Krahuľský štít, lyžovačka

25.2.2023

Trasa : Kremnica - Krahuľský štít - rozhľadňa - Krahule - Trnovník - geografický stred Európy.
Parametre trasy :  Dĺžka 11 km, prevýšenie 640 m, nenáročná túra. Čas chôdze: 4,5 hodiny.
Lokalita : Kremnické vrchy

Lyžovanie : Lyžiari môžu využiť známe lyžiarske stredisko KRAHULE.

Popis :
   Kremnica - starobylé banské mesto povestné ťažbou zlata a striebra. Sídli v ňom mincovňa, ktorá je najstaršiou existujúcou mincovňou na svete. Pozrieme si historické pamätihodnosti, medzi ktoré patrí najmä mestský hrad a mnoho kostolov.
   Krahuľský štít - 958-metrový vrch nad Kremnicou. Dominuje mu 14 metrov vysoká trojposchodová rozhľadňa. Už na prvý pohľad zaujme originálnym šesťbokým pôdorysom. Za dobrej viditeľnosti z nej vidno okrem okolitých pohorí aj Malú Fatru. V okolí veže sú informačné tabule a stoly s lavicami.
   Krahule - horská obec a zároveň známe lyžiarske stredisko v Kremnických vrchoch. Leží v geografickom strede Slovenska. Lyžiarske stredisko je vybavené štvorsedačkou a niekoľkými vlekmi. Dĺžka zjazdovky je 900 metrov. K dispozícii sú aj bežecké trate.
   Trnovník - prevažne zalesnený andezitový masív vypínajúci sa nad obcou Kremnické Bane. Pomerne málo známy vrch je predovšetkým vynikajúcim vyhliadkovým bodom. Z jeho vysokého skaliska ozdobeného jednoduchým krížom sa naskytá nádherný výhľad na Kremnické Bane a neďaleký Svätojánsky kostol. Zaujímavosťou Trnovníka je, že pod ním rastie veľmi vzácna a estetická rastlina žltohlav európsky.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:15 zo sídliska Šípok, o 7:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia 7 €, nečlenovia 9 €.
Autobus pôjde cez Hornú Ves a Žarnovicu.

Odhlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

Kvôli sobotňajšej predpovedi súvislého dažďa a silnejšieho vetra ako v Kremnici, tak aj na Krahuliach výbor rozhodol o presunutí akcie o týždeň neskôr, teda na 25.2.
Prosím všetkých prihlásených, aby mailom alebo esemeskou potvrdili, či v náhradnom termíne budú môcť ísť alebo nie. 0944 902 380 , lu@wing.sk

Na akcii tiež môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 11.3. - Za prírodnými krásami Kňažieho stola. Cena: 4/6 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Zimná púť z Kremnice na Krahule


     Ďalšia turistická akcia klubu Horec viedla do Kremnických vrchov. Štyridsiatku milovníkov prírody priviezol autobus poslednú februárovú sobotu do Kremnice, aby po prezretí si historického mesta vystúpili na Krahuľský štít s rozhľadňou, navštívili lyžiarske stredisko Krahule a tiež geografický stred Európy.

     Kremnica je staré banské mesto známe najmä ťažbou zlata a mincovňou. Prvé štôlne tu začali baníci budovať už v 8. storočí. Centrum je obkolesené hradbami, vďaka ktorým nebolo mesto nikdy dobyté. Kremnická mincovňa nepretržite pracuje od roku 1328 až podnes, takže o pár rokov oslávi svoje sedemsté výročie. Keď sme pred deviatou hodinou vystúpili pri mestských hradbách z autobusu, naše prvé kroky smerovali práve do mincovne, konkrétne do múzea mincí a medailí. Pozreli sme si zbierku mincí, najmä eurových, ďalej kolekciu minerálov, medailí, starých i moderných váh, zbraní aj odznakov. Tých bolo na jednom veľkom paneli napichaných hádam aj osem tisíc. Kto chcel, mohol si vyraziť alebo kúpiť pamätné mince a iné spomienkové predmety. Odfotili sme sa na námestí pri Stĺpe sv. Trojice, ktorý bol postavený na pamiatku stredovekej epidémie. Je to najvýznamnejšia stavba tohto druhu na Slovensku. Ďalej naše vibramy smerovali na menší vŕšok, kde stojí Kremnický hrad. Sústave stavieb dominuje kostol sv. Kataríny. Okrem krásneho oltára nás zaujal aj koncertný organ obsahujúci až 15 tisíc píšťal a 60 registrov. Patrí k najmodernejším nástrojom na Slovensku a umožňuje realizovať interpretácie najnáročnejších diel svetovej hudby. Drevenými schodíkmi sme sa dostali aj do dvoch menších pozorovacích vežičiek. Zlatým klincom bol výstup po 127 schodoch na vyhliadkovú plošinu kostolnej veže, kde v minulých storočiach nepretržite hliadkoval strážca. Mal tu i vlastný menší príbytok. Pri spozorovaní nepriateľa blížiaceho sa k mestu vydal vartáš varovné signály.

