Návšteva Pustého hradu

30.11.2019


     Plánovanú túru na Tlstú horu som vynechal, nakoľko na týchto miestach som bol pred rokom a pol. Namieril som si to opačným smerom. V trochu oklieštenej, ale tradičnej zostave sme sa vydali smer Zvolen. Po hodinke jazdy zastavujeme na malom parkovisku, kde začína a končí náučný chodník „Pustý hrad“. Chladný vietor nás poháňa rýchlo sa vydať na chodník. Po necelej polhodinke prichádzame k prvému vyhliadkovému miestu. Aj keď nie sú na stromoch listy, mimoriadny výhľad neposkytuje. Po ďalších minútach prichádzame k inej vyhliadke, ktorá už poskytla pekné výhľady na časť mesta Zvolen, na rieku Hron, ktorá v týchto miestach robí prirodzenú hranicu medzi Štiavnickými a Kremnickými vrchmi.

     Po hodinke prichádzame k hradbám Dolného hradu. Tu už vidieť celú kotlinu, na začiatku ktorej je Zvolen a na konci Banská Bystrica. Po krátkej prestávke (chladný vietor nás za inak krásneho počasia poháňa ďalej) vystupujeme na Horný hrad. Tu už takmer kruhový výhľad poteší každého. Vidieť Veľkú Fatru, zasnežené Nízke Tatry, kúsok Veporských vrchov a Poľany, Štiavnické vrchy, Vtáčnik, Kremnické vrchy. Prezeráme si zaujímavý areál hradu a po modrej turistickej značke sa vraciame späť na parkovisko. Výlet si spestrujeme návštevou obce Hronsek, kde je pekný artikulárny drevený kostol, vodný hrad a kaštieľ.

     Nenáročný výlet na Pustý hrad odporúčam na spestrenie letného nedeľného popoludnia. Trasa po modrej značke alebo po náučnom chodníku je dlhá necelých sedem kilometrov s prevýšením do 300 metrov.

Peter Belák
 

FOTOGRAFIE