Premietanie fotografií a filmu

23.2.2023

Lokalita : Klub spoločenských organizácií (Februárová ulica, prvá budova na ľavej strane, hore schodmi a hlavným vchodom dnu).
Čas : 15:45-18:45

TK HOREC vás pozýva na premietanie fotografií a dokumentárneho filmu. Množstvo záberov spolu s komentárom vám priblíži všetkých 20 minuloročných turistických a cyklistických akcií.
Po prestávke si budete môcť pozrieť vysokohorský film s názvom "Nič nie je nemožné". Je o horolezcovi Nirmalovi Purjovi, ktorý zdolal všetkých 14 svetových osemtisícoviek iba za šesť mesiacov.
Premietanie sa uskutoční v Klube spoločenských organizácií (na Februárovej ulici) vo štvrtok 23. februára od 15:45.
Bude aj slané a tekuté občerstvenie.


Na akcii môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 11.3. - Za prírodnými krásami Kňažieho stola. Cena: 4/6 eur.
Taktiež môžete zaplatiť členské a za niektoré ďalšie zájazdy, napr. za cykloakciu - viď OZNAMY na hlavnej stránke.



Premietanie s Horcom


     V Klube spoločenských organizáciíí sa posledný februárový štvrtok uskutočnila spoločensko-náučná akcia turistického klubu Horec. Po dlhšom čase pripravil výbor pre svojich členov a sympatizantov premietanie fotografií a horolezeckého filmu. Najprv si štyri desiatky divákov pozrelo snímky zo všetkých dvadsiatich minuloročných turistických a cyklistických akcií vrátane atraktívnej trojdňovky v Pieninách. Odborný komentár k jednotlivým záberom si pripravil predseda klubu Peter Horváth a videoprojektor obsluhoval Peter Belák. Po prestávke, kedy sa prítomní mohli občerstviť čerstvými pagáčikmi a surovým či vareným vínkom, bol pustený dokumentárny film Nič nie je nemožné. Hovoril o nepálskom horolezcovi Nirmalovi Purjovi, ktorý v roku 2019 iba za šesť a pol mesiaca zdolal v rámci akcie „Project possible“ všetkých 14 svetových osemtisícoviek. Tú poslednú sa mu takmer nepodarilo dosiahnuť – a to kvôli čínskej byrokracii – nakoniec však všetko potrebné stihol vybaviť, a tak si do svojej zbierky pridal aj tú štrnástu. Jeho nadľudský výkon ocenil aj prvý pokoriteľ Mount Everestu Reinhold Messner. Purja navyše počas zostupov z práve zdolaných osemtisícových vrcholov dvakrát pomáhal vyčerpaným a podchladeným cudzím horolezcom dostať sa do bezpečia. Jedného sa mu podarili zachrániť, druhého, žiaľ, nie. Ako svetový rekordér sám hovorí: „Medzi tým byť odvážny a hlúpy, či žiť pre moment a zabiť sa, je tenká hranica. Ja chcem žiť pre tieto momenty dlhú dobu. Chcel som svetu ukázať, čo je ľudsky možné, keď si správne nastavíte myseľ a vložíte do toho dušu aj srdce.“