     Po nasýtení sa histórie a občerstvení sa v útulnej kaviarničke stúpame náučným chodníkom na 958-metrový Krahuľský štít. Na mierne zasneženej cestičke nás ohrievajú slnečné lúče. Predpoveď nevľúdneho počasia s dažďom a zimou, ktorá odradila niekoľko turistov od účasti na dnešnej akcii, sa našťastie nenaplnila. Na vrchole štítu stojí 14-metrová drevená rozhľadňa. Má tri poschodia a už na prvý pohľad zaujme originálnym šesťbokým pôdorysom. Z jej najvyššieho poschodia možno pozorovať nielen blízke Štiavnické a Kremnické vrchy, ale aj Malú Fatru a Vtáčnik. V okolí sa nachádzajú náučné panely a tiež stoly s lavicami. Využili sme ich na oddych a občerstvenie. Začalo trochu snežiť, ale to vo februári nie je žiadne prekvapenie. Po rozsiahlych lúkach schádzame do lyžiarskeho a rekreačného strediska Krahule, kde sa stretávame s našimi lyžiarmi. Päť účastníkov zájazdu totiž pred pešou túrou dalo prednosť zjazdovému lyžovaniu. Na Krahuliach vládne veselie; zrovna sa tu odohráva Blaufuss ski karneval. Spojený je s ochutnávkou zabíjačkových špecialít. Stačilo do väčšej sklenenej nádoby vhodiť zopár eurových mincí alebo papierovú päťeurovku a mohli ste si nabrať klobás i jaterníc, čo vám hrdlo ráčilo. Aj sme to patrične využili. Kto vládal, mohol si ešte zatancovať na reprodukované ľudové piesne, prípadne si zaspievať. Náhoda chcela, že v stredisku sme stretli televízny štáb, ktorý tu natáčal ďalší diel dlhoročnej sobotňajšej relácie Televíkend. Slovo dalo slovo a náš predseda pozval hlavnú redaktorku do Partizánskeho, aby aj v našom okrese natočila niečo zaujímavé pre divákov z celého Slovenska. Ktovie, možno sa to o pár mesiacov podarí.

     Predposlednou dnešnou návštevou bol vrch Trnovník. Je to andezitový masív vypínajúci sa nad obcou Kremnické Bane. Zo skaly je vynikajúci výhľad do širokého okolia. Na skalisku stojí jednoduchý kríž. Pod Trnovníkom rastie veľmi vzácna bylina žltohlav európsky. Dnes však bolo ešte priskoro hľadať ho pod 15-centimetrovou vrstvou snehu. No a našou poslednou zastávkou bol gotický kostol svätého Jána Krstiteľa, pri ktorom sa nachádza geografický stred Európy. Samotný stred je označený malým pamätníkom stojacom pri jednom z múrov kostola. Oblý kameň pripomína nahor vztýčenú ragbyovú loptu; na ňom je pripevnená informačná tabuľa. Pravdou je, že aj ďalších sedem krajín si nárokuje na svoj stred Európy; ide totiž o to, aká metodika sa pri jeho určovaní použije. My však vieme, že nielen stred starého kontinentu, ale aj stred Slovenska leží práve na našom území :-)

     V poradí tretia túra, ktorú zorganizovali horci, merala iba jedenásť kilometrov. Účastníkom však priniesla veľa zaujímavých informácií hlavne o Kremnici, Krahuliach a tiež pekný výhľad z drevenej rozhľadne.