Výstup na Veľkú Vápenicu

12.8.2023

Trasa : Pohorelá - Pod Úplazíkom - Andrejcová útulňa - Pod Košariskami - sedlo Priehybka - Veľká Vápenica - sedlo Priehyba - Nižné dolinky - Heľpa.
Parametre trasy :  Dĺžka 16 km, prevýšenie 1010 m, náročná túra. Čas chôdze: 6,5 hodiny.

Lokalita : Nízke Tatry

Popis :
   sedlo Priehybka - plytké skalnaté sedielko v hlavnom hrebeni Nízkych Tatier, juhovýchodne od Veľkej Vápenice. Dôležitá križovatka turistických trás. V blízkosti výdatný prameň.
   Veľká Vápenica - vrch nachádzajúci sa vo východnej hôľnatej časti Nízkych Tatier. Z výšky 1691 metrov budete mať veľkolepý kruhový výhľad na celé Tatry a ďalšie slovenské pohoria. Južné svahy sú zalesnené, severné sú hôľnaté. Vrchol je veľmi plochý s menšími porastami kosodreviny. Sú tu väčšie skalné útvary, niektoré až bizarne modelované.
   sedlo Priehyba - najnižšie položené sedlo v hlavnom hrebeni Kráľovohoľských Tatier. Vedie ním spevnená lesná cesta z Heľpy na Čierny Váh. V sedle je prístrešok a božia muka. Križovatka turistických trás.
   Heľpa - rázovitá poľnohospodárska obec. Prvá písomná zmienka je z roku 1549. Bola osídlená pastierskym obyvateľstvom na valaskom práve. Zachované drevené objekty pôvodnej ľudovej architektúry – zrubové podpivničené domy so sedlovou strechou. Zachovaný ľudový kroj, výšivkárske, tkáčske a rezbárske tradície. Od roku 1963 sa v Heľpe každoročne koncom júna koná folklórny festival.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:45 zo sídliska Šípok, o 6:00 od železničnej stanice.
Cena : členovia 12 €, nečlenovia 14 €.
Autobus pôjde cez Malé Uherce, Hornú Ves a Žarnovicu.

Odhlasovanie a informácie mailom na lu@wing.sk alebo na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Uprednostňujte maily, potom esemesky a nakoniec volania.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a MIESTO NÁSTUPU do autobusu.

Na akcii tiež môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 26.8. - Výstup na Ostrvu. Cena: 14/16 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Prvý raz na Veľkej Vápenici


     Mnohí turisti z Horca na nízkotatranskej Vápenici individuálne už boli. Ale spoločný výstup sa z viacerých dôvodov konal až tento rok, a to druhú augustovú sobotu. Na celom Slovensku vládlo v onen deň krásne slnečné počasie, a tak si milovníci prírody mohli letnú túru skutočne vychutnať.

     Dnešná trasa začala v obci Pohorelá. Po strmšom výstupe sa po necelých dvoch hodinách dostávame k útulni Andrejcová. Počas stúpania sa nám do cesty priplietlo veľké množstvo masliakov, zopár dubákov a kuriatok. Fotoaparáty sa zase potešili bodkovaným muchotrávkam. Hojná bola i úroda čučoriedok a brusníc. Zrekonštruovaná útulňa, kde sa dá občerstviť i prespať, nás privítala voňavou kapustnicou a čapovanými nápojmi. Oddýchli sme si tu dobrú hodinu. Zoznámili sme sa s chatárom a s turistami z Horehronia. Niekto ponúkol slaninu, niekto klobásu, iný zase domáci nápoj. Nakŕmili sme i mačku tínedžerského veku patriacu k výbave chaty. Do sedla Priehybka už pokračujeme červenou magistrálou s názvom Cesta hrdinov SNP, ktorá vedie z Dukly až na Devín a má spolu vyše 760 kilometrov. Po hôľnatom hrebeni Nízkych Tatier kráčame na západ a nadchýname sa slovenskou hornatou krajinou. Dnes nám príroda doprala nielen fantastické počasie, ale i výhľady. Okolo poludnia, po zdolaní 1010 výškových metrov prichádzame na Veľkú Vápenicu. Z 1691-metrového vrchu vidno úplne celé Vysoké Tatry, iba tie najvyššie vrcholce sú mierne zakryté oblakmi. Vidíme i Choč, Muránsku planinu, na východe sa zase týči Kráľova hoľa s typickým vysielačom. Pod vrcholom Vápenice sa nachádzajú viaceré skalné útvary, niektoré bizarných tvarov. Keďže sa niet kam ponáhľať, na najvyššom bode pobudneme dlhší čas. Okrem doplnenia tekutín a živín nám turistka Gabika – podobne ako v máji na fatranskom vrchu Suchý – zarecituje báseň o prírode a spolu si zaspievame krásnu ľudovú pieseň To ta Heľpa. Pod nami hlboko v doline sa totiž rozprestiera okrem iných podhorských dediniek i táto rázovitá pastierska a poľnohospodárska obec.

     Počas klesania do sedla Priehyba, kde je križovatka turistických ciest, znovu ochutnávame tohtoročnú úrodu čučoriedok a malín, obdivujeme farebné motýle a vzácne chrobáky fúzače. Pri zostupe nás masíruje kosodrevina. Zo sedla napokon príkrym šmykľavým chodníkom zídeme do Heľpy. Tá je známa zachovanými drevenými objektami pôvodnej ľudovej architektúry, ako sú zrubové podpivničené domy so sedlovou strechou. Zachovali sa tu aj ľudové kroje, tiež i výšivkárske, tkáčske a rezbárske tradície. Od roku 1963 sa v Heľpe každoročne koncom júna koná folklórny festival. My končíme svoju 16-kilometrovú púť v heľpianskej pizzerii, kde si každý doprial, čo jeho chuťové poháriky potrebovali.