Medvedia, skala, Megoňky (kamenné gule)

21.10.2023

Trasa : Mosty u Jablunkova (žel. st.) - Skalka (chata) - Kostelky - Kamenná chata - rozhľadňa Tetrěv - Pod Veľkým Polomom - Veľký Polom - Pod Veľkým Polomom - Medvedia skala - kamenné gule - Milošová/Megoňky.
Pevnosť Šance.
Parametre trasy :  Dĺžka 12 km, prevýšenie 700 m, menej náročná túra. Čas chôdze: 6 hodín
Lokalita : Západné Beskydy

Popis :
   Veľký Polom - 1067-metrový vrch nachádzajúci sa na slovensko-českej štátnej hranici. Rozprestiera sa na ňom prírodná rezervácia rovnakého mena, ktorej význam spočíva v ochrane vzácnych zmiešaných lesov. Tunajšie porasty sú miestami staré i viac ako 200 rokov.
   Medvedia skala - Pri zaujímavej skale stojí malá kaplnka sv. Huberta, patróna poľovníkov. Zhora zo skaly je pekne vidieť Veľkú Raču a jej okolie, tiež aj hrebeň Malej Fatry. Miestom vedie Cyklotrasa vzájomnosti.
   Kamenné gule Megoňky - Osada Megoňky, nachádzajúca sa v čadčianskej mestskej časti Milošová, sa pýši prírodnou raritou, akú len tak niekde neuvidíme. Touto raritou sú takmer dokonalo tvarované skalné gule rôznych veľkostí od 30 cm po viac ako 2 metre. V minulosti sa tu nachádzali aj kúsky s priemerom 3 metre, ba dokonca i obria 5-metrová guľa, po ktorej zostalo iba prázdne lôžko v skalnej stene bývalého kameňolomu. Vznik skalných gulí dosiaľ nie je uspokojivo objasnený. Geológovia sa nazdávajú, že vznikli otáčaním vo vnútri kameňa, archeológovia ich radia k nevyriešeným megalitickým záhadám, priaznivci teórií o mimozemšťanoch ich zase vyhlasujú za dielo vyšších civilizácií. Tak či onak, skalné gule v Megoňkách sú jednou z našich najzaujímavejších prírodných pamiatok, ktorej obdoby možno nájsť v známych a turisticky vyhľadávaných svetových atrakciách, ako sú napr. Nebeské vajcia na Veľkonočných ostrovoch.
   Šance - Unikátna pamiatka s vekom päťsto rokov mala v dobe svojho vzniku strategický a vojenský význam. Vyvýšená pevnosť je obkolesená hlbokou priekopou a pôdorys pripomína 8-cípu hviezdu. Pôvodne obsahovala veliteľský dom, delostrelecké a posádkové kasárne, vápenné pece, studňu, sklad pušného prachu a dve brány. Dnes sa v rozsiahlom areáli nachádza informačné centrum, náučné tabule a drevené sochy vojakov.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:15 zo sídliska Šípok, o 5:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia 12 €, nečlenovia 14 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, popri Skačanoch, cez Hradište, Vestenice a Lelovce.

Odhlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

Keďže na hraniciach sú kvôli utečencom kontroly, nezabudnite si zobrať občiansky preukaz a tiež kartičku poistenca !

Na akcii tiež môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 11.11. - Zrnová, hrad Lednica, Červený kameň. Cena: 8/10 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Záhadné kamenné gule Megoňky


     Po prvý raz sa turisti z klubu Horec vybrali na Kysuce za dosiaľ nevysvetleným fenoménom – obrovskými kamennými guľami, ktoré boli objavené v opustenom kameňolome v obci Megoňky. Podhorská dedinka sa nachádza v pohorí Západné Beskydy, cez ktoré prechádza slovensko-česká hranica.

