Deň s Horcom + guláš pri Cigánke

6.4.2024

Trasa : Ondrášová - Pod Hlbokým - Hlboké - chata Ondrej - Čertova lúka - Salaš - Dolný pomník - Cigánka.
Parametre trasy :  Dĺžka 9 km, prevýšenie 230 m, nenáročná túra. (Čas chôdze: 2,5 hodiny.)
Lokalita : Tribeč – Rázdiel

Popis :
   Ondrášová - miestna časť obce Kolačno. Nachádza sa v Kolačnianskej brázde v nadmorskej výške 290 metrov. Vznikla ako usadlosť materskej obce a v súčasnosti je obľúbenou chatárskou oblasťou.
   Hlboké - rozsiahle lúky pod Osečným, na ktorých sa nachádza zopár starších domčekov so záhradami. V strede lúky je kaplnka s návštevnou knihou. K dispozícii sú lavičky a stôl. 20 minút južným smerom od Hlbokého sa nachádza Kamenná brána.
   Cigánka - známa krčma v miestnej časti Štrkovec. Susedí s parkom, kde sa dá pod stromami posedieť a občerstviť. Na svoje si tu prídu aj deti, ktorým je k dispozícii kolotoč, hojdačky a preliezky. Vedľa krčmy stojí kovový stánok s ponukou teplých jedál. Tu bude pre nás pripravený guláš a v Cigánke zase nápoje.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 7:50 zo sídliska Šípok, o 8:10 od železničnej stanice.
Autobus pôjde cez Malé Uherce, Veľké Uherce a Kolačno.
Cena : pre všetkých účastníkov zadarmo.

Počas presunu z Ondrášovej do Partizánskeho budeme čistiť lesné chodníky od smetí a budeme vypilovať konáre, ktoré zavadzajú peším či dvojkolesovým turistom.
Po vyčistení chodníkov skončí naša púť pri pohostinstve Cigánka, kde bude pre všetkých účastníkov pripravený guláš a čapované pivo alebo nejaký nealkoholický nápoj.


Prihlasovať sa v obchode a platiť netreba. TEN, KTO CHCE ÍSŤ, NECH MI POŠLE MAIL ALEBO SMS, ABY SME VEDELI POČET GULÁŠOV.
Informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk)

Na akcii môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 20.4. - Karanč, Šalgó, Šomoška. Cena: 13/15 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Horci čistili chodníky a hodovali


     Každoročne pri príležitosti výročia založenia Turistického klubu Horec organizuje výbor klubu menej náročnú túru spojenú s oslavou a posedením pri guláši. Tento rok pridali aj ďalšiu aktivitu – vyčistenie značkovaných turistických ciest v okolí mesta.

     Dva autobusy doviezli účastníkov prvú aprílovú sobotu do Ondrášovej. Odtiaľ vedie žltá značka na Hlboké, k bývalej chate Ondrej a cez Čertovu lúku do Partizánskeho. Čistenie trasy spočívalo v odstraňovaní spadnutých konárov a v odštikávaní konárikov či výhonkov, ktoré by mohli zavadzať pešiakom i cyklistom. Hlavnou činnosťou však bolo zbieranie odpadkov, ktoré „ľudia“ zanechali v prírode. A tých bolo veru neúrekom. Pneumatiky, plastové i sklenené fľaše, kovové obaly z farieb, plechovky z nápojov, všakovaké umelohmotné predmety, rozbité sklo, použité antikoncepčné prostriedky... Vidno, že Slováci majú svoje lesy radi a chodia do nich vykonávať množstvo rôznych činností.

     Prospešnej akcie sa okrem dospelých zúčastnilo aj osem žiakov z Veľkých Uheriec so svojimi rodičmi a pani učiteľkou Katkou, ktorá na základnej škole založila turistický krúžok. Pridalo sa aj niekoľko ďalších detí. Cesta z Ondrášovej na Hlboké trvala okolo hodiny. Na lazoch Hlboké, ktoré tvoria rozsiahle pasienky s niekoľkými zrekonštruovanými domčekmi, si doprajeme dlhší oddych, odfotíme sa pred kaplnkou a poctíme návštevnú knihu svojimi podpismi. Lúka je ozdobená jarnými kvietkami ako sú kašky, fialky, mliečniky, púpavy a pľúcniky, z lesa sa ozýva tlkot ďatľov.

     Dvaja vytrvalci vybehli po miestnej značke na 552-metrový vrch Osečný vypínajúci sa nad lazmi. My ostatní pokračujeme s piatimi vrecami odpadu na lúku pri bývalej chate Ondrej. Tú tiež vyčistíme od bordelu a vrecia nechávame po dohode so starostkou obce Brodzany na kraji lúky. Tá nám ochotne prisľúbila, že v prvý pracovný deň pošle po vyzbieraný odpad auto, aby sme takmer 90 kilogramov smetí nemuseli vliecť ešte štyri kilometre do mesta.

     Postupne prichádzame na Námestie mieru v mestskej časti Štrkovec, kde na nás pri pohostinstve Cigánka čaká vyše sto porcií výborného guľáša. Každý účastník si okrem jedla zaslúži aj nápoj podľa výberu. Dobrú atmosféru pre 108 prítomných turistov vytváral náš klubový šofér Dodo Halák svojím spevom doprevádzaným harmonikou.