Tesárska roklina, Dúpence

19.4.2019


     Aj tohoročné veľkonočné sviatky som sa rozhodol začať svätiť výletom do prírody na menej známe miesta. Oproti vlaňajšku som si to namieril presne opačným smerom. Spolu s ďalšími štyrmi horcami sme sa vybrali na juhovýchod pozrieť Tesársku roklinu a Dúpence pri obci Hontianske Tesáre. Ďalším cieľom bola pamiatková rezervácia ľudovej architektúry Stará Hora (osada patriaca k obci Sebechleby) a na záver sme si pozreli sčasti opravenú Kalváriu v Banskej Štiavnici.

     Tesárska roklina je krátky, ale veľmi zaujímavý kaňon. Zaujímavé je vrstvenie hornín. Žiaľ, dnes bola roklina bez vody, čo len dokazuje nedostatok vlahy v tejto časti Slovenska. V tesnej blízkosti sa nachádzajú skalné skrýše „Dúpence“. Ich vznik sa spája s tureckými vpádmi, ale miestni uvažujú ešte o skoršom období. Výstup do „Osemdierky“ je možný iba vďaka technickým pomôckam. Vďaka suchu sme sa na vlastnej koži presvedčili, ako sa cítil Jánošík, keď mu nasypali pod nohy hrach. „Dvojdierka“ má k dispozícii rebrík a do „Jednodierky“ sme sa vyšplhali pomocou lana – hasičskej hadice.

     Po viac ako dvoch hodinách strávených v zaujímavom prostredí sa presúvame do vinohradníckej osady Stará Hora, ktorá je pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry. V celej osade vládne príjemná atmosféra čias dávno minulých. Opäť sadáme do auta, smer Banská Štiavnica. Obdivujeme krásne opravené budovy v meste, no zároveň nedokážeme pochopiť, prečo na Slovensku takýto klenot nechali predošlí mocipáni zničiť a tí súčasní sú úplne nevšímaví.

     Zaujímavý výlet končíme v pstruhových rybníkoch pri Topoľčiankach, s vynikajúcim údeno-pečemým pstruhom.

Peter Belák
 

FOTOGRAFIE