     Nenáročná 12-kilometrová túra začala v českom meste Mosty u Jablunkova. Na hraniciach neboli žiadne problémy ani zdržanie, zrejme nás nikto za utečencov nepovažoval. Z Mostov sa strmo štveráme po červenej značke k prvej horskej chate Skalka. Pri druhej chate s názvom Kamenná, kde si doprajeme i teplý obed, sa nachádza rozhľadňa Tetřev. Jej vrchné poschodie je presklené, čo sme doteraz nezažili. Okná s dvojitými sklami zrejme neprešli jarným upratovaním, takže výhľad nebol najjasnejší. I tak sme však v diaľke videli vytŕčajúci Veľký Rozsutec v našej Malej Fatre, na druhej strane sa zase rozprestieralo celé horstvo Moravsko-sliezskych Beskýd, v ktorého časti sa práve nachádzame. Svoj názov rozhľadňa dostala podľa vtáka tetrova, ktorý tu vo väčšom počte hniezdi. Po občerstvení pokračujeme na najvyšší vrch dnešnej túry, 1069-metrový Veľký Polom. Cestou nachádzame v zmiešanom lese dubáky a rýdziky. Ochutnáme aj zopár lesných jahôd a čučoriedok, tie však už boli prezreté.

     Hodinu po poludní prichádzame na spomínaný Veľký Polom. Všade naokolo na veľkej ploche ležia popadané stromy, ktoré nik neodstránil, pretože sa nachádzame v prírodnej rezervácii. Dôležité je, že aspoň výstupová cesta bola spriechodnená a kmene zatarasujúce trasu sú prepílené. Po zápise do vrcholovej knihy a urobení spoločných fotografií klesáme na slovenskú stranu. Tu je situácia odlišná. Nikto sa nenamáhal s odstráneným prekážok, takže ležiace kmene nám často križujú cestu. Musíme ich preliezať, podliezať či obchádzať. Pomaly sa dostávame k Medvedej skale. Do zaujímavého skalného útvaru je zasadená kaplnka venovaná patrónovi poľovníctva sv. Hubertovi. Odvážlivci sa takmer kolmo hore vyštverali na vrchol skaly, ostatní posedávajú na lavičkách či pod prístreškom. Pekný slnečný deň nás nenúti nikam sa ponáhľať, a tak si i na tomto mieste poriadne oddýchneme a vychutnáme si pohľad na malebné zátišie so skalou a kaplnkou.

     Predposledným dnešným cieľom a zároveň zlatým klincom programu bola návšteva prírodnej pamiatky – kamenných gulí pri obci Megoňky. V opustenom kameňolome bolo pred 35 rokmi objavených asi tridsať guľovitých kamenných útvarov s priemerom od 20 až do 300 centimetrov. Smutnou realitou je, že viaceré z nich, vrátané tých obrovských, skončili v súkromných záhradách. Do dnešnej doby sa zachovalo deväť gulí a dve duté kamenné lôžka. Vznik guľovitých kameňov dosiaľ nie je uspokojivo objasnený. Geológovia sa nazdávajú, že vznikli otáčaním vo vnútri horniny, archeológovia ich radia k nevyriešeným megalitickým záhadám, priaznivci teórií o mimozemšťanoch ich zase vyhlasujú za dielo vyšších civilizácií. Tak či onak, skalné gule v Megoňkách sú jednou z našich najzaujímavejších prírodných pamiatok. Jej obdoby možno nájsť vo vyhľadávaných svetových atrakciách, ako sú napríklad Nebeské vajcia na Veľkonočných ostrovoch. My sme sa mohli dotknúť jednej dva a pol metrovej zachovalej gule, ktorá má v strede výraznú ryhu. Ďalšie tri boli rozbité a zostali z nich iba štvrtiny.

     Keďže nám zostalo ešte trocho času, vrátili sme sa znovu do Čiech a navštívili sme významnú pevnosť Šance. Vek tejto unikátnej pamiatky je päťsto rokov a v dobe svojho vzniku mala strategický a vojenský význam. Vyvýšená pevnosť je obkolesená hlbokou priekopou a pôdorys pripomína 8-cípu hviezdu. Pôvodne obsahovala veliteľský dom, delostrelecké a posádkové kasárne, vápenné pece, studňu, sklad pušného prachu a dve brány. Dnes sa v rozsiahlom areáli nachádza informačné centrum, náučné tabule a drevené sochy vojakov.