Karanč, Šalgó, Šomoška

20.4.2024

Trasa : Šiatorská Bukovinka (štátna hranica) - Mižera - Karanč (sedlo) - Karanč, rozhľadňa - kaplnka Szent Margit - Karanč (sedlo) - Somoskőújfalu, vlak (HU) - Salgó mh. (HU) - hrad Salgó (HU) - Salgó mh. (HU) - Somosko (HU) - kamenný vodopád - hrad Šomoška - Somosko.
Parametre trasy :  Dĺžka 20 km, prevýšenie 1100 m, náročná túra. Čas chôdze: 6,5 hodín.
Lokalita : Cerová vrchovina.

Popis :
   Karanč - najvyšší vrch Cerovej vrchoviny s výškou 727 metrov. Nachádza sa v južnej časti pohoria na hranici s Maďarskom. Vrchol je síce zalesnený, ale vďaka rozhľadni je z neho možný výhľad do širokého okolia. Neďaleko na maďarskej strane sa nachádza kaplnka.
   Hrad Šalgó - maďarský hrad, prezývaný aj žiarivý, vznikol v polovici 14. storočia. Stojí na bazaltovom kopci sopečného pôvodu. Neskôr bol obsadený husitmi a potom Turkami. Od 17. storočia začal upadať. Hradná veža je upravená ako rozhľadňa a je z nej krásny výhľad do okolia.
   Hrad Šomoška - zrúcanina hradu v katastri obce Šiatorská Bukovinka v okrese Lučenec, v bezprostrednej blízkosti slovensko-maďarskej štátnej hranice. Hrad založili koncom 13. storočia Kačičovci. Bol stavaný z čadičových kvádrov, ktoré sa ťažili priamo v hradnom kopci. Pri stavbe bol odkrytý i známy kamenný vodopád. Od roku 1703 sa hrad nachádza v ruinách. V súčasnosti je v rekonštrukcii.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:15 zo sídliska Šípok, o 5:30 od železničnej stanice.
Cena : členovia 13 €, nečlenovia 15 €.
Autobus pôjde cez Malé Uherce, Hornú Ves a Žarnovicu.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk).
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

Nezabudnite si zobrať občiansky preukaz a kartičku poistenca!

MAPA     FOTOGRAFIE



Turisti na maďarskom hrade


     Šiesta tohtoročná túra klubu Horec viedla za hranice Slovenska. Na pláne bola návšteva Cerovej vrchoviny, v ktorej sa nachádza vrch Karanč s rozhľadňou a kaplnkou, zrúcanina hradu Šalgó a zrekonštruovaný hradný komplex Šomoška.

     Vyše päťdesiat účastníkov doviezol moderný autobus tretiu aprílovú sobotu k južnému hraničnému prechodu Šiatorská Bukovinka. Odtiaľ už vedie žltá turistická značka najprv cez polia a potom bukovým lesom okolo sympatickej studničky na 727-metrov vysoký vrch Karanč. Počasie bolo typické aprílové – chvíľu mrholenie, potom slnko, zrazu náhle mrákava a dážď, znovu slnko, znovu mrholenie – a takto celý boží deň. Na Karanči, ktorým prechádza štátna hranica, sa okrem telekomunikačného vykrývača nachádza 9-poschodová vyše dvadsaťmetrová oceľová rozhľadňa. Poriadne vysoká veža nám poskytla výhľad na protiľahlý kopec s ruinami hradu Šalgo, kam máme namierené v popoludňajších hodinách. Vidíme aj mestá Lučenec a Salgotarián. Po vychutnaní si pohľadov ešte zbehneme kúsok nižšie a pofotíme si pekne upravenú kamennú kaplnku Szent Migrit.

     Po zostupe z Karanča a prejdení železného mostíka vedúcom ponad koľaje vchádzame do obce Somoskoújfalu. Keďže začína pršať, vyše hodiny pobudneme v miestnej krčmičke, kde sa nám podarí objednať si maďarským jazykom nejaké nápoje. Potom pokračujeme po jednej z viacerých lesných ciest k ruinám hradu Šalgó. Turistické značenie nie je také dokonalé ako u nás, miestami preto presne nevieme, kadiaľ pokračovať. Papierové či digitálne mapy porovnávame so smerovníkmi, chvíľu kráčame, potom sa vraciame, rozmýšľame, kam môžu viesť žlté či červené kríže na stromoch. Napokon sa predsa len dostávame k onej zrúcanine. Hrad Šalgó, prezývaný aj žiarivý, vznikol v polovici 14. storočia. Stojí na bazaltovom kopci sopečného pôvodu. Neskôr bol obsadený husitmi a potom Turkami. Od 17. storočia začal upadať. Hradná veža, do ktorej vedú drevené schody, bola upravená ako rozhľadňa, takže je z nej krásny výhľad do okolia. Zachovalo sa i niekoľko múrov, ale nie je ich veľa. My z niekoľkých okien vo veži obdivujeme okrem okolitej krajiny najmä dúhu, ktorá sa rozprestiera nie hore, ale netradične dole pod nami.

     Náš „dúhový pochod“ pokračuje okolo botanickej záhrady, jazierka a rekreačného strediska. Prichádzame do dediny Somosko, nad ktorou sa týči zrúcanina hradu Šomoška. Tá je však už na slovenskej strane. Najprv si pozrieme kamenný vodopád tvorený šesťuholníkovými hranolmi, ktorý vznikol stuhnutím a vykryštalizovaním sopečnej lávy. Hranoly sú až 9 metrov dlhé a visia zo skaly, akoby sa chceli odtrhnúť. Pod vodopádom sa nachádza kamenné more. Oba tieto úkazy sú súčasťou národnej prírodnej rezervácie Šomoška a prechádza popri nich náučný chodník. Potom po zaplatení dvojeurového poplatku vystúpime na samotný hrad. Ten založili koncom 13. storočia Kačičovci. Bol stavaný z čadičových kvádrov, ktoré sa ťažili priamo v hradnom kopci. Dokonca aj studňa vznikla vylámaním oných čadičových hranolov. Stavbu obsadili v 16. storočí osmanské vojská a neskôr aj cisárski vojaci, ktorí hrad čiastočne zbúrali. Od roku 1703 je v ruinách. V súčasnosti sa rekonštruuje, obnovená bola hlavne strecha veže. V areáli zotrváme takmer hodinu, niet sa kam ponáhľať. Po štvrtej hodine sa pomaly zberáme opäť na maďarskú stranu, kde nás čaká 57-miestny autobus.