Malá Fatra - Diery, Malý Rozsutec

5.5.2018


Biely Potok - Dolné diery - Nové diery - Horné diery - Pod Pálenicou - Tesná rizňa - Pod Tanečnicou - sedlo Zákres - Malý Rozsutec - sedlo Medzirozsutce - Pod Tanečnicou - po zelenej - Pod Pálenicou - Vrchpodžiar - chata Podžiar - Dolné diery - Biely Potok.

Dĺžka 14 km, prevýšenuie 800 m, menej náročná túra.

FOTOGRAFIE


Slnečné počasie na Malom Rozsutci

     Začiatkom mája sa štyria Partizánčania v jednom aute a piati Banskobystričania v druhom aute vybrali do Malej Fatry. Krásna májová sobota prilákala do Dier a na Rozsutec množstvo turistov. Takmer nebolo kde zaparkovať. Po zvítaní a zoznámení sa kráčame od Bieleho Potoka k Dolným dieram. Chodník je lemovaný sýtožltým záružlím. Na križovatke odbáčame doľava a cez úzku roklinu a niekoľko rebríkov prekonávame Nové diery. Fotíme vodopády a skalné jazierka. Čakajú nás ešte Horné diery a napokon Tesná rizňa. Tým máme rebríky a stúpačky za sebou.

     Od križovatky Pod Tanečnicou ideme priamo k Malému Rozsutcu. Štveráme sa strmo hore, dávame prednosť zostupujúcim turistom, až napokon dosahujeme 1344-metrový vrchol. Ten nám poskytuje nádherné výhľady najmä na Veľký Rozsutec a Osnicu. Po výdatnom oddychu a vychutnaní si výhľadov v krásnom slnečnom počasí schádzame k chate Podžiar a po občerstvení sa Dolnými dierami dostávame späť na parkovisko.

Ľubo Mazán