-poľskou hranicou. Cieľom bol výstúp na 1725-metrový hraničný vrch Babia hora.

     Vrchol sa nachádza v Chránenej krajinnej oblasti Horná Orava a zároveň v Babiogorskom Parku Narodowom na poľskej strane. Je najvyšším vrchom Oravských Beskýd a zároveň sa považuje za najsevernejší bod Slovenska.. Prechádza ním štátna hranica. My sme sa mu vydali v ústrety zo strediska Przelecz Krowiarki. Na vstup do národného parku bolo treba zaplatiť poplatok, čo pre dospelých činilo 7 zlotých. Eurá nebrali, našťastie sa dala použiť platobná karta. Našich 85 turistov sa rozdelilo na dve skupiny. Tí zdatnejší išli po modrej značke k chate Markowe Szczawiny, kde si dopriali kávičku či nanuk. Kúsok od chaty sa pásla nebojácna srnka a vystavovala sa fotoaparátom návštevníkov. Po občerstvení a návrate ku križovatke sme začali stúpať náročným strmým chodníkom s názvom Perc Akademikow priamo k vrcholu. 550-metrové prevýšenie v skalnatom teréne zdolávame pomocou reťazí a stúpačiek. Druhá skupina išla po menej príkrom hrebeni, odkiaľ bol po celý čas nádherný výhľad, najmä z plošiny Sokolica. Ako vieme, sever Poľska ohraničuje Baltské more a z tejto vyhliadky boli viditeľné biele plachty plávajúcich plachetníc. Bolo to veľmi pôsobivé.

     Okolo poludnia sa všetci stretávame na vrchole, spoločne sa fotíme s klubovou i slovenskou vlajkou a na slnečnej pláni pobudneme hádam aj hodinu a pol. Dnes sa tu pohybuje naozaj veľa turistov, možno až dvesto. Okrem poľštiny a slovenčiny je počuť aj češtinu, maďarčinu a angličtinu. Na najvyššom bode sa nachádza kovový kríž, turistický smerovník a niekoľko pamätníkov. Nad nami lietajú krkavce a na kameňoch sa vyhrievajú jašteričky. Medzi kameňmi kvitnú skalné ruže. Z vrcholu je krásny kruhový výhľad. Vidíme Vysoké Tatry i Roháče, a to netradične zo severnej strany, ďalej kostrbatý Choč, ba v diaľke sa dajú rozoznať aj Nízke Tatry s Kráľovou hoľou a Ďumbierom. Na druhej strane sa zase rozprestiera rozsiahla poľská krajina, väčšinou rovinatá. Z výšky hľadíme aj na Oravskú priehradu a jej Slanický ostrov, na ktorom sa v interiéri kostola nachádza galéria ľudového umenia venovaná téme „Tradičná ľudová plastika a maľba“. Na ostrove žil spisovateľ a dejateľ Anton Bernolák. Čo sa týka samotnej Babej hory, na jej úpätí sa vyskytuje mnoho močiarov a rašelinísk, ktoré sú charakteristické pre celú oblasť Oravských Beskýd. Je tu aj množstvo prameňov a na poľskej strane i menšie plieska.

     Po dokonalom vychutnaní si prírodných krás schádzame k východziemu miestu, aby nás naše dva autobusy odviezli najprv k motorestu Rieka. Niekto si dal dobré jedlo, iný si zakúpil syrové špeciality alebo upomienkové predmety. Kúsok od motorestu sa na mieste bývalého kameňolomu nachádza Šútovské jazero, v ktorom si zopár našich turistov zaplávalo a zmylo zo seba celodenný pot i prach.