Valašská cyklotúra Moravská brána

5.10.2024

Trasa : Horná Bečva – Prostredná Bečva – Dolná Bečva – Rožnov pod Radhoštěm – Valašské Meziříčí – Krásno nad Bečvou – Lhotka nad Bečvou – Hustopeče nad Bečvou – Skalička – Teplice nad Bečvou – Týn nad Bečvou.
Parametre trasy :  Dĺžka 68 km. Čas jazdy: 5,5 hodiny.

Pešiaci : Rožnov pod Radhoštem – Valašské múzeum v prírode, Hranická priepasť, hrad Helfštýn.
Lokalita : Valašsko - Morava.

Šiesta hromadná cyklotúra TK Horec. Cyklisti budú prechádzať Valašskou cyklotrasou a Moravskou bránou.
V prípade predpovede silnejšieho dažďa bude akcia preložená na nejaký jesenný termín (podľa dispozície cykloprívesu).

Popis Valašskej cyklotrasy :
Cyklostezka Bečva vede od pramenů Rožnovské a Vsetínské Bečvy až po soutok s řekou Moravou. Celá trasa je dlouhá 152,6 km. Úsek kolem Vsetínské Bečvy začíná ve Velkých Karlovicích a končí ve Valašském Meziříčí. Další část stezky vede kolem Rožnovské Bečvy, a to z Horní Bečvy do Valašského Meziříčí. Zde se obě větve potkávají a cyklostezka pokračuje dále do Tovačova. Trasa je vedena převážně mimo hlavní silnice a je vhodná pro cyklisty každého věku, rodiny s dětmi, in-line bruslaře, turisty a v zimě i pro běžkaře. Velká část trasy vede po nově vybudovaných úsecích, dále po málo frekventovaných místních komunikacích, zpevněných lesních a polních cestách a jen minimum trasy musíte projet po silnicích. Na trase můžete obdivovat krásnou přírodu Beskyd, valašské dřevěnice roztroušené po obcích a městečkách regionu nebo soustředěné v rožnovském skanzenu. Zastavit se budete moci v centrech historických měst s množstvím zajímavých památek. Přímo na trase nebo v jejím těsném sousedství můžete navštívit muzea, zámky a hrady.

Zaujímavosti na trase :
   Valašské múzeum v prírode - nachádza sa v Rožnove pod Radhoštěm a je najväčším múzeom svojho druhu v České republike. Je tematicky rozčlenené na tri areály – Drevené mestečko, Valašskú dedinu a Mlynskú dolinu. Prirodzene tu stoja originálne drevené stavby prenesené z terénu i kópie a rekonštrukcie historických budov.
   Hranická priepasť - nachádza sa v prírodnej rezervácii Hůrka a je najhlbšou sladkovodnou jaskyňou na svete. Českí speleológovia tu použitím diaľkovo ovládaného robota namerali nový svetový rekord v hĺbke sladkovodnej jaskyne - a to až 450 metrov - a stále pritom nedosiahli dno.
   Helfštýn - zrúcanina hradu pri Týne nad Bečvou. Od roku 1963 je chránená ako kultúrna pamiatka. Hrad bol založený na začiatku 14. storočia. K jeho významnému rozšíreniu došlo na prelome 14. a 15. storočia, kedy patril pánom z Kravař. Ďalšiu rozsiahlu neskoro gotickú prestavbu vykonávali Pernštejnovci od poslednej štvrtiny 15. storočia. Posledným rodom, ktorý na hrade sídlil, boli Bruntálski z Vrbna. V neskorších dobách bol hrad využívaný už len na vojenské účely a od druhej polovice 18. storočia chátral. V minulom storočí bol zrekonštruovaný pre účely prehliadok verejnoťou. Bývajú tu aj stretnutia umeleckých kováčov.

Doprava : Vlastným autobusom so špeciálnym prívesom. Autobus môže zobrať max 40 cyklistov a 10 pešiakov.
Nakladanie bicyklov do prívesu od 5:30 na parkovisku pri výškovej budove ZDA, odchod o 6:00.
Elektrické bicykle iba vo výnimočných prípadoch!!! Treba dohodnúť s Petrom Horváthom.
Nakladanie bicyklov mimo mesta taktiež treba dohodnúť s Petrom Horváthom, ale najlepšie je prísť ráno do Partizánskeho.
Cena : členovia TK 20 €, nečlenovia 22 €.
Zaplatiť treba dopredu celú sumu. Platba až v autobuse nebude možná!

Pre prípad úrazu na bicykli odporúčame pripoistiť sa.
Zoberte si náhradnú pneumatiku, pumpu, nástroje na opravu bicykla a hlavne všetky potrebné doklady!

Z dôvodu predpovede dažďa a búrky sa akcia prekladá na 5. októbra.
* Kto už teraz vie, ze sa cykloakcie v novom termíne nezúčastní, nech to oznámi esemeskou na číslo 0944 902 380 alebo na nižšie uvedený mail.
Peniaze mu budu vrátené, resp. presunuté na Poloniny (kto ešte nemá zaplatenú plnú sumu).
* A kto určite vie, že sa v októbri bude môcť zúčastniť, tiež to môže potvrdiť.


Odhlasovanie a informácie na čísle 0944 902380 (Ľubo M.) alebo mailom: lu@wing.sk

MAPA     F




Horci po Valašskej cyklotrase