Za prírodnými krásami Kňažieho stola

11.3.2023

Trasa : Podlužany - Rákociho dub - Vysoká - Ľutovský Drieňovec - Trebichavské sedlo - Kňaží stôl - Bradlo - Dubnička - Nad Zeleným údolím - Uhrovec.
Parametre trasy :  Dĺžka 18 km, prevýšenie 650 m, stredne náročná túra. Čas chôdze: 5,5 hodiny.
Lokalita : Strážovské vrchy

Popis :
   Rákociho dub - chránený 340-ročný dub s obvodom 460 centimetrov. V minulosti priamo pod ním sedával vodca protihabsburského povstania František Rákoci aj so svojimi mužmi. Odtiaľto, z tieňa stromu, riadil boje proti centralizovanej moci vtedajšieho Rakúsko-Uhorska.
   Ľutovský Drieňovec - prírodná rezervácia s výskytom veľkého množstva xerotermnej vegetácie so vzácnymi druhmi rastlín a živočíchov.
   Kňaží stôl - prírodná rezervácia a zároveň 637-metrový vrch. Chránené územie je vyhlásené na ochranu ukážok prirodzených bučín, xerotermných dúbrav, stepných a lesostepných spoločenstiev s chránenými a ohrozenými druhmi rastlín, aj z čeľade vstavačovitých. Na vrchole Kňažieho stola sa nachádza farebný kovový slovenský znak a návštevná kniha. Pekný výhľad najmä južným a západným smerom.
   Bradlo - národná prírodná rezervácia v južnej časti Strážovských vrchov. Nachádzajú sa tu vzácne horské a dealpínske druhy rastlín na vápencovom a dolomitovom podklade. Sú tu bučiny, dúbravy a lesostepné spoločenstvá.
   Uhrovec - obec známa najmä rodiskom dvoch významných slovenských dejateľov - Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka. Narodili sa v tom istom dome; teraz sa tam nachádza múzeum.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:30 zo sídliska Šípok, o 7:45 od železničnej stanice.
Cena : členovia 4 €, nečlenovia 6 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, popri Skačanoch a cez Hradište.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk).
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

MAPA     FOTOGRAFIE

Na akcii môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 25.3. - Výstup na Kľak cez Kľacký vodopád. Cena: 5/7 eur.



Horci na zasneženom Kňažom stole


     Svoju štvrtú tohtoročnú turistickú akciu si klub Horec naplánoval do Strážovských vrchov. V ich západnej časti sa vedľa seba nachádza až päť prírodných rezervácií. Tri z nich – Ľutovský Drieňovec, Kňaží stôl a Bradlo – navštívila druhú marcovú sobotu štyridsiatka turistov.

     Štart 18-kilometrovej trasy je v obci Podlužany. Počasie nie je optimálne, fúka silnejší vietor a po včerajšom daždi je chodník popri poli poriadne zablatený. Nuž ale turistika je taká: buď sa môže celá akcia zrušiť alebo i napriek istej nepohode predsa len dosiahnuť naplánovaný cieľ. Veď takmer každá športová aktivita je spojená aj s prekonávaním prekážok. Po polhodine sa dostávame k starému chránenému dubu. Obrovské stromisko má vyše 340 rokov a obvod jeho kmeňa je štyri a pol metra. V minulosti priamo pod ním sedával vodca protihabsburského povstania František Rákoci aj so svojimi mužmi. Odtiaľto, z tieňa stromu, riadil boje proti centralizovanej moci vtedajšieho Rakúsko-Uhorska. Rákociho dub si chodia pozerať aj dovolenkári z Maďarska. Občas sa ich tu vyrojí celý autobus. My si na lavičkách pod stromom chvíľu oddýchneme, spravíme spoločné fotografie, zapíšeme sa do návštevnej knihy a pokračujeme ďalej.

     Po chvíli vchádzame do lesa. Víta nás prvá prírodná rezervácia Ľutovský Drieňovec. Je zaradená do najvyššieho, piateho stupňa ochrany. Drieňovec je chránený kvôli výskytu veľkého množstva teplomilnej vegetácie so vzácnymi druhmi živočíchov a rastlín. Pri stúpaní na vrch Vysoká začína snežiť. Na takéto počasie sme však pripravení. Snehu nie je veľa, napadalo ho ani nie desať centimetrov. Popri ďalších zaujímavých či bizarných stromoch sa dostávame na križovatku turistických ciest v Trebichavskom sedle a odtiaľ strmším briežkom stúpame na najvyšší bod dnešnej túry. Je ním 673-metrový vápencový Kňaží stôl. Na vrchole je umiestnený farebný kovový slovenský znak s tromi kopčekmi znázorňujúcimi známe pohoria Tatra, Matra a Fatra. Matra dnes patrí Maďarsku, ale kedysi bola súčasťou Horného Uhorska. Výhľad z Kňažieho stola je kvôli sneženiu minimálny, i tak tu pobudneme asi dvadsať minút. Poponúkame sa upečenými koláčikmi a spravíme zápis do tretej z dnešných štyroch vrcholových kníh. Naše kroky pokračujú k poslednej rezervácii, ktorou je Bradlo. Nachádzajú sa tu vzácne horské a dealpínske druhy rastlín na vápencovom a dolomitovom podklade.

     Z Bradla, kde si spravíme poslednú spoločnú fotografiu, klesáme po modrej značke do dedinky Dubnička. Okolo sympatickej drevenej kaplnky a cez riedky les so stromami obrastenými sýtozeleným machom sa dostávame do cieľa dnešnej túry, ktorý je v známej obci Uhrovec. Odfotíme si rodný dom dvoch významných slovenských osobností – jazykovedca Ľudovíta Štúra a reformátorského politika Alexandra Dubčeka. V súčasnosti sa v dome nachádza múzeum venované týmto dvoch Slovákom. Napokon sa štyridsiatka unavených turistov nahrnie do miestnej krčmičky a pri horúcich nápojoch si rozpráva svoje dojmy z posledných spoločných či individuálnych návštev prírody.