Potulky po Súľovských vrchoch - Budzogáň, Temné jaskyne, Podskalský Roháč

26.8.2020

Trasa :
Zbyňov - Zbyňovský budzogáň - Zbyňov.

Zemianska Závada - Malá Temná jaskyňa - Veľká Temná jaskyňa - Zemianska Závada.
Podskalie - kaplnka - Podskalský Roháč - Podskalie.
Parametre trasy : Dĺžka 13 km, prevýšenie 800 m, menej náročná túra.
Lokalita : Súľovské vrchy

FOTOGRAFIE



Potulky po Súľovských vrchoch


      Počas slnečnej augustovej stredy sa dvaja horci (Ľubo a Ľubo) vybrali do Súľovských vrchov na návštevu troch atraktívnych miest. Prvým miestom bol Zbyňovský budzogáň nachádzajúci sa nad dedinkou Zbyňov. Nádherný skalný útvar s výškou 13 metrov skutočne pripomína obrovský budzogáň. Povesť napísaná na tabuli hovorí o obrovi, ktorý - polepiac si prsty živicou - od zlosti vrazil svoj budzogáň do zeme. Krásna príroda naokolo umocňuje zážitok z tohto netradičného skalného útvaru. Úchvatný je aj výhľad na Veľký Manín.

      Druhým zaujímavým miestom, kam sa horci vybrali, boli dve Temné jaskyne nad obcou Zemianska Závada. Malá jaskyňa má dĺžku asi 45 metrov a celkom pohodlne sa dá dostať do všetkých jej častí. Občas sa na stenách dajú nájsť sintrové náteky a je tu i zopár stalaknitov. Veľká Temná jaskyňa s dĺžkou 100 metrov je síce väčšia a krajšia, prístup je však zložitejší a miestami sa treba plaziť. Nachádza sa v nej bohatá výzdoba, i menšie jazierko. Okrem týchto dvoch jaskýň sa v okolí nachádza ešte niekoľko menších otvorov, puklín a dutín.

      Do tretice to bola návšteva Podskalského Roháča. Ten sa nachádza kúsok nad obcou Podskalie. K samotnému Roháču sa ide okolo peknej kaplnky a neskôr cez drevenú bránu. Počas výstupu treba prekonať malý skalný otvor, cez ktorý sa treba podopchať. Dá sa obísť strmým výstupom cez skalnú puklinu. Potom vás už ohúria nádherné vápencové skaly, množstvo vzácnych teplomilých rastlín a živočíchov. Z vrcholu je fantastický výhľad do doliny, na vrch Strážov a ďalšie vrcholy v pohorí.