75 strážovských vrcholov - C

13.6.2017


     Ďalších 13 vrchov navštívili od 13. júna do 6. júla dvaja účastníci akcie "75 strážovských vrcholov". Na siedmej túre zdolali až 7 vrcholov. Z Fačkovského sedla sa popri zjazdovke vyštverali na Homôlku. Za krásneho slnečného počasia pokračovali na neznačkovaný vrch Čelo, na ktorý sa museli priam driapať po svahu zarastenom medvedím cesnakom. Cez Úplaz a Priečnu sa dostali na Javorinku nad Čičmanmi. Napokon zdolali ešte Lazový vrch a Čičerman a 22-kilometrovú túru skončili v krčmičke v Čavoji.
     Na ôsmej túre sa z Hornej Poruby dostali na výhľadovú skalu Slopský vrch. Cez Hoľazne a Beňovu skalu zišli späť do Hornej Poruby a výborne sa naobedovali v chate na Homôlke. Turisti prešli 16 kilometrov.
     Deviata túra začínala v Čičmanoch. Cez sedlo Samostrel sa vyštverali na Hrubú Kačku. Nedobre značenou trasou prišli k chate a priepasti Kortmanka, kde si na náučnom paneli prečítali informácie o objavovaní a skúmaní 40-metrovej priepasti. Ďalej navštívili Ostrú Kačku a napokon Sádocký vrch. Zvážnicou sa po 15 kilometroch vrátili do Čičmian a kapustnicou sa občerstvili na Fačkovskom sedle.
     Zatiaľ teda majú predseda a podpredseda Horca po Strážovských kopcoch nachodených 184 kilometrov, navštívili 41 vrcholov, z toho 22 červených. Ešte chýbaju 3 červené a tohtoročný plán na prvý odznak bude splnený.

Ľubo Mazán