PREDVIANOČNÁ  NÁVŠTEVA  KRAKOVA

 

sobota  9. decembra 2023

 

Pozývame vás na spoznávací predvianočný zájazd do Krakova.

Uskutoční sa  za každého počasia.

V rámci individuálneho programu môžete navštíviť tieto objekty :

-         gotický hrad Wawel  (sem pôjdeme spolu)

-         radničnú vežu

-         renesančnú trhovú halu

-         stredoveké mestské opevnenie

-         veľkolepú baziliku Nanebovzatia najsvätejšej Panny Márie

-         kostol sv. Vojtecha

-         niektoré z viacerých synagóg a ďalšie sakrálne stavby

 

Prejdete sa po vyzdobenom meste, navštívite trhy, obchody, reštaurácie a kaviarne.

 

Zoberte si občiansky preukaz, kartičku poistenca, platobnú kartu, prípadne aj poľské peniaze.
 

Cena :  členovia TK Horec a študenti 25 eur, nečlenovia 27 eur.

 

Čas odchodu :  5:15 zo Šípku, 5:30 od železničnej stanice.

 

Čas odchodu domov :  18:00.

Príchod do Partizánskeho okolo 23:00 hod. Presný čas príchodu bude závisieť od zjazdnosti a preplnenosti ciest.


Autobus pojde cez V. Bielice, okolo Skačian, cez Hradište, Lelovce a Prievidzu.

 

FOTOGRAFIE

 

*************************************************************

 

Predvianočná návšteva Krakova

 

Po prvý, ale určite nie posledný raz, sa turisti z klubu Horec a ich priaznivci vybrali nie do hôr na túru, ale na návštevu starobylého mesta. A to nie hocakého. Poľský Krakov je druhé najväšie sídlo našich severných susedov a má vyše 1200-ročnú tradíciu. Stojí na brehu rieky Visla. Obrovský hradný komplex, námestie s honosnými katedrálami, mestské hradby, historická tržnica, vianočné trhovisko s množstvom stánkov... to všetko spoznávala päťdesiatka cestovateľov z Partizánskeho a okolia.

 

Plný autobus turistov sa druhú decembrovú sobotu vybral o pol šiestej ráno smerom k severnej hranici Slovenska. Všetci záujemcovia sa do autobusu ani nedostali. Cesta do Krakova trvala vyše päť hodín, ale to nikomu neprekážalo. Pred jedenástou dopoludnia parkujeme pri štadióne a peši sa vydávame k hradu Wawel. Ten stojí na menšom vápencovom návrší nad obrovským, trištvrte miliónovým mestom. Hrad pozostáva z viacerých budov rozostavených okolo centrálneho nádvoria. Jeho srdcom je obrovská katedrála s mnohými vežičkami. V nej bolo korunovaných mnoho poľských kráľov. Po príchode na nádvorie cez jednu z dvoch vstupných brán nás prekvapilo neuveriteľne veľa návštevníkov. Počítať by sa dali nie na stovky, ale na tisíce. A viete si predstaviť, keď sa čo i len malá časť z tých dva a pol tisíc turistov postaví do radu na lístky. Dostať sa k pokladni trvalo najmenej 20 minút. Vstupenky sa kupovali zvlášť na jednotlivé expozície, takže každý si mohol vybrať, čo ho zaujímalo. Či to už boli obrazy a sochy, kráľovské komnaty, výstava zbraní alebo Wawelská katedrála. Tá je poľskou inštitúciou i budovou národného historického významu a zároveň vzácnou kultúrnou pamiatkou. Má tisícročnú históriu a je to tradičné miesto korunovácie poľských kráľov. Mnohí sú tu aj pochovaní.

 

Po dvojhodinovej prehliadke hradných budov schádzame druhým vchodom do mesta a smerujeme do jeho centra. Na námestí navštevujeme stredovekú renesančnú tržnicu Sukiennicu. I mimo nej sú rozostavené početné predajné stánky s jedlom, nápojmi a suvenírmi od výmyslu sveta. Aj tu, v centre sa promenádujú tisíce ľudí. Tí, ktorí si chcú námestie s priľahlými uličkami pozrieť zo sedadiel historických kočov, môžu využiť služby niektorého z desiatich kočiarov ťahaných vždy dvojicou ozdobených koní. Navyše sa nad Krakovom vznáša aj teplovzdušný balón s desiatimi pozorovateľmi. Na hlavnom námestí navštevujeme Baziliku Nanebovzatia Panny Márie, kostol sv. Vojtecha, radničnú vežu, pozrieme si mestské hradby s viacerými vežičkami, pofotíme sa pred vysvietenými stromčekmi. Celé mesto žiari vo vianočných farbách; veľmi pekné je hlavne po zotmení. A tak tu zostávame a vychutnávame si adventnú atmosféru až do šiestej hodiny večernej, kým dva ďalšie autobusy, ktoré tu náhodou boli tiež s cestovateľmi z okresu Partizánske, odchádzajú už o hodinu skôr. Nie vo všetkých obchodíkoch a stánkoch sa dalo platiť eurami, avšak všade fungovali platobné karty. Po nakúpení suvenírov a ochutnávke krakovských špecialít, napríklad vysmážaných šampiňónov, po vypočutí si niekoľkých speváckych folklórnych súborov a náhodnom sledovaní manifestácie proti prebiehajúcim vojnám na našom kontinente, sa zberáme k autobusu na dlhú cestu domov. Už teraz si plánujeme budúcoročný predvianočný výlet, pravdepodobne bude smerovať do Budapešti.