Ypsarion - Grécko trochu ináč

5.9.-6.9. 2009
           

     Tak ako každý rok, aj tento sme využili ponuky zájazdov Mestského klubu turistov v Prievidzi, ktoré organizuje Stanko Harceg, a spoločne sme začiatkom septembra 2009 navštívili Grécky ostrov Thassos. Ostrov Thassos je považovaný za najzelenejší ostrov Grécka, s krásnymi plážami, útulnými taverničkami a samozrejme peknými kopcami. Ubytovaní sme boli v Skala Potámia a počas nášho pobytu sme sa nielen slnili, kúpali, ale aj spoznávali celý ostrov. Navštívili sme okolité mestečka Limenas, Prinos, Limenária, horské dedinky Potámia, Panagya, pozreli si archeologické vykopávky v Aliky.

     Náš pobyt bol spríjemnený aj výstupom na najvyšší vrch ostrova Ypsarion, 1203 m.n.m., na ktorý sme sa každý deň dívali z pláže alebo z terasy apartmánu. Pohľad na skalnatý kopec bol úžasný a bol pre nás určitou výzvou, aby sme sa naň vybrali. Výstup sa začínal v horskej dedinke Potámia vzdialenej asi 4 km od mora, kde sme bývali. Značkovanie v Grécku je iné, ako sme zvyknutí u nás, ani turistické mapy nemajú, len v brožúrke o ostrove bol slabý popis. Celá trasa bola vyznačená červenými šípkami, červenými krúžkami alebo len skalnatými mužíkmi. Najskôr cesta viedla po lesnej ceste a potom sa prudko stočila doprava a nabrala na strmosti, veď sme museli spraviť asi 1000 výškových metrov. Chodník vyšliapaný, na výhliadkových miestach boli spravené lavičky. Na vrchol sme vystupovali z východnej strany ostrova, ktorá je strmšia a skalnatá, pripomínajúca krivánsku Malú Fatru. Zo západnej strany je kopec miernejší, zalesnený. Je tam veľa lesných cestičiek, dobre udržiavaných, vhodných na cykloturistiku. Jedna z týchto ciest viedla až na vrchol, lebo tam mal stáť vysielač. Ten napokon kvôli protestom  ochranárov nepostavili a zostali tu vybudované betónové základne pre piliere. Nám výstup trval v miernom tempe asi 3 hodiny. Tak ako aj na iných kopcoch sveta, na vrchole bol stĺp a vrcholová kniha. Bola pomerne hrubá formátu A4 a bola celá zaplnená záznamami. Keď sme v nej listovali, tak to bola kniha len za rok 2009 od mája. Takže tento kopec je veľmi navštevovaný dovolenkármi. Z vrcholu bol výhľad na celý ostrov  a jeho pobrežie.

Taktiež bol krásny výhľad aj na vedľajší kopec s krásnym hrebeňom Profitis Ilias 1106 m.n. m. Ako správni turisti sme sa vybrali aj naň. Výstup na tento kopec bol nádherný. Už máme pochodených veľa vrcholov, ale takýto výstup a typ vrcholu sme ešte neabsolvovali. Výstupová trasa viedla po skalnatom hrebeni vytvorenom z veľkých oblých kameňov, ktoré z diaľky vyzerali ako naukladané halušky a zblízka ako keby sme kráčali po trse hlivy ustricovej.  Cestu má spríjemňovali sem-tam stromy borovíc ošľahaných vetrom od mora. Na vrchole bola umiestnená grécka vlajka. Spolu s nami výstup absolvovala kamarátka Irenka z Prievidza – geologička, a tak sme počas výstupu mali aj odborný výklad ohľadne geologický premien vápenca na mramor, lebo z  vrcholu boli vidno tri veľké bane na  biely mramor. Výstup na vrchol Profitis Ilias bol krajší ako výstup na Ypsarion, a vôbec sme radi, že sme išli aj sem.  Dole sme zostupovali tou istou trasou, lebo inú zostupovú cestu sme nenašli a nechceli sme riskovať zablúdenie. Týmto výstupom sme si spestrili pobyt pri mori a odporúčame ostrov Thassos aj iným na prežitie príjemnej dovolenky, ktorá mala všetko, čo mala mať.  

Účastníci zájazdu :  Renáta a Dušan Borikoví a Ľubica Zeliesková.

Renáta Boriková

 

Výhľad z apartmánu     K oblakom stúpa aj Ľubka

  Na vrchole Ypsarionu Borikovci na vrchu
Profitis Ilias