Šútovský vodopád, Chleb

1.6.2024

Trasa A : Šútovo - Rieka - Šútovský vodopád - Mojžišove pramene - Kopiská - sedlo za Hromovým - Chleb - Snílovské sedlo - chata pod Chlebom - Zajacová - Hlásna skala - Šútovo.
Parametre trasy A :  Dĺžka 19 km, prevýšenie 1240 m, náročná túra. Čas chôdze: 7,5 hodiny.

Trasa B : Šútovo - Rieka - Šútovský vodopád - Mojžišove pramene - Kopiská - chata pod Chlebom - Zajacová - Hlásna skala - Šútovo.
Parametre trasy B :  Dĺžka 15 km, prevýšenie 1010 m, náročnejšia túra. Čas chôdze: 6 hodín.

Lokalita : Malá Fatra.

Popis :
   Šútovský vodopád - najvyšší vodopád Malej Fatry a zároveň 4. najvyšší na Slovensku. Vodopád je tvorený Šútovským potokom a jeho výška dosahuje úctyhodných 38 metrov. Vedie k nemu značkovaný turistický chodník z obce Šútovo (časť Rieka), ktorý je vybavený informačnými panelmi oboznamujúcimi návštevníkov s faunou, flórou, vodnými tokmi i geológiou Šútovskej doliny.
   Chleb - (1647 m) je tretí najvyšší vrch Malej Fatry. Zároveň je súčasťou národnej prírodnej rezervácie Chleb. Táto rezervácia sa vyznačuje vzácnym rastlinstvom a živočíšstvom, nachádzajú sa tu spoločenstvá chránenej kosodreviny a alpských lúk. Predmetom ochrany je však aj tunajšia neživá príroda, najmä zaujímavé skalné bralá, rokliny a kamenné moria. Vrchol Chlebu je vynikajúcim vyhliadkovým bodom.
   Chata pod Chlebom - najvyššie položená turistická horská chata v Malej Fatre vo výške 1423 metrov. Táto pomerne malá chata je celoročne otvorená a jej súčasťou je aj reštaurácia. Prvé zmienky o chate sú známe z obdobia Slovenského štátu. V roku 1945 bola vypálená ustupujúcimi nemeckými vojakmi. Neskôr bola na pôvodných základoch obnovená, ale v apríli 1982 opäť vyhorela. Súčasná chata je postavená na mieste hospodárskej budovy bývalej chaty. Výborné výhľady na hrebeň Malej Fatry a na okolité pohoria.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:50 zo sídliska Šípok, o 6:10 od železničnej stanice.
Cena : členovia 9 €, nečlenovia 11 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice (Belanka), okolo Skačian, cez Hradište, Lelovce a Prievidzu.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk).
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

Kto vyhral v tombole vo Veľkých Uherciach dva lístky na Chleb, nech sa prosím ohlási. Či sa akcie zúčastnia a ak áno, kde budú nastupovať.

MAPA     F



Šútovský vodopád, Chleb