Hrad Hrušov, rozhľadňa na Vápennom vrchu

7.1.2023

Trasa : Parkovisko pod hradom - hrad Hrušov - Lúky pod Kruhom - Skýcov - Vápenný vrch - rozhľadňa - kalvária - vápenné pece - Prostredný vrch - Prostredná skala - parkovisko.
Parametre trasy :  Dĺžka 10 km, prevýšenie 290 m, menej náročná túra. Čas chôdze: 4,5 hodiny.
Lokalita : Tribeč

Popis :
   Hrušov - malebná zrúcanina hradu z polovice 13. storočia. Spolu s neďalekou Živánskou vežou povyše Jedľových Kostolian strážil cesty vedúce dolinou Žitavy. V roku 1316 sa ho zmocnil Matúš Čák. Po vyhorení a vyplienení sa v 18. storočí stal ruinou. Aktuálne sa rekonštruuje v rámci dobrovoľníckych aktivít. Je tu niekoľko prístreškov, lavičiek, ohnísk a veľa náučných panelov.
   Vápenný vrch - 536-metrový nápadný vrch nad obcou Skýcov. Je budovaný triasovými tmavosivými vápencami a vrstevnatými dolomitmi. Porastený je umelo vysadeným borovicovým lesom s prímesou smrekovca opadavého. Severozápadný svah je čiastočne bezlesý so strmými bralnými časťami umožňujúcimi pekné výhľady. V roku 2020 bola na vrchole vybudovaná nová rozhľadňa, ktorá je voľne prístupná verejnosti. Na severovýchodnom svahu sa nachádza krížová cesta, ktorá vedie od lokality s pecami až pod vrchol kopca.
   Vápenné pece - lokalita v sedle pod Vápenným vrchom s pozostatkami troch pecí na pálenie vápna. V minulosti sa v okolí nachádzalo až 84 vápenných pecí. Tie pôvodne stáli na okraji Skýcova, no pre riziko požiaru ich presťahovali za dedinu. Vápenec vyťažený v oblasti Vápenného vrchu zvážali k peciam konskými povozmi. Každý týždeň do jednej pece nalámali a priviezli dva vozy suroviny, čím sa v nej vypálilo až 1,6 tony vápna. Vápenkári ho potom rozvážali na predaj do vzdialenosti aj 100 km. Pálenie vápna po druhej svetovej vojne postupne zaniklo a pece časom schátrali.
   Prostredná skala - výhľadová skala vysoká 536 metrov nachádajúca sa v blízkosti zelenej značky vedúcej od Skýcova na Javorový vrch.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:30 zo sídliska Šípok, o 7:45 od železničnej stanice.
Cena : členovia 4 €, nečlenovia 6 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice (pred mostom), cez Brodzany a Krásno na Turčianky.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk).
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

MAPA     FOTOGRAFIE

Na akcii môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 28.1. - Visiace skaly a Marhát. Cena: 5/7 eur.



Dobytie hradu Hrušov


     Prvej tohtoročnej turistickej akcie, ktorú zorganizoval klub Horec, sa zúčastnilo vyše pol stovky turistov. Ich kroky viedli do pohoria Tribeč, v ktorom navštívili ruiny hradu Hrušov, Vápenný vrch nad obcou Skýcov a Prostrednú skalu. Namiesto snehu a mrazu vládlo prvú januárovú sobotu slnečné a teplé, priam jarné počasie.

     Deň po sviatku Troch kráľov doviezol autobus 52 horcov na parkovisko pod hradom, odkiaľ na Hrušov vedie žltá turistická značka. Popri horárni a pomníku prvého československého prezidenta prichádzame na lúku pod zrúcaninou. Vítajú nás tu lavičky, prístrešky, ohniská a viacero náučných panelov. Tie nás informujú, že hrad Hrušov pochádza z polovice 13. storočia. Spolu s neďalekou Živánskou vežou povyše Jedľových Kostolian strážil cesty vedúce dolinou Žitavy. V roku 1316 sa ho zmocnil Matúš Čák Trenčiansky. Po vyhorení a vyplienení sa v 18. storočí stal ruinou. V súčasnosti ho obnovuje a rekonštruuje občianske združenie Leustach. Okrem stavebných prác je tu vykonávaný aj archeologický výskum. Cez kamennú bránu a kovové dvere vnikáme do útrob zrúcaniny. V posledných rokoch sa naozaj spravilo kus práce. Obnovili sa múry, pribudli mostíky, schody, zábradlia. Z nádvoria „dobytého hradu“ si prezeráme územie naokolo. Na jednej strane sa rozprestiera Pohronský Inovec, na druhej zase Považský. Vidíme aj komíny jadrovej elektrárne Mochovce. Po hojnom odpočinku a presnorení všetkých zákutí sa pomaly zberáme na odchod.

     Okolo národného žrebčína Topoľčianky s názvom Rybník, kde sa chová až päť plemien koní, prichádzame cez rozľahlé lúky do obce Skýcov. Tá má, podobne ako naše mesto, partizánsku históriu. V útulnej krčmičke si doprajeme voňavú kávu a pokračujeme cez dedinu k jej hornému koncu. Po strmom úbočí sa štveráme na vrchol Vápenného vrchu. Chodník lemujú zastavenia krížovej cesty. Na jej konci je okrem veľkého gréckeho písmena omega i kovové srdce, kde si zaľúbenci môžu zavesiť zámok. Na 536-metrovom vápennom kopci sa nachádza drevená rozhľadňa oficiálne otvorená v auguste 2020. Pôvodne tu stála iná veža netradičného tvaru, ale kvôli narušenej statike musela byť pred desiatimi rokmi zbúraná. Súčasná stavba má betónové základy, výšku 18 metrov a je súčasťou dvojkilometrového náučného chodníka s deviatimi zastávkami. Za dobrej viditeľnosti je z horného poschodia dohľad až do sto kilometrov. No a prečo sa vrch nazýva Vápenný? V minulosti sa na ňom nachádzalo niekoľko lomov na ťažbu vápenca. Ten sa potom pálil vo vápenných peciach, z ktorých dve sa stále nachádzajú na parkovisku pod kopcom. O ich histórii podrobnejšie hovoria náučné tabule. Vedľa je vybudovaná lavička pre obrov, kam sa treba s menšou námahou vyštverať a zmestí sa na ňu až tucet bežných smrteľníkov.

     Posledným miestom našej januárovej návštevy bola Prostredná skala, ktorá sa nachádza iba 400 metrov od cesty vedúcej zo Skýcova do Klátovej Novej Vsi. Výhľadové bralo patrí k jednej z mnohých kremencových hôrok pohoria Tribeč. Túto zdobia štíhle brezy a staré duby bizarných tvarov s koreňnmi obrastenými machom. Po rozlúčke s ôsmimi turistami, ktorí na dnešnú turisticko-poznávaciu akciu prišli z južného Slovenska autami, sadáme do autobusu, aby nás pred treťou hodinou „vypľul“ pred železničnou stanicou v našom rodnom meste.