Úspechy TK HOREC aj mimo plánu

1.7.2018


     Okrem devätnástich akcií, ktoré má turistický klub Horec tento rok v oficiálnom pláne, sa jeho členovia podieľajú na ďalších aktivítách, či už individuálnych, alebo organizovanými vyššími inštanciami. Horci pomáhajú obnovovať turistické značky v okolí Partizánskeho, taktiež vytvorili žltú miestnu značku vedúcu od dolného pomníka na vrch Osečný a osadu Hlboké. Významným tematickým podujatím, ktorého sa niektorí členovia zúčastnili, je aj Trilógia – Vrcholy Strážovských vrchov. Trilógiu minulý rok vyhlásil Trenčiansky vysokohorský klub. V rámci nej treba počas troch rokov vystúpiť na 75 vrcholov, zväčša menej známych alebo neznačkovaných. Z klubu Horec sa do akcie prihlásili dvaja členovia – predseda Peter Horváth a podpredseda Ľubo Mazán.

     Už v prvom roku sa im podarilo dosiahnuť 54 vrchov, čím mali o viac než sto percent splnený „plán práce“. Ešte zďaleka neskončil ani druhý rok a už majú na konte 68 vrcholov, chýba im teda len sedem kúskov do splnenia celej trilógie.

     Prvú júlovú nedeľu najprv vybehli na vrch Srniak a potom docestovali do podhorskej obce Pružina. V Pružinskej Dúpnej jaskyni bolo odovzdávanie odznakov za splnenú úvodnú časť. Zo 130 pôvodne prihlásených turistov sa to podarilo iba dvadsiatim štyrom, medzi nimi i spomínaným členom nášho klubu. Odznak s nápisom Trilógia Strážovských vrchov im odovzdal predseda Trenčianskeho vysokohorského turistického klubu 77-ročný Marián Petrinec. Potom si účastníci pozreli Dúpnu jaskyňu, v ktorej sa okrem medvedích kostí našli aj kosti jaskynných levov. Zlatým klincom programu boli country piesne pred hlavným vchodom interpretované tromi jaskyniarmi a potom ešte pôsobivý koncert pod zemou v podaní speváckeho zboru Technik z Bratislavy.

     Peter Horváth a Ľubo Mazán sa zúčasntili aj ďalších podujatí organizovaných Regionálnou radou KST v Prievidzi. Dvakrát splnili, ba vysoko prekročili kritériá akcie Sto jarných kilometrov, za čo boli taktiež odmenení odznakmi a diplomami.

     Spomenúť a pochváliť treba aj Lukáša, Matúša a Dušana Borika spolu s Lacom Juríkom, ktorí koncom júna v rámci štvordňovej akcie zdolali náročný 3905-metrový vrch Ortler. Ten patrí do pohoria Ortlerské Alpy a je najvyšším vrcholom talianskeho národného parku Stelvio.



FOTOGRAFIE