Slovenský raj - Zejmarská roklina

11.5.2024

Trasa : Biele Vody - Zejmarská roklina - Geravy - Malé Zajfy - Veľké a Malé Zajfy - Občasný prameň - Havrania skala - Stratený kaňon - Stratená.
Parametre trasy :  Dĺžka 13 km, prevýšenie 730 m, stredne náročná túra. Čas chôdze: 5 hodín.
Lokalita : Slovenský raj.

Popis :
   Zejmarská roklina - krátka exponovaná tiesňava, jediná v južnej časti Slovenského raja. Výstup je zabezpečený rebríkmi, stúpadlami a reťazami. Prechod tiesňavou je jednosmerný, proti toku potoka. Najexponovanejší je prechod cez vodopády kpt. Jána Nálepku.
   Občasný prameň - ojedinelý krasový útvar, kde voda z tohto prameňa vyteká len občas. Jeho jedinečnosť sa vysvetľuje tým, že prameň je napojený na jaskynný systém s chodbami v tvare obráteného písmena V. Ak vodný stlpec dosiahne jeho vrchol, voda sa prepadne cez krasový sifón a otvorom v zemi vytečie na povrch. Začiatok vyvierania ešte donedávna ohlasoval tzv. klepáčik – dômyselné zariadenie podobné vodným mlynom.
   Havrania skala - výrazný bralnatý vrchol poskytujúci jeden z najpôsobivejších výhľadov na Slovensku. Krásny výhľad na náhorné plošiny Slovenského raja, Volovské vrchy a Vysoké Tatry.
   Stratená - horská obec patriaca ku Gemeru, ležiaca v krásnom prírodnom prostredí. V minulosti sa v jej chotári ťažila medená, niklová a kobaltova ruda. Tie sa spracúvali v miestnej hute. Vysoké pece postavené v roku 1723 patrili Coburgovej spoločnosti.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:30 zo sídliska Šípok, o 5:40 od železničnej stanice.
Cena : členovia 15 €, nečlenovia 17 €.
Autobus pôjde cez Malé Uherce, Hornú Ves a Žarnovicu.

Odhlasovanie, prihlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail (lu@wing.sk).
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

MAPA     F



Horci v Raji