Bardejov

24.6.-30.6. 2020

Navštívené miesta : Bardejov, Hervartov, Tročany, Bardejovské kúpele, Muszynka, Tylicz, Krynica, Powroznik, hrad Stará Ľubovňa, prielom Dunajca.
Parametre trasy :  Dĺžka 225 km.
Lokalita : Východné Slovensko, Pieniny

Účasť : 7 cyklistov

FOTOGRAFIE


Akciu sme začali presunom vlakom do Bardejova. Je to mesto z vyše 770-ročnou históriou. Historické jadro tvorí unikátne zachovalý komplex. Bardejov je mesto so svetoznámymi kúpeľmi, ktoré navštívila aj cisárovná Alžbeta (manželka cisára Františka Jozefa I). Okolie svojou prírodou a nenarušeným životným prostredím je ideálne na rôzne druhy turistiky. V areáli kúpeľov sa nachádza skanzen ľudovej architektúry.
Hervartov - drevený rímskokatolícky kostol sv. Františka z Assisi z konca 15. storočia je najstarším a najzachovalejším chrámom na Slovensku. Tročany - drevený gréckokatolícky sv. Lukáša. Je najstarším dreveným chrámom v karpatskej oblasti. Muszynka - drevený evanjelický kostol sv. Jána postavený v 18. storočí. Tylicz - chrám bol postavený v roku 1743. Krynica - kúpeľné mesto v Malopoľskom vojvodstve bolo založené v roku 1547. Powroznik - historický drevený kostol sv. Jakuba.
Ľubovniansky hrad chránil obchodné cesty do Poľska. Vybudoval ho poľský knieža Boleslav okolo roku 1280. V roku 1768 tu bol väznený Móric Beňovský.
Prielom Dunajca je niekoľko zákutí opradených povesťami. Nad prielomom sa vypínajú Tri koruny.
Celú akciu považujeme za vydarenú, aj keď sme napriek nepriaznivému počasiu sme museli niektoré trasy skrátiť.