Výstup na Visiace skaly a Marhát

28.1.2023

Trasa : Nitrianska Blatnica - Jurko (bývalá horáreň) - Trhovičná lúka - sedlo Gajda - Visiace skaly - s. Gajda - Krahulčie vrchy - Veľká a Malá Dolnosokolská jaskyňa - s. Gajda - Trhovičná lúka - Marhát - rotunda sv. Juraja - Nitr. Blatnica.
Parametre trasy :  Dĺžka 17 km, prevýšenie 730 m, menej náročná túra. Čas chôdze: 5,5 hodiny.
Lokalita : Považský Inovec

Popis :
   Visiace skaly - prírodná pamiatka v Považskom Inovci. Lokalita zaujme krásnym výhľadom, vzácnymi lesnými a lúčnymi spoločenstvami s viacerými ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov, a tiež pôsobivými škrapovými poľami.
   Krahulčie vrchy, jaskyne - Krahulšie vrchy sú jedným z podcelkov Považského Inovca s vápencovým podložím. V skalách sa nachádza Veľká a Malá dolnosokolská jaskyňa. Sú dlhé 15 a 10 metrov a obe sú voľne prístupné, takže ich navštívime.
   Marhát - 748-metrový kopec týčiaci sa nad Nitrianskou Blatnicou. Turisticky mu pomohlo vybudovanie rozhľadne na jeho vrchole, z ktorej je ďaleký výhľad na všetky svetové strany. Na Marháte sú prístrešky, ohniská a lavičky.
   rotunda sv. Juraja - pôsobivá kaplnka z 9. storočia s nástennými maľbami. Je to jedna z najstarších stavieb na Slovensku a určite najstaršia slovenská rotunda. Na lúke sa nachádza menší amfiteáter.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:15 zo sídliska Šípok, o 7:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia 5 €, nečlenovia 7 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice (pred mostom), cez Brodzany a Krásno.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk).
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

MAPA     FOTOGRAFIE

Na vrchole Marhátu sú ohniská, môžete si doniesť niečo na opekanie.

Na akcii môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 18.2. - Krahuľský štít a Trnovnik, lyžovačka na Krahuliach. Cena: 7/9 eur.



Opekačka na Marháte


     Druhý autobusový zájazd, ktorý tento rok zorganizoval turistický klub Horec, viedol do pohoria Považský Inovec. Vyše päťdesiat účastníkov navštívilo Visiace skaly, dve Dolnosokolské jaskyne, rozhľadňu na Marháte a rotundu sv. Juraja.

     Z Nitrianskej Blatnice, kam nás poslednú januárovú sobotu zaviezol objednaný autobus, smerujeme k bývalej horárni Jurko. Od nej sa stúpaním dostávame na Trhovičnú lúku a potom k prírodnej pamiatke Visiace skaly. Lokalita nás zaujme pekným výhľadom, ale hlavne vzácnymi lesnými a lúčnymi spoločenstvami s viacerými ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov. Sú tu tiež pôsobivé krasové útvary, tzv. škrapové polia – ide o priehlbiny vo vápencových skalkách. Na území platí ochrana 4. stupňa. Z informačného panela sa dozvedáme, že z chránených kvetov tu rastie cesnak žltý, tarica horská a poniklec veľkokvetý, zo živočíchov tu môžete stretnúť pôvabnú babôčku pávookú, kobylku zelenú a nenásytnú modlivku. Po štvrťhodine skúmania prírodnej pamiatky sa zberáme na Krahulčie vrchy. V skalách sa nachádzajú dve jaskyne. Veľká Dolnosokolská jaskyňa má 15-metrovú podzemnú chodbu. Boli tu nájdené predmety z mladšej doby kamennej, čo znamená, že sa v nej skrývali pravekí ľudia. Kvapľová výzdoba je trochu slabšia, dnes nás však potešili ľadové cencúle visiace z chladných stien. V dierach zimujú netopiere. Kúsok nižšie sme si pozreli aj Malú Dolnosokolskú jaskyňu. Jej dĺžka je 10 metrov.

     Vraciame sa späť na Trhovičnú lúku a po hrebeni Inovca smerujeme na vrch Marhát. Na 748-metrovom kopci sa týči drevená rozhľadňa, ktorá bola vybudovaná v roku 2008 a je z nej ďaleký výhľad na všetky svetové strany. Na Marháte sú tiež prístrešky, ohniská, lavičky a niekoľko náučných tabúľ. Opečieme si prinesenú slaninku a vystúpime na najvyššie poschodie 17-metrovej veže. Za vhodného počasia poskytuje krásny výhľad na protiľahlý Tribeč, na niekoľko zrúcanín hradov a dokonca sa dajú spozorovať aj chladiace veže atómovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach. Dnes však bolo trochu zahmlené, takže výhľad nebol ideálny. Niektorí turisti si z vrcholu odskočili ešte do ďalšej jaskyne, ktorá bola z tých dnešných najväčšia. Po vyše hodine ohrievaní sa pri ohníku sa zapíšeme do návštevnej knihy a schádzame k historickej pamiatke – k vzácnej predrománskej rotunde sv. Juraja. Jej vznik sa datuje do 9. storočia a je to jedna z najstarších stavieb na Slovensku, ba dokonca v celej strednej Európe. Na jej vnútorných stenách sa nachádzajú staroveké maľby a obdivovať sa dá i barokový oltár. Na lúke nad kaplnkou bol vybudovaný menší amfiteáter. Každoročne sa tu konávajú púte. Dnes bola rotunda zatvorená, vnútorné priestory sme si preto pozreli iba cez sklenené dvere.

     Napokon sa vraciame do východzieho miesta pri Nitrianskej Blatnici. Cestou si fotíme dvoch diviakov čvachtajúcich sa v bahne v ohradenom areáli. Nepohrdli ani jablkami, ktoré sme im z nesmiernej lásky darovali. Človek nikdy nevie, kedy bude nejakú sviňu potrebovať... V Blatnici, našej štartovej i cieľovej obci, sa nachádza múzeum, ktoré vystavuje archeologické nálezy z okolia rotundy i modely stavieb približujúce slovanské osídlenie v regióne pod Marhátom.