75 strážovských vrcholov - D

22.3.2018


     V druhej polovici minulého roka účastníci akcie "75 strážovských vrcholov" spravili ešte 4 túry, čím dosiahli všetkých 25 červených vrcholov. Spolu s modrými a čiernymi, ktoré sa im priplietli do cesty, navštívili v roku 2017 až 54 vrchov a prešli 255 kilometrov.

     Hneď vo februári tohto roku sa dvaja horci vybrali na ďalšie kopce. Najprv to bol Trstenec a Klepáč, kam sa vydali zo sedla Machnáč. Na Klepáči ich čakali dva útulné prístrešky a náučné tabule. Na lesnej ceste stretli zopár laní.
     Ďalšou akciou bol výstup na Markovicu a Vlčinec. Na prvú menovanú sa štartovalo z obce Kolačín pri Novej Dubnici. Z Ilianky zas viedol chodník na Vlčinec, ktorý so svojou výškou 682 metrov je v tomto roku najvyšší zdolaný vrchol Strážovských vrchov. Okrem mnohých srniek stretli turisti aj straku a zapísali sa do dvoch návštevných kníh.
     Zatiaľ poslednou akciou boli kopce v okolí Trenčianskych Teplíc. Najprv horci vystúpili na krásny skalnatý vrch Omšenská Baba. Pokračovali po červenej značke, ktorou sa dostali na kopec Starý háj. Cez niekoľko ďalších skalnatých výhľadových vrcholov napokon dosiahli Grófovec. Okrem iných zvierat stretli aj skupinu českých turistov, ktorí ako kúpeľní hostia v Trenčianskych Tepliciach nevenovali všetok svoj čas iba máčaniu sa v minerálnych vodách, ale spoznávali aj okolité horstvá.

     Do dnešného dňa absolvovali naši dvaja diaľkošľapi 21 túr, vystúpili na 61 vrcholov a prešli 284 km.

Ľubo Mazán