Silvestrovský výstup na Osečný

31.12.2023

Trasa : Partizánske (dolný pomník) – horný pomník – stožiar vysokého napätia – Osečný vrch – naspäť tou istou cestou.   (Celkom cca 4 hodiny chôdze.)
Parametre trasy :  Dĺžka 9 km, prevýšenie 370 m, nenáročná túra.
Lokalita : Tribeč – Rázdiel

Popis : Podstatnou časťou pohoria Tribeč je chránená krajinná oblasť Ponitrie. Naším cieľom je vystúpiť na dominantný vrchol podcelku Rázdiel Osečný vrch, kde pri varenom víne spoločne oslávime Silvester 2023.
Počas nenáročnej túry budeme obdivovať krásy miestnej prírody, najmä výhľad na okolie spod vysokého napätia. V prípade dobrej viditeľnosti je vidno aj časť Veľkej Fatry.
Výlet je určený pre všetky vekové kategórie turistov. Každý, kto ešte nemá kalendárik TK Horec na rok 2024, ho dostane.

Osečný - najvyšší vrch podcelku Rázdiel s výškou 552 metrov. Nachádza sa v CHKO Ponitrie. Na vrcholovej čistinke je stôl, lavičky, ohnisko a schránka s návštevnou knihou. Polkruhový výhľad na Javorový vrch, Kopanicu, Hlboké a časť horného Ponitria v pozadí s Považským Inovcom.

Doprava : Individuálna.
Spoločný odchod je o 9. hodine od dolného pomníka za riekou Nitrou v Partizánskom, stretnutie na vrchole od 10:30.

Nezabudnite si priniesť vlastné poháriky na varené víno (tento rok ho bude až 40 litrov) a samozrejme doneste niečo ochutnať z vášho vianočného pečiva či zabíjačky.
Drevo na oheň je pripravené, za čo, ako každoročne, patrí vďaka Kolačancom.

Prosíme turistov, ktorí môžu, aby prišli pomôcť s vynesením kotla, stojana a desiatich 5-litrových bandasiek s vínom a vodou.
Stretnutie nosičov bude o 8:30 na sídlisku Šípok na križovatke, kde sa od Horskej ulice odpája cesta na cintorín. Cez lúku pôjdeme s vecami k stožiaru a na vrchol.


FOTOGRAFIE



Rekordný počet turistov na Osečnom


      Posledný minuloročný deň sa doobeda o deviatej zišlo pri dolnom pomníku niekoľko desiatok milovníkov prírody. Turistický klub Horec organizoval ďalší ročník Silvestrovského výstupu na Osečný. Ráno bolo celkom teplé. Predseda klubu privítal účastníkov, zaželal im šťastný nový rok a pozval ich na najbližšiu januárovú akciu. Bude ňou výstup na Michalov vrch.

      Po privítaní sa už účastníci vydali serpentínami na horný pomník, kde nasledovala spoločná fotografia. Na križovatkách sa k hlavnému prúdu pridávali ďalší a ďalší turisti. Druhou zastávkou bol stožiar vysokého napätia s pekným výhľadom na časť Hornej Nitry a protiľahlé pohoria. Počas kratšieho oddychu prišlo na rad občerstvenie a fotografovanie prírody. Polooblačné silvestrovské počasie nebolo úplne ideálne, ale dôležité bolo, že nepršalo. Na 552-metrovom Osečnom vrchu sa postupne schádzali mnohé desiatky účastníkov. Spolu sa nás na vrchole zišlo až 132, čo je rekordný počet počas celej histórie tohto podujatia. Príchodzích víta blčiaci oheň. Nosič kotla kvôli zaľahnutému uchu nepočul ranné zvonenie, a tak dorazil na vrchol o 40 minút neskôr, ako bolo naplánované. Napokon sa však všetko stihlo a rozvoniavajúce varené vínko, ktorého tento rok bolo až 40 litrov, potešilo účastníkov. Drevo pripravili ako obyčajne turisti z Kolačna. Okrem teplého nápoja a mnohých druhov sladkostí sa ľudia ponúkali aj niekoľkými druhmi klobás, syrov, pagáčikov, jednohubiek a ďalšími dobrotami.

      Po troch hodinách na Osečnom strávených priateľskými rozhovormi a ochutnávaním prinesených lahôdok sme si urobili vrcholové fotografie, zapísali sa do knihy návštev a pomaly sme sa vracali späť k svojim rodinám.