Výstup na Veľkú Raču, lyžovačka

17.2.2024

Trasa : Oščadnica (vyšný koniec) - Príslop - Pod Hladkou - chaty, rázcestie - Skalné diery - Veľká Rača - výhľadová plošina - Schronisko na Wielkej Raczi - Veľká Rača - rozhľadňa Dedovka - chata na Rači - Dedovka - Pod Hladkou - Príslop - Oščadnica (Dedovka).
Parametre trasy :  Dĺžka 16 km, prevýšenie 860 m, náročnejšia zimná túra. Čas chôdze: 5 hodín.

Lokalita : Kysucké Beskydy

Lyžovanie : Lyžiari môžu využiť známe lyžiarske stredisko vo Veľkej Rači DEDOVKA.

Popis :
   Veľká Rača - najvyšší vrch pohoria Kysucké Beskydy s výškou 1236 metrov. Známy je najmä vďaka lyžiarskemu stredisku, no veľmi zaujímavý je i pre peších turistov. Jeho veľkú časť zaberá rovnomenná národná prírodná rezervácia ochraňujúca pôvodné lesy pralesovitého charakteru s množstvom vzácnych rastlín. Na vrchole sa nachádza drevný kríž a vyhliadková plošina, z ktorej možno pozorovať Moravsko-sliezske i Oravské Beskydy, Malú Fatru a Západné Tatry. Kúsok pod vrcholom, na poľskej strane je horská chata a reštauráciou.
   Dedovka - lyžiarske stredisko so 4-sedačkovou lanovkou. Lanová dráha je dlhá 1200 metrov. Z vrcholu sa môžete spustiť jednou zo štyroch zjazdoviek. Najdlhšia má 1300 metrov. K dispozícii je aj bobová dráha.

Doprava : Vlastným autobusom. Odchod o 5:50 zo sídliska Šípok, o 6:10 od železničnej stanice.
Cena : členovia 12 €, nečlenovia 14 €.
Autobus pôjde cez Veľké Bielice, popri Skačanoch, cez Hradište, Lelovce a Prievidzu.

Odhlasovanie a informácie na čísle 0944 902 380 (Ľubo Mazán).
Ak sa náhodou nedovoláte, pošlite esemesku alebo mail.
Peniaze môžete posielať aj na účet: SK83 0900 0000 0050 7489 9023
Do poznámky uveďte mená a priezviská turistov a miesto nástupu do autobusu.

Na akcii tiež môžete zaplatiť za ďalšiu túru, ktorá bude 9.3. - Plavecký kras. Cena: 9/11 eur.

MAPA     FOTOGRAFIE



Zimná túra na Veľku Raču


     Ako každý rok, tak i teraz sa v polovici februára vybrali turisti z klubu Horec za snehom, a to nielen peši, ale aj na lyžiach. Cieľom bolo známe rekreačné a lyžiarske stredisko Oščadnica v pohorí Kysucké Beskydy. Štyridsiatka pešiakov mala na pláne vystúpiť na slovensko-poľský hraničný vrchol Veľká Rača a sedem lyžiarov okúsilo kvalitu snehu na zjazdovke Dedovka.

     Z vyšného konca obce Oščadnica, kam sme sa dostali okolo deviatej hodiny ráno objednaným autobusom, stúpame po zelenej značke do sedla Príslop. V nižších polohách sa čvachtáme v blate, trochu vyššie už začína sneh. Ten je však mokrý a plytký. V sedle oddychujeme na lavičkách, pozrieme si aj peknú kaplnku a drevené sochy. Ďalej pokračujeme k chatovej oblasti pod Račou. Väčšina vlekov a lanoviek funguje, i keď niektoré zjazdovky sú pre nedostatok snehu uzatvorené. Všímame si aj starobylý kotvový vlek, o ktorom sa mnohí domnievali, že taký historický unikát už na Slovensku neexistuje. Ba veru áno, dokonca bol v prevádzke.

     Kúsok nad hornou stanicou lanovky Laliky sa nachádza prírodná rezervácia Veľká Rača. Ochraňuje pôvodné lesy pralesovitého charakteru s množstvo vzácnych rastlín. Rezervácia nás víta jedným zo svojich zaujímavých úkazov – jaskyňou Malá skalná diera. V deväť metrov hlbokej jame vraj kedysi z podzemia unikal prírodný plyn. Popri zjazdovke pokračujeme na najvyšší bod dnešnej túru, ktorým je 1236-metrová Veľká Rača. Na vrchole je drevený kríž, hraničný kameň, schránka s knihou návštev, chata a menšia rozhľadňa. Kým zrána sme ešte šli po slnkom ožiarenej prírode, tu hore panuje hmla a schyľuje sa k dažďu. Viditeľnosť je mizerná, nepomohol ani výstup na vyhliadkovú plošinu. Keďže začalo aj mierne pršať, zbehneme kúsok nižšie, kde sa na poľskej strane nachádza horská chata zvaná Schronisko na Wielkej Raczi. Je síce preplnená, ale i tak si tu doprajeme nielen dlhý oddych, ale aj teplé jedlá a studené nápoje. Po spoločnej fotografii sa zberáme tou istou cestou späť k rekreačnej oblasti. Tam v Chate na Rači si opäť posedíme v teplej reštaurácii a ochutnáme dobré domáce polievky či brydzové halušky. Jedlá nie sú najlacnejšie, ale porcie sú veľké a chutné. Navštívime aj rozhľadňu Dedovka. Je to sympatická vežovitá stavba, v dolnej časti murovaná, v hornej drevená. 16-metrová vežička ponúka výhľad nielen na Malú Fatru a Kysucké Beskydy, ale aj na časť Poľska a Čiech. Hustá hmla nám však i teraz znemožnila výhľady.

     V plytkom sedle Príslop sa odpájame od zelenej značky a po žltej trase schádzame k lyžiarskemu stredisku Dedovka. Tam už čakajú naši lyžiari, ktorí si celý deň užívali vyše kilometer dlhú zjazdovku Košariská. Okrem lanoviek a vlekov je k dispozícii aj bobová dráha. Pešiaci dnes prekonali trasu dlhú 16 kilometrov a 860-metrové prevýšenie. Napokon sa všetci stretávame pri autobuse, ktorý o štvrtej hodine vyráža na cestu domov.