Zvonička, rozhľadňa Háj

25.11.2023

Trasa : Nová Baňa - banský a rozprávkový náučný chodník - banské šachty - Červená skala - Havrania skala - šachta Klingsbittner - hojdačka - rozhľadňa Háj - Predný Šarvíz - Kohútovo - lesnícky náučný chodník Záhradný les - Zvonička - feraty - Nová Baňa (Lidl).
Parametre trasy :  Dĺžka 11 km, prevýšenie 560 m, nenáročná túra. Čas chôdze: 4 hodiny.
Lokalita : Pohronský Inovec

Popis :
   Zvonička - Pôvod malebnej historickej zvonice ukrytej v lesoch nad mestom siaha do druhej polovice 19. storočia. V tomto období vyrástlo na úpätí vrchu Háj pútnické miesto s kaplnkou, ktorú Novobančania plánovali vybaviť zvonmi. Keďže však zistili, že zvuk zvonov by z kaplnky nedoľahol do mesta, rozhodli sa postaviť pre ne na neďalekom, lepšie situovanom mieste samostatnú drevenú zvonicu. Okolo nej vyrástol neskôr rekreačný areál.
   rozhľadňa Háj - Nad Novou Baňou vo výške 629 metrov sa vypína 18-metrová rozhľadňa. Veža bola postavená v októbri 2017. Spodná tretina je murovaná, zvyšok je z dreva a strecha z plechu. Veža má šesť medzipodlaží, dve vyhliadkové poschodia a hore veľkú plošinu s vysunutou podlahou. Pri pozorovaní panorámy si môžete pomôcť dalekohľadom s 35-násobným priblížením. V spodnej časti stavby sú umiestnené mlynské kolesá z ryolitu, ktoré sa v tejto oblasti vyrábali. Nachádza sa tu aj schránka s návševnou knihou a drevené lavičky na oddych.
   náučný chodník Zvonička - bol zriadený za účelom získavania a prehlbovania poznatkov v rôznych oblastiach histórie, poznávanie zaujímavých prírodných lokalít zameraných na pôvodnú faunu a flóru, s atraktívnymi pohľadmi na Novú Baňu. Samotný chodník má dĺžku 6 kilometrov s niekoľkými informačnými a panoramatickými tabuľami i lavičkami.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:30 zo sídliska Šípok, o 7:45 od železničnej stanice.
Cena : členovia TK 4 €, nečlenovia 6 €.
Autobus pôjde cez Malé Uherce a Hornú Ves.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

MAPA     FOTOGRAFIE



Na Zvoničke aj žiaci z Uheriec


     Koncom novembra sa členovia klubu Horec vybrali do Novej Bane. Nad ňou sa nachádzajú zaujímavé prírodné a historické objekty. Menej náročnej, asi 10-kilometrovej túry sa zúčastnilo aj sedem žiakov zo Základnej školy Veľké Uherce spolu so svojou pani učiteľkou Katkou Hubkovou, ktorá na škole založila turistický krúžok.

     A tak tridsiatku dospelých spolu so štvrtákmi až siedmakmi spomínanej školy doviezol autobus poslednú novembrovú sobotu do obce Nová Baňa. Tá sa nachádza na východnom okraji Pohronského Inovca. Zo žiakov sa túry zúčastnili Paulínka, Nikolka, Viktorka, Kamil, Marko a dvaja Tomášovia. Neodradilo ich ani premenlivé, priam aprílové počasie, keď v istých momentoch začali z neba padať snehové krúpy. O pár minút sa však úplne vyjasnilo a užili sme si aj slnko. Z centra baníckeho mestečka pomaly stúpame 7-kilometrovým náučným chodníkom. Je zameraný najmä na banské aktivity v okolí, ale i na ochranu prírody. Deti si po prvom stúpaní oddýchli pri Baníckej útulni a z informačných panelov sa dozvedeli o legendách a povestiach viažucich sa k tejto oblasti. Dospelí si zase prečítali dačo z histórie baníctva a starovekého osídlenia.

     Náučná cestička nás okolo dvoch zachovalých banských šácht a popri drevených postavičkách znázorňujúcich trpaslíka a baníka privádza na Červenú skalu. Tá je tvorená ružovkastou horninou ryolit, z ktorej sa v stredoveku okrem iného vyrábali aj mlynské kolesá. Zo skaly bol krásny výhľad na časť Novej Bane nielen s jej modernou výstavbou, ale aj na lazy a samoty. V údolí bolo vidno i rieku Hron, za ktorou sa rozprestierali Štiavnické vrchy. Kúsok vedľa sa nachádza ďalšia skala s názvom Havrania. Farebná panoramatická tabuľa ukazuje na významné zemepisné ciele, ktoré je možno z vrcholu vidieť. Z brala sa poberáme k 120-metrov hlbokej šachte Klingsbittner, ktorá kedysi slúžila na odvetrávanie bane a na dopravu materiálu. Aby do nej niekto nespadol, je chránená dreveným zábradlím a mrežami. Na malom vŕšku, ktorý sa nám priplietol do cesty, sa deti spolu so svojou učiteľkou do vôle vyšantili na trojmetrovej hojdačke zavesenej na konári.

     Postupne prichádzame na vrch Háj, na ktorom stojí moderná rozhľadňa. V nadmorskej výške 629 metrov sa vypína šesťpodlažná vyhliadková veža postavená v roku 2017. Jej spodná tretina je murovaná, zvyšok je drevený. Horná plošina má vysunutú podlahu. Pri pozorovaní panorámy sa hodil i ďalekohľad s 35-násobným priblížením. V spodnej časti stavby sú umiestnené mlynské kolesá z ryolitu, ktorý sa ťažil v neďalekom kameňolome. Nechýba ani návštevná kniha, lavičky či starý banský vozík, ktorý sa páčil hlavne našim najmladším účastníkom, takže neváhali a štyria do neho vliezli.

     Z vrchu Háj klesáme do Kohútova. Je to menšie pútnické miesto s kaplnkou a pódiom. V parku nás zaujme vysokánsky ihličnan tisovec dvojradý. Nasleduje ďalší náučný chodník, tentoraz lesnícky. Popri ňom je zasadených niekoľko desiatok stromov z celej Európy a pri každom sa nachádza tabuľka s jeho názvom. Prichádzame na čistinku, ktorej dominuje Zvonička. Je to drevená stavba z 19. storočia; z nej sa počas konania pútí zvonilo a zvuk sa z výšky rozliehal do širokého okolia. Neskôr okolo zvonice vyrástlo rekreačné stredisko. I my využívame pohostinské služby bufetu a chaty, ktorá nám ponúkla jedlá a nápoje od výmyslu sveta. Interiér je vyzdobený maľbami znázorňujúcimi okolitú prírodu.

     Posledným dnešným zážitkom bolo preliezanie ferrát. Detský ferratový areál bol navrhnutý a vytvorený pre rodiny, ktoré vyhľadávajú aktívny pohyb v prírodnom prostredí. Kovové mosty, lanové siete, skoby v skalách či sokolie hniezda pomáhajú mladým turistom učiť sa pohybu na skalách, prispievajú k zlepšovaniu motoriky či prekonávaniu strachu z výšky. Na malých skalných masívoch je vybudovaných 285 metrov ferratových ciest. Po absolvovaní ferrát už schádzame do Novej Bane, aby sme sa okolo tretej hodiny obohatení o mnohé zážitky a poznatky vybrali späť do rodných obcí.