Vianočný výstup na Žarnov

27.12.2023

Trasa : Autobusová točňa na Ľubianke (Bridove štále) – sedlo pod Žarnovom - Žarnov – sedlo - autobusová točňa.   (Celkom 4 hodiny.)
Parametre trasy :  Dĺžka 6 km, prevýšenie 470 m, nenáročná túra.
Lokalita : Vtáčnik

Popis : Vtáčnik je po Poľane druhým najvyšším pohorím slovenského stredohoria. Taktiež je sopečného pôvodu.
Naším cieľom bude vystúpiť na výrazný bralnatý vrchol Žarnova (840 m), kde účastníkov čakajú krásne výhľady, sladkosti a tekutiny.
Každý dostane - ako tradične - kalendárik na rok 2024.
Nenáročné podujatie je určené pre všetky vekové kategórie.
Prineste ostatným ochutnať, čo ste upiekli, prípadne vyúdili na vianočné sviatky.
  
Doprava : Individuálne (autami).
Stretnutie na Ľubianke pri točni autobusov o 9:30 hod.

FOTOGRAFIE



Po roku opäť na Žarnove


      Po vianočných sviatkoch sa rozhýbali aj turisti. Streda 27. decembra priniesla krásne slnečné počasie. A tak sa niekoľko desiatok turistov z klubu Horec, ale aj z okolitých turistických klubov vybralo na sopečný vrch Žarnov ležiaci v pohorí Vtáčnik. Pre horcov to bol už 24. ročník takéhoto vianočného výstupu.

      Lesná cesta bola dosť zablatená, viacerí preto stúpali na 840-metrový vrchol mimo značky po lese. Tesne pod vrcholom bolo asi 8 centimetrov snehu. Tam sme natrafili na starú žltú značku, ktorá bola neskôr preložená. Postupne sa na Žarnov vyštveralo okolo 80 turistov a niekoľko štvornožcov rôznych plemien. Vrcholová časť sa už nachádza v prírodnej rezervácii s názvom Buchlov. Príchodzí dostali od výboru TK Horec účastnícke listy a kalendáriky na rok 2024, na ktorých sú odfotené horolezecké cvičné skaly Hrádok. Zapísali sme sa do návštevnej knihy, dlhšiu dobu si pobudli na skale, pozreli si výhľady na protiľahlé pohoria. Z vrcholu bolo okrem Inovca a Rokoša dovidieť aj na Strážov. Počasie bolo celý deň slnečné, i keď hore fúkal studenší vietor. Po hodinke rozhovorov a pripíjaní si na nový rok zase schádzame k svojim autám. Viacerí znovu alternatívnou trasou, a to popri senníku.