Zrnová, hrad Lednica, Červenokamenské bradlo

11.11.2023

Trasa : Zubák - Krepčiačka - Zrnová - Krepčiačka - hrad Lednica - Červenokamenské sedlo - Červenokamenské bradlo - Červený Kameň.
Parametre trasy :  Dĺžka 14 km, prevýšenie 820 m, stredne náročná túra. Čas chôdze: 4,5 hodiny
Lokalita : Biele Karpaty

Popis :
   Zrnová - 854-metrový vrch nad obcou Lednica. Na vrchol vedie neznačený chodník. Zrnovú pokrýva iba nízka vegetácia, takže nič nezavadzia krásnemu kruhovému výhľadu. Vidno okolité vrchy Bielych Karpát, Považský Inovec, Strážovské vrchy a Malú Fatru.
   hrad Lednica - azda najťažšie prístupný slovenský hrad. V minulosti doň viedla jediná cesta – cez dva padacie mosty a takmer 10 metrov dlhý skalný tunel. Ním sa do vnútornej časti hradu vchádza podnes. Na vrchol hradu vedie kovový rebrík a úzke schody vytesané do skaly. Lednické hradné bralo, poskytujúce výhľad na okolitú krajinu, je súčasťou jedinečného bradlového pásma Bielych Karpát, do ktorého patrí Vršatecké bradlo s hradom Vršatec či Červenokamenské bradlo tvaru štíhlej ihly.
   Červenokamenské bradlo - prírodná rezervácia, ktorá je tvorená dvomi bralnatými hrebeňmi vypínajúcimi sa nad obcou Červený Kameň. Dominantným útvarom oblasti je Červená skala, krajinársky hodnotný vápencový monolit načervenastej farby, ktorý dosahuje výšku 45 metrov. V Červenej skale sa nachádza množstvo miestami dobre badateľných skamenelín i otvor, v ktorom je umiestnená soška Panny Márie. K bradlu vedie z obce náučný chodník.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 6:15 zo sídliska Šípok, o 6:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia 8 €, nečlenovia 10, €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, popri Skačanoch, cez Hradište a Trenčianske Teplice.

Odhlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

Na akcii tiež môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 25.11. - Zvonička, rozhľadňa Háj. Cena: 4/6 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Jesenná návšteva hradu Lednica


     I keď predpoveď počasia na druhú novembrovú sobotu nebola najlepšia a viacerých turistov od účasti na akcii odradil očakávaný dážď, napokon v Bielych Karpatoch nespadla ani jedna kvapka. A práve tam sa vybrali horci, aby po prvýkrát spolu navštívili vrch Zrnová, Lednický hrad a Čevenokamenské bradlo.

     Menej náročná túra započala v prihraničnej obci Zubák. Z nej sme sa vydali po zablatenej lesnej ceste k prvému dnešnému cieľu. Bola ním 854-metrová Zrnová. Cestou nachádzame množstvo rýdzikov, masliakov a bedlí. Niekto si hubársky nález zobral domov, niekto ochutnal i surové jedince. Na vrchole nás víta pekne upravený drevený stojan s názvom vrchu a s obrázkom. Kopec je pokrytý iba nízkou vegetáciou, takže v peknom počasí je z neho ďaleký výhľad. Dnes však kvôli hmle toho veľa vidieť nebolo.

     Po oddychu a spravení vrcholových fotografií schádzame zo Zrnovej dolu a pokračujeme po lúkach a riedkom lese až do dedinky Lednica. Nad ňou sa vypína vysoké a strmé vápencové bralo, na ktorom stojí malebná zrúcanina Lednického hradu. Pred ruinami nás už čaká objednaný sprievodca. Podrobne nám porozpráva o histórii obce i samotného hradu, môžeme si kúpiť magnetky či pohľadnice. Za menší poplatok sa potom cez desaťmetrový skalný tunel dostávame na hradné nádvorie. Lešenie, stavebný materiál a pomôcky napovedajú, že 800-ročná stavba je už dlhšiu dobu v rekonštrukcii. Zabezpečuje ju Historicko-astronomická spoločnosť v spolupráci s obcou. Hrad pôvodne slúžil na stráženie severnej hranice Rakúsko-Uhorska. Dodnes sa tu zachovalo niekoľko miestností, stopy po padacích mostoch a delová bašta. Na vrchné podlažie vedie 15-metrový kovový rebrík a k prírodnej pozorovateľni treba ešte pokračovať úzkymi schodami vytesanými do skaly. Z najvyššieho bodu zrúcacniny je krásny výhľad na obec Lednicu i na okolité pohoria, z ktorých jedno leží aj v Čechách. V niektorých obdobiach hniezdi v horných častiach hradu výr skalný a sokol sťahovavý; vtedy je tam prístup zakázaný. Keďže sa vyčasilo a na chvíľu sa dokonca ukázalo i slnko, v ruinách pobudneme takmer hodinu.

     Potom sa poberieme sa posledný úsek dnešnej 14-kilometrovej túry. Ten vedie cez sedlo k Červenokamenskému bradlu. Je to prírodná rezervácia tvorená dvomi bralnatými hrebeňmi vypínajúcimi sa nad obcou Červený Kameň. Dominantným útvarom oblasti je Červená skala, krajinársky hodnotný vápencový monolit načervenastej farby, ktorý dosahuje výšku 45 metrov. V skale sa nachádza množstvo dobre badateľných skamenelín. Je tu i otvor, v ktorom je umiestnená soška Panny Márie. K bradlu vedie z obce náučný chodník. Po príchode do dediny si doplníme tekutiny a sacharidy v miestnej cukrárni či krčmičke a okolo tretej hodiny štartuje náš autobus na cestu domov.