Výstup na Gippel

28.7.2012
       

Kernhof - sedlo Waldhutt - Hofalm - Pollwisch - Majewski Steig - Gippel - Hofstadler.
Dĺžka 14 km,  prevýšenie 1100 m.  Náročnejšia vysokohorská túra.

 

Výstup na Gippel - skalnatý krásavec v Mürzstegských Alpách

    Tento rok sa opäť skupina skalných horcov vydala do rakúskych Álp. Tentokrát si vybrali dominantný vrchol Mürzstegských Alp - 1669 m vysoký Gippel. Na úvod niekoľko informácií o danom kopci. Dominantou, no hlavne pýchou malej dolnorakúskej dedinky Kernhof je skalná veža hory Gippel. Svojou nadmorskou výškou, ale hlavne stavbou a celkovým vzhľadom nápadne pripomína slovenský Rozsutec. Výstup naň nie je úplne jednoduchý, predovšetkým v najvyšších pasážach pred vrcholom je niekoľko strmých, exponovaných, avšak relatívne dobre zaistených úsekov. Odmenou za námahu vynaloženú pri výstupe bude takmer 2 km dlhá “prechádzka“ ostrým skalnatým hrebeňom Gippelmauer, výrazne vyčnievajúcim nad hornou hranicou lesa. Táto okružná túra, ktorá povedie najkrajšími oblasťami masívu vrcholu Gippel, sľubuje okrem tradičných "dych vyrážajúcich výhľadov" aj trochu fyzickej námahy a štipku adrenalínu. Veľmi pekná hrebeňová  túra s niekoľkými technicky náročnejšími skalnatými úsekmi, ktorá vyžaduje aspoň priemernú technickú zdatnosť účastníkov, skúsenosť s pohybom v exponovanom skalnatom teréne a odolnosť voči závratom. Fyzicky hodne  náročné predovšetkým za sparného dňa, s celkovým stúpaním nepresahujúcim 1200 výškových metrov.

     Na túru vyrážame z obce Kernhof, nad ktorou sa ako strážca týči mohutné skalisko nášho vrcholu. Na turistických smerovníkoch v obci však o Gippeli nie je ani zmienka; všetky nás posielajú na Göllerhütte, ktorá je úplne inde. Našťastie z mapy vieme, že až do sedla Waldhütt Sattel je naša cesta spoločná s cestou na chatu. Výstup vedie spočiatku strmo lesom. Sme už dosť vysoko, keď prichádzame k vreckovému skalnému mestu tvorenému množstvom skalných ihiel a vežičiek. Sedlo Waldhütt Stl. 1266 m vyzerá byť na dosah ruky. Z Kernhofu do sedla je hodina a pol. Tu sa odpájame od cesty na chatu Göllerhütte a ďalej smerujeme na východ po hrebeni smerom na Gippel. Najprv stúpame lesom, potom lúkou na vrchol Hofalm 1546 m. Cesta vedie po lúke popri pasúcich sa kravičkách. Zapisujeme sa do vrcholovej knihy. Je tu viacero Rakúšanov, ktorí sem prišli z neďalekej chaty. Pod vrcholom v tráve nachádzame masliaky, jahody, rastie tu veľa horcov. Zbadáme jaštericu, skokana hnedého, krúžiace dravce.

     Značenie nie je bohvieaké, jedna značka na kameni v tráve tak na päťdesiat metrov. Chodník žiadny. Je dosť náročné nestratiť správny smer postupu. Lúka plynulo prechádza do kosodrevimy, ak sa vám nepodarí sledovať správny „chodník“ na lúke, nenájdete ani priechod kosodrevinou. Šťastne sme toto orientačne náročné miesto zdolali, ďalej sa už žiadne problémy podobného charakteru nevyskytujú. V kosodrevine prechádzame cez ďalší kopec, za ním nasleduje „Romanowski Steig“ – nádherný skalnatý hrebeň, kde už na postup treba podchvíľou použiť aj ruky. Potom schádzame do ďalšieho sedla, kde nás opäť vítajú kravičky (mlade býčky) známym zvonením zvončekov. Potom ešte jeden kopec na hrebeni, cez ktorý prechádzame riedkym, živicou voňajúcim smrekovým lesom, a konečne už je pred nami náš vrchol. Jeho mohutné skalnaté bralo obchádzame po chodníčku popod skalami. Tento úsek sa volá „Majewski Steig“. Chodníček traverzujúci strmé východné suťové svahy nás doviedol do sedla na východ od vrcholu, odkiaľ je to už na Gippel len kúsok. Stojíme pri vrcholovom kríži a kocháme sa panorámou okolitých Álp.

     Na východe Schneeberg, na juhu Rax a Scheealpe, na sever Ötscher a Dürenstein nad Mariazellom, na západ Veitschalpe, Hochschwab, v diaľke Hale Mauern. Nádhera. Sme ale aj slušne unavení, výstup dal zabrať. Prevýšenie z Kernhofu celý kilometer, hrebeň, ktorý máme za sebou, bol tiež dosť dlhý. Sprievodca udáva čas 3 hodiny zo sedla Waldhütt, ale musíte dosť makať, aby ste to v tom čase stihli. Vo vrcholovej knihe nenachádzame ani jeden zápis o návšteve turistov zo Slovenska či z Čiech, zjavne sem veľa našincov nechodí, aj domácich turistov je tu výrazne menej než na čo sme zvyknutí z okolitých, od Viedne nie príliš vzdialených hôr.

     Potom už nás čakal iba zostup. Serpentínami v skalnej stene rýchlo strácame výšku, pod stenou Gippel Mauer opúšťame hrebeň a značeným chodníkom, strmo zostupujeme do osady Hofstadler, kde pri malej farme túto krásnu 14 km dlhú túru končíme. Ešte posledný pohľad - nad nami žiari mohutný masív Gippelu a sedlo v tvare V, kde sme prechodom cez drevenú bránu začali strmý zostup.